Bublina (festivalový název)
Buah, Ha-
Bubble, The
Drama / Romantický
Izrael, 2006, 90 min (Director's cut: 117 min)
Eytan FoxObsah
Tři mladí spolubydlící z Tel Avivu, dva kluci a jedna holka, se snaží nevnímat politické konflikty a raději se soustředit na svoje životy a lásky, tedy žít v jakési únikové „bublině“. Tvrdohlavá Lulu pracuje v butiku, nápadný Yali vede trendy kavárnu a Noam, který prodává v obchodě s hudbou, tráví víkendy vykonáváním služby na kontrolním stanovišti Národní Gardy. Když se Noam zamiluje do Ashrafa, mladého Palestince, rozhodnou se pomoct Ashrafovi zůstat nelegálně v Tel Avivu. Obléknou ho do moderních izraelských šatů, dají mu hebrejské jméno, nechají ho pracovat v Yaliho kavárně a společně oslaví toto mírumilovné soužití na plážové párty. Jejich utopie se však kvůli politické a sociální skutečnosti na Blízkém východě zhroutí. [MEZIPATRA 2008] (Brněnská 16)
AngelAngie
Pro mě doposud nejlepší Eytanův film! Krása!!!(19.9.2008)
║Rozpočet $1,5milióna║Tržby USA $157,121║Tržby Celosvetovo $1,031,814║(22.12.2008)
Le_Chuck
To 3/4 filmu som akosi neregistroval pridanú hodnotu gay tématiky (na zvýaraznenie kontrastov v rozdielnosti vnímania homosexuality to možno chcelo trochu viac Palestíny) a ked už to prišlo (dva výborné a silné momenty), tak to zabil prvoplánový gýč bez mozgu (o to rovno duplovane). Túto sprchu už som nerozdýchal. Director's cut verzia. 60%(3.8.2008)
Eddard
Svižný, lehký příběh západního střihu, který je ale zejména v závěru (jak řekla jedna má kamarádka) už trochu násilně překomplikovaný. Přesto - herci jsou do jednoho sympaťáci, vtipy jsou vtipné, hudba cool... Pohodová jednohubka s trochu přezrálým koncem. 70%(3.8.2008)
JANARYBA
Dobrý film, asi nejlepší co jsem viděla o problematice izraelsko - palestinského konfliktu očima mladých lidí. Výborně zahrané, pouze snad počet homosexuálů na km2 by mohl být klidně i nižší a kvalitě filmu by to možná i přidalo. Jinak co se týče "commingoutu" načasovaného na den svatby, něčích narozenin atp.....je to asi vždycky průser.(20.8.2009)
Paldini
Pěkně natočený, ale přece jenom kýč jak bič, který si nic nezadá s podobnými tragicko-romantickými výtvory, proslavenými zejména korejskou kinematografií posledních let, které agresivně a účelově útočí na divákovy emoce.(3.8.2008)
bassator
Filmy na toto téma nemám z srdce rád, ale najde se i vyjímka, kdy mě to naopak dostane. Toto je ten případ. Opravdu s citem a rozumem natočený snímek... - 70%(21.4.2012)
WANDRWALL
Rozpočet tohoto filmu byl vyšší než zisk! Režisér má jako vždy štěstí, nemusí nic platit.(21.9.2010)
swamp
Velice příjemné překvapení festivalu Mezipatra. Velmi hutně zaplněný děj (viděl jsem režisérský sestřih) dává divákovi pohled na několik dějových linek propojených v klubku čtyř přátel - 3 homosexuálové a 1 heterosexuálka. Odtud se klubko rozvíjí a naťukává otázky izraelsko-palestinské, hnutí Hamas či život homosexuálů v těchto končinách světa. Hlavně se konečně nejedná o film homosexuálního tématu, kde by se probíralo převážně to, jak jsou obecně gayové a lesbičky akceptovány společností - spíše je zde 'jen' ukázán jejich život.(24.1.2009)
rejzanek
Pokud mě moje pamět nešálí, tak zcela jistě první izraelský film, který jsem po příchodu na ČSFD viděl. Nevím jestli bych ho zrovna nazval dramatem, ale každopádně, alespoň z počátku se tak ale vůbec netváří.Ukazuje nám soužití zcela nesourodé, mladé trojice(místy i čtveřice) v Tel Avivu, kde i přes odlišnou sexuální orientaci mají všichni zájem na mírovém soužití. Ovšem jedna věc je, co člověk chce a druhá, co se potom doopravdy stane, což nám názorně ukazuje hlavně závěr..... Já osobně bych ještě vyzdvihl, ale moc moc povedenou hudbu+ smypatické herecké výkony, což z Bubliny dělá alespoň pro mě nadprůměrný zážitek.(21.11.2011)
