Reklama

Reklama

Česká RAPublika

Trailer

Obsahy(1)

Česká RAPublika bude první dokument o české hiphopové scéně. Jako hlavní protagonisty zde uvidíme kapely Indy a Wich, PSH a Supercroo. Producent Martin Pošta prozrazuje, že "filmaři se snaží dostat na dřeň lidem co hiphop dělají". (salazar)

Videa (1)

Trailer

Recenze (339)

Asgy 

všechny recenze uživatele

Je docela těžké se vyjádřit, když má člověk z filmu resp. dokumentu tak rozporuplné pocity, jako já z Rapubliky. Hip hop (resp. rap) mám rád, ale docela si vybírám. Rovnou se přiznám, že interprety, kteří zde vystupují moc nemusím. Chápu sice, že jejich průpovídky a dost ujeté chování je třeba brát s rezervou, ale třeba zrovna texty, které se zde objevují rozhodně nepatří mezi českou špičku. Zrovna tenhle fakt českému hip hopu reklamu asi neudělá a to je podle mě škoda. Člověk, který český hip hop neposlouchá si ho po tomto dokumentu podle mě neposlechnu už vůbec. Po technické stránce se jedná o docela kvalitní dokument, ale díky výše uvedeným postřehům u mě Rapublika dost ztrácí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Rap po 12 letech zcela zamořil hudební scénu teenagerů a mám na něj už alergii. V dokumentu na otázku "Co tím chcete říct?" rapeři odpovídají: "Jen to, že jsme." Stejné východisko má i film – sdělí pouze, že rapeři existují. Filmová procházka po české hiphopové scéně – nechme stranou hlasy fanoušků, že pravá esa na plátně chybějí – je překvapivě krotká.Téma, od nějž by divák čekal šok a kontroverzi, má tvrdší jen slovník; jinak plyne mezi plkáním a situacemi, v nichž režisér Pavel Abrahám konfrontuje hrdiny s jejich předpokládanými protipóly. Tvůrci zjevně aranžovaná setkání připravili, rozjeli kameru a čekali, "co to dá" – nestane se však nic. Až na výjimky, k nimž patří dětinská debata na matrice, jsou vůči sobě oba světy ohleduplné, nikdo nikoho nepošle do háje, ať rapeři besedují ve škole či s jazykovými vědci. Navíc film budí dojem, že český rap postrádá osobnosti. Žádný strhující básník nebije na poplach, opakuje se smyčka tuctových sdělení. Kdykoli se hrdinové vyjadřují v jiném prostředí, těžce formulují – a na vlastní půdě předvádějí málo osobité drzosti, rebelie, vzdoru. Jen sprostá slova a fráze proti konzumu, což je dost nuda na tak provokativní látku. Nejzajímavější souboj svedou dýdžejové s triem vážné hudby a rapeři s Hanou Hegerovou, která jejich verzi hymny shrne "Nemá hlavu ani patu", a pak skvěle vystřihne. Profesionálové v poloamatérském filmu vyhrávají. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

sonda do hlav hlavních představitelů českého rapu trochu připomínající český sen... dokument je to vskutku zajímavý, struktura je vcelku originální... ale film ve mně vyvolával dost smíšené pocity - naši přední rappeři mi tak trochu dokázali, že tihle lidi mají jistým způsobem nadání, avšak občas dokážou být prostě pořádně jednoduší. chvíli tím člověka baví, chvíli mu lezou na nervy. každopádně na tenhle dokument si hodinku a půl čas udělejte. 70% ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem se těšila, až to skončí. RAP a elektrická muzika mi nic neříkaj a jsem si docela jistá, že ani nechci, aby mi něco říkaly. Sem tam to bylo zábavný. Hudbní doprovod - hádej... Nejlepší z toho stejně byla část s Hanou Hegerovou. Jako asi je dobrý to vidět, protože na tohle si každý musí udělat svůj vlastní názor. ()

Cafú 

všechny recenze uživatele

rozhodně nenosim rovnej kšilt na stranu, zlatej řetěz po tygrovi mikea tysona a vytahaný triko po mym nehubenym dědovi, ale každopádně zastávam názor, že jediná muzika na český scéně, která se dá dneska ještě poslouchat, je česká forma hiphopu. nejenže je inovativní, inteligentní, upřímná a v neustálym vývoji (tedy člověka dokáže pořád a pořád překvapovat), ale je též neuvěřitelně přesným obrazem dnešního čecháčkovskýho konzumního stylu života a svým dekadentnim přístupem na něm nenechává nit suchou. přitom však neužívaji bezvýchodnou plochou kritiku dnešních protestsongařů se světozachraňovacími komplexy, ale používají kouzlo parodie a originálních slovních obratů. navazují tak možná na různé dekadentní vlny, kterých v české literatuře nebylo málo od dob takových gellnerů či šrámků. tahle česká hiphopová scéna je dnes zejména zastupovaná všeuměleckou skupinou biggboss, která se postupně vyrekrutovala z české grafitti scény devadesátých let a možná díky tomu nemůže být člověk překvapen jejich obrovskou kreativitou a tudíž výsostnym postavením v českých luzích a taky hájích. takže mne tento dokument jednoznačně zajímal a navzdory zdejšímu nízkýmu hodnocení mě mile překvapil. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Film byl uveden v soutěži Česká radost na MFDF Jihlava 2008. (chelseaman22)
  • Filmový koncert se odehrává v pražském klubu Roxy. (chelseaman22)
  • Jedná seo první celovečerní film o českém hip hopu. (chelseaman22)

Související novinky

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama