Kautokeino-opprøret
Kautokeino Rebellion, The
Dánsko / Norsko / Švédsko, 2008, 100 min
Nils GaupPlakáty
V retrospektíve rozpráva matka (Elen) svojmu synovi (malému Aslakovi) o tom, prečo pred 17 rokmi došlo k poprave dvoch ľudí. Kautokeino je malé sídlo nachádzajúce sa v drsnom studenom podnebí na severe Nórska, v ktorom majiteľ krčmy Ruth má hlavné kompetencie. U neho ľudia prijímajú zásoby, u neho sa nalieva alkohol, jemu sa platia dlhy. Mathis, otec malého Aslaka je alkoholik, z čoho Elen nemá veľkú radosť, pretože sa zodpovedne nestará o ich čriedu sobov. Veci sa zaujímavo začnú meniť po bohoslužbách biskupa Laestadiusa... (Frontman)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby Celosvetovo $5,015,531║(10.9.2010)
Aky
Velice drsný, ale nádherný film. Surová přírda, suroví lidé a věčné problémy - s alkohlismem, krutou církví, zneužívání moci a také kusus Evropy, o které moc nevíme.(16.12.2011)
sochoking
Ako sa mi otváral nôž vo vrecku a pred očami robilo červeno, tak do toho mi hrala nádherná muzika! Tomu som moc nerozumel (tej kombinácii), ale aspoň som skrz tú hudbu nevyhodil laptop cez zatvorené okno!(23.5.2012)
pevico
Skutečný poklad kinematografie.. Anni-Kristiina Juuso získala v roce 2008 za svůj výkon v roli Elen cenu Amanda.. + ocenění Amanda za nejlepší scénář (Karl K. Juliusson) a hudbu (Mari Boine, Svein Schultz a Herman Rundberg)(12.10.2009)
GrooveJump
I když to byl vlastně velkofilm, který ve Skandinávii asi zaplnil nějaké to kino a neoplýval na první pohled něčím výjmečným, tak pro svou exotičnost (Je opravdu málo hraných filmů týkající se "běžnhého" života etnika Laponců - částečnou výjímku tvoří filmy: Kukuška http://www.csfd.cz/film/37945-kukuska-kukacka-kukushka,/, kde opět hlavní ženskou roli hraje Anni-Kristiina Juuso, či film Stopař http://www.csfd.cz/film/90299-stopar-ofelas/ - od stejného režiséra, který je historicky položen o devětset let dříve ), skvělou práci z kamerou (která hýří barvičkama, nutno podotknout že nepestrými severními odstíny - viz galerie), práci s hudbou (komponovala Mari Boine - laponská umělkyně, která vytrvale bojuje za práva svého etnika a která se veřejně nebojí promluvit, že i ve vyspělých západních zemí jsou i v dnešní moderní a multikulturní době porušovány práva menšin), tak především, hlavně pro svoje originální historické ztvárnění ( dobové kostýmy a každá věc polžená na stole působí přirozeně a věrohodně), hodnotím tento film, díky mé zálibě v etnické mapě Evropy, nadstandartně. Filmové zpracování této dobové a významné události (Povstání v Kautokeinu z roku 1852, které jasně bojovalo nejenom proti alkoholu a církvi, nýbrž i proti obecné korupci a kolonizaci vůbec) vede k posílení národní identity Laponců, ba i přispívá něčím "vyšším" i samotým Sámijům (ekv. k Laponcům) k nesnadnému boji o navrácení zkonfiskovaného území, který trvá bohužel dodnes....(17.8.2009)
DannyBoy80
Vynikající film, perfektně zahráno, krásné prostředí, perfektní příběh podle skutečné události. Boj domorodců na samém severu Norska proti norským lokálním autoritám, proti alkoholu a alkoholismu, proti zkorumpované církvi. Opravdu silný snímek.(10.3.2011)
ghatos
Klasický příběh o bezpráví na obyčejných lidech. Pěkná ilustrace fungování státní správy a církve na území Laponska v polovině 19. století. Jednoduchý, ale silný film. Vše je poctivé...příroda, herci, příběh - kdo má rád autentickou filmařinu, ať neváhá. Nevím co bych vytknul = 4,5*.(28.12.2009)
crass.48
Nádherný a krutý film.(20.8.2010)
godspeed
Těžká depka. Zima, šero, chlast, chamtivost a církevní hodnostář křivej jak ruskej srp. Film má nicméně jeden veliký problém. A to, že je velmi předvídatelný. Díky začátku člověk ví, jak to celý skončí. A to mě těžce nebavilo.(23.1.2011)
DJ Kritik
Severská dráma odohrávajúca sa medzi Laponcami, kde alkohol ničí celé rodiny a malá drobná žienka, povbudená pastorom sa snaží zvrátiť chod celého života. Dráma sprevádzaná nádhernou hudbou poukazuje práve na zápas medzi dvomi skupinami ľudí. A nielen vtedy, ale i dnes aktuálne spôsoby akými kto poráža súpera, by mali ľudom rozviazať oči. Myšlienka z filmu: "Vy ste kňaz? Tak prečo bijete ľudí?" Akcia: ** Vtiahnutie do deja: **** Príroda a exteriéry: **** Hudba: ***** Realita: **** Posolstvo: *** Hudobný Klip: http://www.youtube.com/watch?v=hfxZ2l9PlsE(4.11.2009)
Ruadek
V duchu Mari Boine Persen, která k tomuto filmu vytvořila soundtrack, vypovídá film o tom, co se stalo Sámům. O tom, jak zrůdná moc v manipulaci s davem dokáže v církvi být. O tom, jak vlivy západní civilizace zničí křehký severský národ, z něhož dnes migruje se soby poslední zbytek 1500 lidí z kdysi početného obyvatelstva nejsevernějších krajin. Film má především velkou historickou hodnotu, jelikož jako jediný vypovídá o osudu Sámů, o nichž málokdo vůbec ví že existují a maximálně se o nich dozvíme jen s hanlivým přívlastkem " Laponci " - tj- " Hadrníci " . Stejně jako obdobná díla, podobnou výpovědní silou jako třeba The Mission či nedávno Agora, tento film nutí k velkému zamyšlení. Věřit v boha totiž může každý aniž by potřeboval jejího zprostředkovatele - církev. ***** 7.3.2010(7.3.2010)