Sofia
Kdyby se ve filmu nevyskytovaly bombové útoky a hranice mezi Izraelem a Palestinou, dal by se přirovnat k českým Samotářům. Parta kamarádů žije v Tel Avivu a zažívá běžné starosti jejich vrstevníků – milostné problémy, nudná práce, vyrovnání se se svojí sexuální orientací, snaha společensky se angažovat a vylepšit tak svět apod. Do jejich života náhle vstoupí mladý Palestinec Ashraf a spousta věcí se změní. Najednou je problém rasové nenávisti tak blízko, že jejich životy už nikdy nebudou, čím byly předtím. Nesmírně zajímavý a smutný film o vášni, netolerantnosti a pomstě. Zajímavé herecké výkony a soundtrack. Není divu, že film získal diváckou cenu na Berlinale, po jeho poslední scéně jsem i já dlouho jen tak nehybně seděla a přemýšlela, proč se podobné věci na světě vůbec dějí...(21.2.2008)
Plangi
Víc než polovinu filmu jsem neměl ani páru kam chtějí tvůrci příběh nasměrovat a ani jsem nebyl v očekávání něčeho konkrétního, víceméně jsem se nudil. Naštěstí pak film už chytl svoji formu a směřoval k trochu nečekanému konci. Musím vyzdvihnout velice civilní herecké výkony, které nevypadaly ani na chvíli nuceně a zajímavou kombinaci hned dvou závažných témat homosexuality a etnických nepokojů v Izraeli. 60%(16.6.2009)
GrooveJump
Pro mne, jako pro heterosexuála mi tento film nepřišel ani tak antidiskriminačně-homosexuální, nýbrž protikladně, hodně politický. Právě političnost, které se měl film svým dějěm vyhýbat, hrála paradoxně největší roli. A to mě nakonec vlastně docela zklamalo. Také závěry typu gradace = citové tlačení na pilu mi něják lezou krkem a konkréně vyústění sporu mezi Židy a Araby touhle cestou mi přijde vynucené, vydírající a vlastně subjektivně z diváckého hlediska zcela nepůsobivé ( Ideální kinematografické východisko sporu Ž vs A, dle mého názoru, můžeme najít v dalším izraelském filmu ( http://www.csfd.cz/film/232605-bands-visit-the-bikur-hatizmoret/ ) Avšak pro občasného cestovatele, který navštívil Izrael (myslím katastrálně - včetně Palestiny) a který viděl na izraelsko - palestinské hranici ( Check pointech ) opravdu stejné scénaře, si přesto všechno myslí, že právě Izrael (včetně Palestiny) je nejcharizmatičtější a nejmultikulturnější stát, nebo spíše území, které zcela "obyčejný" a vlastně ničím nevýrazný a né snadno ovlivnitelný Čech (resp. středoevropan), typu Já, může navštívit.(6.8.2009)
dwdb
Sklamanie. Počul som na tento film chválospevy a mňa spočiatku zaujal, ale potom ma začal skôr nudiť.(16.3.2010)
pufina
Hubi, odleťme pryč.. (20.4.2012)
Roman Albach
Eytan Fox je geniální režisér. Tímto snímkem to znovu dokázal... Díky jeho filmu si můžeme o to víc uvědomit, jak absurdní je válka, jak absurdní je náboženská nenávist... za tento intimní pohled do života mladých Izraelců a Arabů žijícím na Blízkém východě jsem moc rád a musím dát to nejlepší hodnocení...(14.8.2010)
dr.fish
