foto

Bolo Yeung

  • nar. 3.7.1946 (68 let)
    Kanton, Kuang-tung, Čína
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vlastním jménem Sze Yang se narodil 3.7. 1946 v čínském Kantonu. Od dětství se věnoval různým sportům a bojovým uměním, zejména kung-fu. Na konci 60. let se rozhodl emigrovat z komunistické Číny a přeplaval (ano, čtete dobře!) přes moře do sousedního Hongkongu. Tady si také poprvé oblíbil posilování a začal se věnovat kulturistice, v níž se stal uznávaným světovým šampiónem.

Přátelství s legendárním Brucem Leem (s nímž například v r. 1973 spolupracoval na slavném snímku DRAK PŘICHÁZÍ) jej přivedlo k natáčení filmů s bojovou tématikou. Ačkoli měří jen 168 cm, svalnatá postava a drsný zjev jej předurčily především pro záporné role. V 70. a 80. letech se tak Bolo Yeung, známý také pod přezdívkou „The Beast from the East“ (což se dá přeložit jako Bestie z Východu) zařadil vedle Jackie Chana, Jet Liho nebo Chucka Norrise mezi hvězdy nízkorozpočtových akčních videosnímků.

Mezi jeho nejznámnější postavy patří asi hlavní záporáci z filmů KRVAVÝ SPORT (1988) a DVOJITÝ ZÁSAH (1991), kde byl protihráčem Jean-Claudea Van Damma.

Je otcem dvou synů – Dannyho a Davida. Starší z nich pokračuje v rodinné tradici a je rovněž hercem. Dnes se Bolo Yeung věnuje cvičení tai-chi.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

2007 Blizhniy Boy: Ultimate Fighter, The
1996 Fist of Legend 2: Iron Bodyguards
Tygří spáry III
1995 Shootfighter 2: Msta
1994 Fearless Tiger
1993 Tygří spáry 2
1992 Smrtelný sport
Tygří spáry
Xue ran hong chen
Železné srdce
1991 Dvojitý zásah
Krvaví bratři
1989 Krutý boj
1988 Krvavý sport
Yi qi liang fu
1986 Dědictví vášně
Milionářský expres
Šťastné hvězdy v akci
1985 Da gung wong dai
Huan chang
Juk nei ho wan
Mé šťastné hvězdy
Way of the Dragon 2
1984 Yi ren zai jian
1983 Černá magie: Boxerovo znamení
1982 Nindža odplácí
Supergang
1981 Yuan yin
1980 Fearless Master
Challenge of the Tiger
Si wang mo ta
Treasure of Bruce Le
Zui she xiao zi
1979 Bruce the Super Hero
Da chu tou
Diao qin shuang jue
He quan
Kung Fu's Hero
She xing zui bu
Wen da
Za jia gao shou
1978 E yu tou hei sha xing
He Lan Du ren tou
Huo shao shao lin men
Jie quan da dong kau
Meng nan da zei yan zhi hu
She nu yu chao
Yan bao fu
1977 Bolo
Da mo tie zhi gong
Deadly Chase for Justice
Gekisatsu! Jadô ken
Nan yang tang ren jie
Potomci Bruce Leea
10 Magnificent Killers
1976 E tan qun hing ying hui
Lung men bei chi
1975 G-Men '75 (TV seriál)
Hong Kong chiu yan dai po chui fa don
Xiang Gang chao ren
1974 Ai de xiao wu
Fight! Dragon (TV seriál)
Karateciler istanbulda
Meng hu dou kuang long
Tie han rou qing
1973 Drak přichází
Ma tou da jue dou
Xiao ba wang
Yi wang da shu
1972 E ke
King Boxer
Shi si nu ying hao
1971 Nu sha shou
Xie jiu tian lao
1970 Shi san tai bao

Dokumentární

2011 Legenda Van Damme (TV seriál)
1995 Top Fighter (video film)
1993 Drakova kletba
1992 Bruce Lee and Kung Fu Mania

Režijní filmografie

1979 Wen da
1977 Bolo