Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když jsou patrioti vlastenecké rodiny Yang zabiti barbarskými útočníky, jejich obětavé ženy popadnou hrdinsky zbraně a vedou zbývající vojsko k obraně hranic své země, a to i přes naprostý nedostatek podpory ze strany krále. (Epistemolog)

Recenze (6)

ladynka 

všechny recenze uživatele

Za schopné, samostané a přitom obětavé hrdinky, za úchylného prince olizujícího zkrvavený bič a vůbec za velice solidní výpravu a akční scény. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Wuxia spektákl od Shaw Brothers plný pěkných ženských (sešel se tu výkvět SB hrdinek) a působivých momentů (třeba samotný úvod filmu, či ona slavná scéna s "lidským" mostem). Antagonisté jsou patřičně suroví a zvrhlí (ovšem docela cool - hlavně Lo Lieh) a za nadílku krve a mrtvol by se snad ani Chang Cheh nemusel stydět. No a těm rozzlobeným, ozbrojeným a nebezpečným fešandám v čele s Ivy Ling Po se fandí úplně samo. Pro fandy žánru IMHO celkem povinnost (a docela příjemná, řekla bych). ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Roztomile heroický film, u kterého se střihači vyřádili, protože přechody mezi jednotlivými scénami jsou občas dost zmatené. Na svou dobu mrazivá brutalita, monumentální stylizace, ale bojové chvilky byly relativně slabé. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Čo z toho, že tento historický epos je veľkovýpravný, masový a náklady na jeho výrobu boli nemalé, keď zlyháva už v samotnej myšlienke, a to v ženskej vlastneneckej famílii. Chlapi padnú vo vojne a ich ženy to vezmú tak osobne, že chystajú pomstu - šialené? Tých šialeností je tam na tucty - stačí si napríklad počkať na ľudský most cez roklinu. Klasickým bludom je, že ženy, naviac šľachtičné, ktoré odjakživa žili v hojnosti a asi ani nevideli krv, začnú katovať vycvičených bojovníkov a vyžívať sa v ich krviprielevaní. Toto spapajú možno tak feministky. Film však zlyháva aj v mnohých ďalších veciach, medzi ktoré nepočítam to, že som sa v menách i hercoch strácal od začiatku do konca. Pol hviezdy naviac sa Bolo Jeunga. ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

Opravdu velkoformátové dramatické wuxia je na dobu a místo vzniku vysoce nadstandartní. Podle předlohy Ko Yeunga vznikl velkofilm s tehdejší plejádou ženských hvězd a vyzobal všechny ceny 11. ročníku Golden Horse roku 1973. Fim byl ověnčen cenami za nejlepší drama, nejlepšího režiséra, nejlepčí herečku ve vedlejší roli a za zvuk. K zlatým koním se ještě přidala cena 19. ročníku Asijského filmového festivalu pro nejlepší herečku v hlavní roli (Lily Ho). Pro nás je film zhruba na úrovni velkých amerických spektáklů 50. let, v čínské kinematografii 70.let je to ale vynikající počin, který svedl obrovský boj s konkurencí. Ve stejném roce natočil Chang Cheh osm vysokorozpočtových velkofilmů, Chor Yuan dva své zlomové filmy a je to také rok, kdy na plátna kin vtrhnul Bruce Lee v Lo Weiově snímku Fist of Fury. Přesto se tento ryze feminní spektákl prosadil a vyhrál na celé čáře. A to ve skvělém roce zlaté éry čínské kinematografie. Ať už dneska vypadá jakkoli anachronicky, 14 Amazons je velká filmová klasika. 8.5/10 Obsazení: Lily Ho, Ivy Ling Po;li Ching;Yueh Hua;Lisa Lu;Tina Chin Fei;Karen Yip;Wong Ping;Fan Mei Sheng; Nam Gung Fan a další Bolo Yeung má podružnou roli obligátního siláka a zajímalo by mně, kdo je schopen najít Yuena Biao....já tedy ani náhodou, ale asi se mihnul v davu :-) ()

Reklama

Reklama