Snímek zpočátku připomíná epizodu seriálu přátelé, jen s tou vyjímkou, že dva kluci z party jsou teplí, to by ve Státech asi neprošlo. Tel-Aviv je krásné místo k žití, ostrov civilizace Blízkého východu, ráj pro všechny včetně homosexuálně orientovaných. Na palestinské a jordánské straně taková svoboda nepanuje a mladý Ashraf prchne bez dokladů do Izraele, tam, kam ho srdce táhne. Narazí na partu ze seriálu Přátelé a románek je nabíledni. I když se tel-avivští intelektuálové vyhýbají politice a chtějí jen bezstarostně žít, nakonec je politika stejně dostihne, jako každého v téhle zemi. Problémy dvou etnik dřív nebo i později semelou každého, semlely kdysi i mne, když jsem v Izraeli žil. Toto je opět jeden z netradičních, ale o to zajímavějších pohledů. Důležité poselství filmu- i když Ashraf toužil sebevíc po svobodě a volnosti, v krizové situaci se přimkl ke starým tradicím a kráčel v jednom šiku s bratrem z Hamásu. A to je třeba míti na paměti, když začínáme být humanisticky sentimentální...75%(11.4.2012)
Mbali
Tohle že má být apolitické romantické drama? Možná dobrých 107 minut jsem sledovala působivý snímek s dobře zvoleným soundtrackem; nejen o vztahu ústředních hrdinů, který byl ovšem velmi hezky a citlivě ztvárněný, a politická témata mi nevadila ani v nejmenším. Ale poslední scény filmu mne skutečně naštvaly! Ne tématem, ale proto, že absolutně zbouraly jeden příběh, aby ho v posledních minutách nahradily jiným, rádoby mnohem silnějším. Velké klišé. Nebudu spoilerovat; závěr filmu mohl být krásně začátkem jiného, do tohoto se opravdu nehodil. Třebaže znám izraelské i palestinské reálie a z vlastní zkušenosti vím, že apolitické umění tam v podstatě neexistuje (...), nevím, co tímto závěrem chtěl Eytan Fox říci. Nebojím se takových témat, ale tady byla poněkud navíc. I v Palestině a v Izraeli skýtá homosexualita námětů rozhodně více. Čtyři hvězdičky, pokud vytěsním závěrečné sdělení.(7.8.2011)
Mania
Stále více jsem přesvědčena o tom, že filmy Eytana Foxe jsou famózní jedinečné snímky. Myslím, že je opravdu jen málo lidí, které by film neoslovil, nebo je nechal chladné. Zvláště konec, který pro mě osobně byl přeci jen snesitelnější; ne zase tak tragický; než ve filmu Yossi & Jagger. Jen víc takových filmů a více lidí, kteří se zamyslí nad tím, co nám opravdu přinášejí. Protože si myslím, že homosexualita ve filmu je opravdu jen formou, kterak nám problém výrazněji podat.(7.1.2010)
Eluin
Režisér Eytan Fox má za sebou už několi úspěšných filmů (např. Walk on water). Izraelský film Bublina se řadí mezi jeho divácky nejúspěšnější počiny, což je skutečnost, kterou nemohu nijak podpořit (respektive vyvrátit), neboť jiný snímek jsem od Foxe neviděl. Film se soustředí na tři mladé lidi, kteří spolu bydlí v Tel-Avivu, jedná se o vojáka a prodejce cd v jednom Noama, umělkyni Lulu (toho času prodavačku v nějakém obchodě s mýdlem apod.) a zaměstnance v kavárně Yelliho. Oba chlapci jsou gayové, nicméně spolu vzájemně žádného intimnějšího vztahu nemají. Yelliho má za přítele silně extrovertního Golana, který zastává nesmouvavé pozice vůči Palestincům. Zbytek hlavních postav je "naladěn" poněkud jiným směrem, navzdory svým proklamacím a snahám o apolitičnost jsou ale i oni samozřejmě politicky orientováni, nicméně jiným směrem, než je například Golan. Události naberou spád v okamžiku, kdy do jejich společného bytu dorazí mladý Ashram, což je Palestinec, který u hraničního přechodu našel Noamovy ztracené doklady... a hlavně, Ashram je docela hezký chlapík... A co že je to ta bublina? Snad snaha žít si svůj život, užívat si lásky navzdory šílenosti světa kolem nás. Jenže každá bublina někdy praskne. Ano, film Bublina se mi líbil, byl to netradiční pohled na letitý blízkovýchodní konflikt se zajímavým dějem a nečekaným závěrem.(22.6.2011)