foto

Bolo Yeung

  • nar. 3.7.1946 (70 let)
    Kanton, Kuang-tung, Čína
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vlastním jménem Sze Yang se narodil 3.7. 1946 v čínském Kantonu. Od dětství se věnoval různým sportům a bojovým uměním, zejména kung-fu. Na konci 60. let se rozhodl emigrovat z komunistické Číny a přeplaval (ano, čtete dobře!) přes moře do sousedního Hongkongu. Tady si také poprvé oblíbil posilování a začal se věnovat kulturistice, v níž se stal uznávaným světovým šampiónem.

Přátelství s legendárním Brucem Leem (s nímž například v r. 1973 spolupracoval na slavném snímku DRAK PŘICHÁZÍ) jej přivedlo k natáčení filmů s bojovou tématikou. Ačkoli měří jen 168 cm, svalnatá postava a drsný zjev jej předurčily především pro záporné role. V 70. a 80. letech se tak Bolo Yeung, známý také pod přezdívkou „The Beast from the East“ (což se dá přeložit jako Bestie z Východu) zařadil vedle Jackie Chana, Jet Liho nebo Chucka Norrise mezi hvězdy nízkorozpočtových akčních videosnímků.

Mezi jeho nejznámnější postavy patří asi hlavní záporáci z filmů KRVAVÝ SPORT (1988) a DVOJITÝ ZÁSAH (1991), kde byl protihráčem Jean-Claudea Van Damma.

Je otcem dvou synů – Dannyho a Davida. Starší z nich pokračuje v rodinné tradici a je rovněž hercem. Dnes se Bolo Yeung věnuje cvičení tai-chi.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

2015 Whole World at Our Feet, The
2007 Blizhniy Boy: Ultimate Fighter, The
1996 Fist of Legend 2: Iron Bodyguards
Tygří spáry III
1995 Shootfighter 2: Msta
1994 Fearless Tiger
1993 Tygří spáry 2
1992 Smrtelný sport
Tygří spáry
Xue ran hong chen
Železné srdce
1991 Dvojitý zásah
Krvaví bratři
1989 Krutý boj
1988 Krvavý sport
Yi qi liang fu
1986 Dědictví vášně
Milionářský expres
Šťastné hvězdy v akci
1985 Da gung wong dai
Huan chang
Juk nei ho wan
Mé šťastné hvězdy
Way of the Dragon 2
1984 Supergang
Yi ren zai jian
1983 Černá magie: Boxerovo znamení
Shao ye Wei Wei
1982 Nindža odplácí
1981 Gui ma zhi duo xing
Yuan yin
1980 Fearless Master
Fen zhu chi lao hu
Challenge of the Tiger
Potomci Bruce Lee
She xing zui bu
Zui she xiao zi
1979 Bruce the Super Hero
Diao qin shuang jue
He quan
Mi quan san shi liu zhao
The Lama Avenger
Treasure of Bruce Le
Wen da
Za jia gao shou
1978 Dragon on Fire
E yu tou hei sha xing
He Lan Du ren tou
Huo shao shao lin men
Jie quan da dong kau
Meng nan da zei yan zhi hu
Nan yang tang ren jie
She nu yu chao
Si wang mo ta
Yan bao fu
1977 Bai ma hei qi
Bruce, Šaolin a kung-fu
Deadly Chase for Justice
Gekisatsu! Jadô ken
10 Magnificent Killers
1976 E tan qun hing ying hui
Lung men bei chi
The Big Family
1975 G-Men '75 (TV seriál)
Všichni muži jsou bratři
Xiang Gang chao ren
1974 Fight! Dragon (TV seriál)
Karateciler istanbulda
Tie han rou qing
1973 Dao bing fu
Da xu hai
Drak přichází
Kung Fu's Hero
Ma tou da jue dou
Super Kung Fu Kid
Yi wang da shu
1972 E ke
Chou lian hu an
King Boxer
Nian qing ren
Qun ying hui
Shi si nu ying hao
Wang ming tu
1971 Nu sha shou
Shuang xia
Wan jian chuan xin
Xie jiu tian lao
1970 Shi san tai bao
You xia er

Dokumentární

2011 Legenda Van Damme (TV seriál)
1995 Top Fighter
1993 Drakova kletba
1992 Bruce Lee and Kung Fu Mania - herec, a.z.
1973 Li Xiao Long di Sheng yu si

Režijní filmografie

1979 Wen da
1977 Bai ma hei qi

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(58)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace