foto

Hana Hegerová

  • nar. 20.10.1931 (83 let)
    Bratislava, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hana Hegerová se narodila 20. října 1931 jako Carmen Farkašová v bratislavské rodině bankovního ředitele Jano Farkaše a Margity Čelkové. V letech 1937 – 1942 navštěvovala baletní školu při Národním divadle v Bratislavě. Po úspěšném dokončení gymnázia v Komárně v roce 1950 pracovala jako úřednice ve Škodových závodech a jako učitelka na učňovské škole. V letech 1951 – 1953 absolvovala odborný divadelní kurz při státní konzervatoři Od roku 1953 do roku 1957 byla členkou hereckého souboru Divadla Petra Jilemnického v Žilině.

První hereckou zkušenost získala ve filmu režiséra Jiřího Krejčíka FRONA (1954), kde vystupovala pod uměleckým jménem Hana Čelková. Ve stejném roce se vdala a měla syna Matúše. V roce 1957 působila v bratislavské Tatra revue, kde se poprvé představila jako zpěvačka. Ve stejném roce se také objevila ve vedlejší roli dramatu TAM NA KONEČNÉ.

V letech 1958 – 1961 byla členkou pražského divadla Rokoko. V roce 1960 vystupovala v Alhambra revue v Praze, kde si jí všiml šéf pařížské Olympie, kam později na základě pozvání odjíždí na stáž. Ve stejném roce si zahrála vedlejší role v dramatech PŘEŽIL JSEM SVOU SMRT a POLICEJNÍ HODINA. V letech 1961 až 1966 dostala angažmá v divadle Semafor, kde hrála např. v jazzové opeře Dobře placená procházka. Po boku Rudolfa Hrušínského si zahrála v dramatu Karla Kachyni NADĚJE (1963), kde podává vynikají výkon. Zpěvačku Editu ztvárnila v legendárním muzikálu KDYBY TISÍC KLARINETŮ (1964). Roli tety z Liverpoolu zvládla jak na jevišti tak i v televizní adaptaci této opery J. Suchého a J. Šlitra DOBŘE PLACENÁ PROCHÁZKA (1966). V roce 1988 se mihla ve filmu LOVEC SENZACÍ. Jako zpěvačka se objevila ve vynikajícím dramatu Karla Kachyni POSLEDNÍ MOTÝL (1990).

Na poli hudebním se však Hana Hegerová uplatnila daleko více než ve filmu. Dosáhla velkých mezinárodních úspěchů svou interpretací původních i cizích šansonů. Absolvovala celou řadu úspěšných vystoupeních doma i v zahraničí. V roce 1967 vystoupila v pařížské Olympii a na Světové výstavě v Montrealu. Roku 1994 vystupovala v Mozartově sále ve Vídni. Během své pěvecké kariéry koncertovala v těchto státech: Argentina, Belgie, Chorvatsko, Finsko, Francie, Kanada, Kuba, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko, USA, Švédsko a Švýcarsko. Samozřejmě také u nás patří její nezapomenutelné koncerty pokaždé k beznadějně vyprodaným. Její neklesající oblibu také potvrzují četné ankety a další ocenění. Například v anketě Český Slavík se pravidelně umisťuje mezi patnácti nejlepšími zpěvačkami. Roku 1994 byl o Haně Hegerové natočen zajímavý televizní portrét z úspěšného cyklu GEN. V roce 2002 obdržela od prezidenta republiky Václava Havla medaili Za zásluhy. Jako svého hosta ji uvedl Jan Kraus ve své diváky oblíbené talk show UVOLNĚTE SE, PROSÍM (2004).

V roce 2006 oslavila Hana Hegerová – zpěvačka, kterou zahraniční kritici nazývají Velkou dámou šanzonu, Piaf z Prahy nebo Šansonierkou se slovanskou duší – 75. narozeniny. Tento rok prožila koncertováním v mnoha českých a moravských městech. Dva z nich byly natočeny a zaznamenány na DVD a CD, aby strhující atmosféra koncertů této výjimečné hudební osobnosti zůstala zaznamenána.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

2012 Ententýky (TV seriál)
2011 Hana Hegerová - Pasiáns (video film)
2008 Nestyda
2006 Kde lampy bloudí
Strážce plamene v obrazech (video film)
1990 Poslední motýl
1989 Fabrika na oficíry (TV seriál)
1988 Lovec senzací
1974 30 případů majora Zemana (TV seriál)
1967 Sedm žen Alfonse Karáska (TV film)
Ta naše písnička česká
1966 Dobře placená procházka (TV film)
Revue na scestí (TV film)
1964 Kdyby tisíc klarinetů
1963 Naděje
1962 Neděle ve všední den
Zhasněte lampióny (TV film)
1961 Zuzana je zase sama doma (TV film)
1960 Policejní hodina
Přežil jsem svou smrt
1957 Tam na konečné
1956 Previerka lásky
1954 Frona

Dokumentární

2008 Česká RAPublika
Keď odchádza kabaret (TV film)
2007 Dobře placená procházka '07 (TV film)
2006 Básníci Live (koncert)
Hana Hegerová - live koncert (koncert)
Hana Hegerová - Portrét (TV film)
Příběhy slavných: Neřízená střela Stella (TV film)
Strážci plamene
2004 Bulat Okudžava - Věčná píseň (TV film)
Poprvé aneb střípky ze života Jaromíra Nohavici
2002 Mosty - Gesharim 2002 (koncert)
Předčasná úmrtí: Lásko prokletá (TV seriál)
Předčasná úmrtí: Poslední gróf (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
2000 Vzlety a pády (video film)
1999 Petr Hapka (TV film) - a.z.
1990 Nešťastná šťastná Hana Hegerová (TV film)
1967 Naši v Paříži
1963 Konkurs
1962 Album Supraphonu (koncert)

TV pořady

2009 Česká hlava 2009 (TV pořad)
Fakta Barbory Tachecí (TV pořad)
2007 Hádej, kdo jsem! (TV pořad)
Život je kabaret (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Jednou v roce na Vánoce (TV pořad)
Tak se ukaž, Silvestře (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2002 Když jdou na mužskýho léta... (TV pořad)
2001 Ať se lidi mají rádi... aspoň dnes (TV pořad)
Bílé Vánoce Lucie Bílé (TV pořad)
Na kus řeči (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
1999 Bylo jich pět (TV pořad)
Semafor má 40 (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1992 Legendy taneční hudby (TV pořad)
1990 Aby bylo veselo (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Písničky známé a nejznámější s Orchestrem Karla Vlacha (TV pořad)
1976 Inventura Písniček pod rentgenem (TV pořad)
Písničky potichu (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
1972 Nejsem gladiátor (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1968 Co nikdy nepochopím... (TV pořad)
U Hany Hegerové (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
1964 Řekni mi, co jíš (TV pořad)
1963 Babiččina krabička (TV pořad)

Hudební videoklipy

Lásko prokletá (hudební videoklip)
2008 Hitparáda 80. let (hudební videoklip)
2007 Semafor - Největší hity 2 (hudební videoklip)
2005 Semafor - Největší hity (hudební videoklip)