Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své poslední roli bezcitného gangstera se Jamesi Cagneymu podaří životní útěk z vězení.  James Cagney září v roli neurotického a emocionálně vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí a který se po smrti matky, na jejíž chvále je úporně závislý, rozhodne pomstít jejímu vrahovi. Působivý snímek, v němž se odráží atmosféra studené války, a jehož závěr je považován ze jeden z nejvíce strhujících ve filmové historii. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek se stal vzorem spoustě akčních "robbery" a "heist" filmů. Na svou dobu hodně akční a násilné. James Cagney září v roli vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí, je závislý na matce a na jahodách (Tarantino hadr). Důležité je taky vykreslení obrazu světa pomocí technologických sítí a souřadnic; je to film, v němž se odráží atmosféra studené války a nástupu nelítostných nadosobních institucí ovládajících moderního člověka. Přese všechnu paranoiu jde ale o velmi zábavný a dynamický kousek. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Do akej miery je toto klasika a vzor pre iné filmy neviem, no nenudil som sa, má to pútavý príbeh so zápletkami a bombastickým záverom, ktorý možno bol vzorom aj pre Zjazvenú tvár. Mafiánska kriminálka ako sa na dobu plnú diel v štýle film-noir patrí. Blázon, kráska Virginia Mayo, tajuplný dobrák, mafiánska mamička, útek z väzenia, zrada, odplata a mnoho iných postáv a motívov, ktoré vás nabádajú, aby ste si k tomu normálne kúpili pop corn s limonádou a zobrali priateľku do autokina alebo nejakého retrokina a užili si večer s návratom v čase. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Raoul Walsh natocil krasny a nadcasovy noir film, ktoremu nic na krase neubralo ani 65 rokov. Z kazdeho zaberu a sceny sala na divaka vyborna rezia a precizna praca. Pre mna je White Heat nielen skvostny film- noir, ale hlavne skvostna gangsterka, ktora si kludne vytiera prdel s dnesnymi radoby kul gangsterkami /Gangster Squad -Lovci Mafie/ asi tak ako si ja vytieram prdel letakmi z Kauflandu a Lidla, ked mi dojde Harmassan. To som vsa odbocil. Pre mna je White Heat jeden z najlepsich film noirov a podla mna aj to najlepsie, co natocil Raoul Walsh, lebo ten svoje najlepsie filmy tocil v rokoch 1935 - 1950. Filmu suverenne vladne vyborny James Cagney /Oklahoma Kid, Angels with Dirty Faces/ v roli zaporackeho psychopata s pomaly az oidipovskym komplexom. Spomenut vsak treba aj Edmonda OˇBriena /noir Killers a neskor aj Peckinpahov Wild Bunch/. Dalej pozorny divak si urcite vsimne vo filme aj filmarske odkazy na nastup Studenej Vojny, tie odkazy sa len tazko daju prehliadat. Zaverecna akcna scena je ciry masaker, ktory si budem pamatat este sakramentsky dlhu dobu. Mnohe neskor natocene akcnaky nesu odkaz tohoto kultu. 100 % ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

James Cagney opět představuje jednoho ze svých padouchů, až na to, že tentokrát je to skutečný psychopat, který má hloubku. A Cagneymu se samozřejmě podařilo postavu ztvárnit naprosto dokonale. Ze začátku to vypadá, že nebude nijak výrazný, ale to dělá jen to oblečení. Pak už film kompletně ovládne. Skvělá symfonie výborného herce se skvělou režií, kdy divák nevydechne. ()

Sandstorm 

všechny recenze uživatele

James Cagney tady hraje bouřlivého gangstera s matčiným komplexem. Pravděpodobně se jedná o jeho životní roli. Je tady nádherná femme fatale Virginia Mayo. Napětí v tomto noiru graduje od samého začátku a tíživá atmosféra je tady ještě více vystupňována výbornou hudnou Maxe Steinera. Zatím asi nejlepší noir, co jsem viděl. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (16)

  • V roce 2008 snímek obsadil 4. příčku v žebříčku nejlepších gangsterských filmů, který byl sestaven Americkým filmovým institutem. (mi-ib)
  • Překvapení všech herců z hysterického záchvatu Jamese Cagneyho po "slovním fotbale" je skutečné. Režisér Walsh neřekl ostatním hercům, co se ve scéně odehraje. Dokonce ani nemohl, protože scéna, jak byla ve scénáři původně napsaná, nefungovala, a tak James Cagney dostal nápad. Řekl režisérovi ať scénu nechá na něm a ať nechá neustále běžet kamery. (mi-ib)
  • Existuje aj počítačom kolorizovaná verzia. (westerns)

Reklama

Reklama