Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své poslední roli bezcitného gangstera se Jamesi Cagneymu podaří životní útěk z vězení.  James Cagney září v roli neurotického a emocionálně vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí a který se po smrti matky, na jejíž chvále je úporně závislý, rozhodne pomstít jejímu vrahovi. Působivý snímek, v němž se odráží atmosféra studené války, a jehož závěr je považován ze jeden z nejvíce strhujících ve filmové historii. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

genetique 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že originalita snímku sa dnes stráca, keďže sme už nasiaknutí rôznymi snímkami podobného rázu, ktoré sa v mnohom (a je to citeľné) inšpirovali takýmito predchodcami. Svoju silnú stránku a pútavosť si však stále drží a z tempa napoľavuje aj keď som to často čakal. Ten starý, prehrávaný štýl herectva vo filmoch podobného žánrového razenia trošku ruší, hlavne, keď je na scéne žena. Tie sa tu ale chvalabohu objavujú len sporadicky, takže ani to ma tak nerušilo. Vlastne musím povedať, že je to skoro perfektný film, na svoju dobu až s nevídane akčným razením, so skvelým Cagneym, hustou a drsnou atmosférou, hudbou a príbehom samotným. 85%. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Hoci mi zo začiatku vadili chyby v kamere a strihu (lúpež vo vlaku, bola postrihaná celkom katastrofálne), snímka nabrala onedlho grády a spustila do mňa plný zásobník kvalitnej filmárčiny. Vynikajúci príbeh, v ktorom sa neustále niečo dialo, skvelo vyobrazené charaktery postáv, vyšetrovanie, z vtedy, najmodernejšou technológiou, dramatické momenty z viacerými postavami na odlišných stranách a to celé pekne zabalené v štýlovom noir kabáte. Psychopatický záporák Cody Jarrett (James Cagney) nemal chybu. Koniec síce prebehol trocha rýchlejšie ako som očakával, mohli to tvorcovia predĺžiť aspoň o 5 minút, ale vo výsledku som celkom spokojný. Podarený noir. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Neskutečně akční a rychlý snímek. Jeden z těch několika filmů, ve kterém jsou hlavní postavy zločinci a my máme možnost fandit těm zlým a modlit se v poražení těch hodných. Hlavní hrdina je ukázková svině, v několika momentech jsem měl sto chutí skočit přímo do děje a pořádně ho proplesknout (a to ať v dobrém slova smyslu - "zabití kolegy", či špatném - bolesti hlavy). Děj nepostrádá byť jedinou vteřinku napětí a je stále se na co dívat. Z postav zaujala hlavně Margaret Wycherly v roli matky hlavní postavy, neboť její chování je vzhledem k věku i pohlaví nečekané, i když ne nelogické! Třešničkou na dortu je vzhledem k doposavadnímu ději velmi nečekaný konec, i když vzhledem k dalším okolnostem se jedná o ten nejlepší možný. Btw Virginia Mayo je opravdu kočka. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Bombová akčnágangsterka. Perfektne zrežírované, napísané aj zahrané. Hlavne v prvej polovici je to úplná dokonalosť so zaujímavými postavami a vybudovanými vzťahmi medzi nimi. James Cagney je ako gangsterská verzia Normana Batesa úžasný .Na svoju dobu to má šialené tempo. Vôbec by ma nenapadlo, že ten film má vzše 60 rokov.Jediná škoda je, že druhá klasickejšia polovica (aj keď stále špičková) mierne nestíha za tou prvou 10/10 ()

sud 

všechny recenze uživatele

I po téměř šedesáti letech stále svěží a opravdový biják. Na svoji dobu je opravdu hodně svižný, akční a drsný. Stejně jako v ostatních noirkách zde máme šedé (ne černobílé) postavy, ovšem spíše tvavošedé. Hlavní hrdina Cody je určitě nejsympatičtější postavou filmu a přesto je to psychopatický vrah. James Cagney ho zahrál znamenitě. Zvláště jeho závěrečná kreace je dechberoucí. On celý ten závěr je dechberoucí. On vlastně celý film je dechberoucí. Už dlouho se nestalo, aby mě nějaký film tolik zasáhl. Nestárnoucí klasika od jednookého mistra Raoula Walshe, jejíž odkaz nesou tuny akčňáků napříč dnešku. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (16)

  • Neobvykle blízký vztah Codyho Jarretta (James Cagney) s jeho matkou byl inspirován skutečnou bankovní lupičkou Kate Barker a jejími syny. (Marek#33)
  • Existuje aj počítačom kolorizovaná verzia. (westerns)
  • Cody Jarrett (James Cagney) byl v roce 2003 Americkým filmovým institutem AFI zařazen v žebříčku nejzápornějších postav v dějinách amerického filmu na 26. příčku. (TheDude)

Reklama

Reklama