Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (138)

plakát

American Horror Story - Hotel (2015) (série) 

Po slabších Freakshow a Covenu je tady konečně AHS, které je schopno konkurovat Asylumu. Snad se to nepokazí. První dva díly ultimátní pecka.

plakát

Birdman (2014) 

No co dodat. Jeden z nejlepších a nejoriginálnějších filmů posledních let. Birdman bude patřit mezi kultovní filmy tohoto desetiletí. Oskary za nejlepší režii a nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli by měly být jasné.

plakát

Marco Polo (2014) (seriál) 

Po prvním díle hodnotím třemi hvězdičkami, ale dám tomu ještě šanci. Potenciál to má obrovský. Je to kvalitně natočené a je vidět, že se na tvorbě seriálu nešetřilo. Je to historický/dobrodružný seriál z velmi zajímavého prostředí Činy a Mongolska, odehrávající se ve 13. století našeho letopočtu. Nicméně děj mě zatím příliš nezaujal. Po druhé epizodě zvedám na čtyři. Ambiciozní projekt, který se začíná rozjíždět.

plakát

12 let v řetězech (2013) 

Syrové až naturalistické zobrazení života v otroctví. McQueer ukázal koule a amíkům se na některé scény nebude koukat lehce. Je až s podivem, že Američan, dnes hrdý bojovník za svobodu a demokracii, ještě před 150ti lety tato práva potlačoval a choval se ke svým černým bratrům způsobem, za který by se nestyděl ani kdejaký důstojník SS. Konec klasicky oscarově sentimentální. Herecké výkony na vysoké úrovni. Nějaká ta soška by z toho být mohla. Hlavně pro Ejiofora a Fastbendera.

plakát

Sladká vůně úspěchu (1957) 

Pozdí noir ovšem vrcholný noir. Za oceánem je to zcela zaslouženě velice oceňovaný snímek a hodnocení na imdb je daleko více výstižné. Tony Curtis a Burt Lancaster tady hrají dva naprosto prohnilé charaktery bez sebemenších morálních zábran a zásad. Oba dva předvádí neuvěřitelně přirozený výkon. Zvlášt Burt Lancaster je úplný démon. To je podpořené brilantním scénářem a krásně snímanou kamerou. Sledujeme ty největší intriky a svinstva odehrávající se na pozadí konkurenčního boje mezi novinářskými agenty a jejich šéfy, kteří jsou schopni pro úspěch udělat opravdu cokoliv. I v dnešní době je příběh uvěřitelný a jedná se stále o aktuální téma. Co ze snímku plyne? Že přísloví "Na každou svini se vaří voda" neplatí. Voda se vaří jenom na ty malý svině a velká svině svému řezníkovi uteče. Ještě jeden dovětek, ve filmu má zásadní roli roztomilá Susan Harrison, která zde ani není uvedena.

plakát

Bílý žár (1949) 

James Cagney tady hraje bouřlivého gangstera s matčiným komplexem. Pravděpodobně se jedná o jeho životní roli. Je tady nádherná femme fatale Virginia Mayo. Napětí v tomto noiru graduje od samého začátku a tíživá atmosféra je tady ještě více vystupňována výbornou hudnou Maxe Steinera. Zatím asi nejlepší noir, co jsem viděl.

plakát

Špinavý trik (2013) 

Russell se pokusil natočit stylovou gangsterku a z části se mu to povedlo. Příběh je zasazen do 70. let minulého století a retro atmosféra je tak příjemným prvkem filmu. První hodina nám toho příliš nenabídne. Příběh se rozjíždí pomalu a nejprve se seznamujeme s charaktery jednotlivých postav. Upřímně je to nuda a nebýt hereckých koncertů hlavních protagonistů, nebylo by na co koukat. Ve druhé hodině se rozjíždí klasická podfukářská hra, kdy každý může "podělat" každého a snímek začíná mít i slušné tempo. Tato hra se postupně stává zábavnou a zajímavou. Nicméně nečekejte velkou originalitu ani invenci. Russell až příliš okatě kopíruje Scorseseho. Chvílemi sem si fakt myslel, že koukám na Martyho film. Někteřé scény, jakoby byly vystřiženy z Casina či Mafiánů. A scénář, ať se snaží být překvapivý a "cool" sebevíc, tak znalce podobných filmů až tolik nepřekvapí. Prostě tohle už tady bylo Davide a jestli je to tohle candát na Oscara, tak je asi něco špatně. Z herců se mi nejvíc líbil Christian Bale a Amy Adams. Klidně bych dal čtyři hvězdy, ale za ten nudný začátek a především za příliš velkou inspriraci ve Scorsesem, dávám tři.

plakát

Nejvyšší nabídka (2013) 

Těžko se mi tento film hodnotí. Od začátku je velmi zajímavě vyprávěn a jako celek mě bavil. Tornatoreho styl mi sedl, hudba je podmanivá a Rush exceluje. Tak co je špatně? Zápletka! Zhruba od poloviny má film blíže k červené knihovně, což naštěstí zachraňují některé mysteriozní prvky. Bohužel děj začne v této chvíli směřovat k pro mě očekávanému konci a opravdu konec překvapivý nebyl. Ten závěrečný, pro mnohé překvapivý twist (ani bych to snad twistem nenazýval), je naopak dosti čitelný a poslední půl hodinu už film jen plyne k neodvratnému konci. Čili emoce nakonec zůstaly relativně v klidu a ve finále se jedná pouze o výborně natočený film o nešťastné lásce naivního postaršího muže. No co si budeme povídat. Dvacítkám prostě sexy mozek nestačí!70%

plakát

Nikdo nepřežije (2012) 

Kitamůra nám servíruje další technicky precizní horůrek a líbí se mi, že si tento rejža drží svůj osobitý styl filmování. Gore scény potěší nejednoho fanouška slasher hororů a slabší jedince přitáhnou k záchodové míse. Jako u svých předchozích řezničin ovšem pokulhává příběhově, což by se v rámci žánru dalo odpustit ale...nějaká psychologie postav tady není ani povrchně načrtnuta a to i přesto, že se po divákovi chce, aby v závěru rozlouskl psychologickou pointu o syndromu z hlavního města Švédska. Casting hlavního hrdiny se příliš nepovedl. Luke Evans se hodí na roli psychopata asi jako cigoš na pracák. Prostě taková krvavá akční jednohubka, která rychle uteče. Nic víc, nic míň. 65%