Reklama

Reklama

Michael Caine hraje Harryho Palmera, bývalého armádního desátníka, který raději nedobrovolně slouží jako agent Jejího Veličenstva, než aby si odseděl roky za mřížemi. Palmer je vyslán do Berlína, kde má zajistit útěk ruského generála, který je odhodlán přidat se na jejich stranu. Poté, co neochotně přijme úkol, zařídí jeho plán útěku jako falešný pohřeb...Bohužel z Ruska je nakonec převezeno špatné tělo. Caine si zachová chladnou hlavu a proplétá se Berlínem v náručích krásných žen. (Magic Box)

(více)

Recenze (50)

honajz 

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že nějaké palmerovce napařím plný počet. Jak Případ Ipcress, tak Mozek za milion dolarů mi přišly jako zhulené, experimentální vize, které si špionský žánr berou jen jako rukojmí. Ale tady vzal námět do ruky zkušený režisér nejen bondovek, ale i válečných filmů, který bystře vyhmátl to podstatné a udělal z filmu koukatelnou záležitost. Postavy se - konečně! - chovají normálně a lidsky, nikoliv zbytečně přehnaně a afektovaně, a dokonce i pojetí Palmerova agenta zde najednou dostává svůj smysl. Chlápka, který - konečně! - skvěle hláškuje, raději se nehrne do akce a stojí v pozadí, ale o to víc a lépe si dokáže věci sesumírovat. Navíc ale není super hrdina, i on bývá převezen a vypadá pak jako tupec, ale nakonec vlastně vše rozřeší ke všeobecné spokojenosti. (Scéna v rozpadlém domě s monologem: „Paul Louis Broum. Doklady má v kapse.“ je dokonalá, skvěle vše završuje, všechny snahy postav, a Eva Renzi dokáže v té chvíli vrhnout přesně ten pohled údivu a současně nepochopení, jaký je potřeba.). Velmi dobrá kamera i hudba. Výběr lokací - jako by člověk v tom rozděleném Berlíně byl. A pak ty hlášky - a dokonce hraní si s nimi, ať jde o hraní si s krycím jménem (a touhou po jiném), tak třeba s batmanovskými proprietami. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„V noci jsme chtěli jít přes zeď na východ... Z Východního Berlína se můžeme dostat do Československa a odtamtuď do Švýcarska.“ WTF, co to bylo za slátaninu? Tenhle film mě dost zklamal. Čím více filmů z doby studené války o přechodech či špionážních akcí přes železnou oponu vidím, tím ještě více zpětně oceňuji režisérský um, s jakým Jiří Sequens natočil vybrané díly Majora Zemana na toto téma, leč možná ideologicky podbarvené. Ani se nedivím, jak byl seriál o mjr. Zemanovi populární v řadě dalších evropských zemích, Bílé linky a Modrá světla měly skutečný spád, napětí a Sequens z papírově nezáživných příběhů o cestě za získáním dokumentů pro rozvědku vytesal přímo dobrodružnou podívanou s pohltivou atmosférou. Z režisérů tematicky spřízněných filmů může Sequensovi dle mého názoru konkurovat jedině Claude Pinoteau (ve filmech s Linem Venturou Mlčenlivý a Sedmý terč), s mrknutím oka nad drobnými přešlapy v Roztržené oponě možná ještě Alfred Hitchcock. Jinak je eurospy (nejen) o cestách napříč Zdí často obrovská bída nejen v zbytku domácí tvorby, ale evidentně i v zahraničí. Pohřeb v Berlíně bohužel nemá po většinu času (snad s výjimkou závěrečné přestřelky) žádnou hutnější atmosféru ani kus dobrodružství, mimo hlavní postavy bohužel ani moc pokusů o humor, zato mu v druhé polovině nechybí třeba obrovská nepřehlednost v postavách, komplikovaných vztazích i plánech. Michael Caine se z celých sil snaží tuhle bídu zachránit, nebrát postavu svého agenta Palmera vážně a nutno mu k dobru přičíst, že se mu to díky občasným hláškám a značnému nadhledu docela úspěšně daří, byť mě Caine nedokázal chytnout až natolik, aby mě bavil tento film i jako celek. Jinak z celého toho spektáklu mě výrazněji zaujala jen ta úvodní cesta jednoho uprchlíka přes Zeď v jeřábním nákladu. 40% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Keď sa rozhodnem pozerať nejaký špionážny film, tak sa lepšie pobavím na Pohrebe v Berlíne, než na hociktorej bondovke. Skvelý Michael Caine, množstvo hlášok, atmosféra šesťdesiatych rokov v rozdelenom Berlíne. Potiaľ dobre. Problémom bol scenár, v ktorom je zrejmá snaha vytiahnuť z knižnej predlohy do filmu čo najviac. V poslednej štvrtine filmu sa to už začalo podobať na nejakú odnož vedomostnej súťaže, v ktorej ide o to, ktorý divák si zapamätá najviac z komplikovaných interakcií medzi jednotlivými postavami. Pokiaľ film neberiem príliš vážne, tak na pobavenie pamätníkov je veľmi vhodný. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Další špionážní film 60.let, kdy takových snímků vznikalo, vlivem úspěchu Jamese Bonda, kupy. Agent Palmer je zde ale na rozdíl od Bonda vykreslen veskrze realisticky a uvěřitelně. Musím pochválit Michaela Caina za jeho herectví. Svojí postavu ztvárnil vskutku par excelence. Příběh je lehce překombinovaný, ale věřím, že až si film pustím podruhé,potřetí, tak do tajů děje proniknu úplně. P.S. Ty brýle jsou fakt cool:) ()

Galerie (60)

Zajímavosti (5)

  • Eva Renzi byla předabována herečkou Nikki Van der Zyl. (pawleta)
  • Do role Samanthy Steel byla původně obsazena Anjanette Comer, která dokonce figurovala na propagačních materiálech. Z důvodu nemoci ji však nakonec nahradila Eva Renzi. (pawleta)
  • Paul Hubschmid a Eva Renzi sice ve filmu hrají nepřátele na život a na smrt, ve skutečnosti se však rok po natáčení vzali. (pawleta)

Reklama

Reklama