Pokušení

Pokušenie

Komedie / Romantický / Krimi

USA, 1936, 89 min

Frank Borzage

Jeden z nejkrásnějších filmů třicátých let. Marlene Dietrich zahajuje svoji "poststernbergovskou" éru a daří se jí náramně. Zdatně jí sekunduje i milý Gary Cooper. Snímek povedeně osciluje na hranici čisté komedie (scéná s dvojí falešnou manželkou) a komedie romantické (Garyho řidičské intermezzo).(31.10.2005)

Zapomenutý skoroklenot. Okouzlující Marlene Dietrich v roli zlodějky šperků. Je zde neobyčejně krásná a víc než kde jinde připomíná svým zjevem Adinu Mandlovou. Gary Cooper je vedle ní jak kus hnědýho uhlí vedle vybroušenýho diamantu. Nicméně jako romance velmi dobré s prvky komedie, přestože se příliš nezasmějete. Závěrečný obrat není příliš vysvětlen a nemá oporu v ději, ale i tak velmi příjmené překvapení. Zajímavosti: Některé scény režíroval Ernst Lubitsch. *** Do role Carlose Margoliho byl původně obsazen John Gilbert. Než se začalo natáčet postihl ho infarkt a byl ihned nahrazen Johnem Hallidayem. Několik dní na to zemřel Gilbert na selhání srdce způsobené neúměrným pitím alkoholu.(18.5.2009)

Klukovsky šarmantní Gary Cooper se k Marlene opravdu skvěle hodí a hodně příjemně jsem se více než hodinu bavil (i když mohlo to být celé taky lubitschovsky svižnější), ale co ten konec? Proměna lehce rozpustilé romantické komedie v seriozní melodrama o napravené zlodějce? Bebáček promine, ale ani kdyby si Marlene při líbání vaz zlomila a oči jí při tom nezaměnitelně hrály, tak to na pátou hvězdu nevytáhne. :o) 70%(22.1.2008)

Zcela souhlasím s Pohrobkem - Marlene září, její okouzlující hra očí je nezaměnitelná a naprosto jedinečná. S Gary Cooperem tvoří dokonalý pár (jejich druhá spolupráce - poprvé se potkali ve Sternbergově Maroku) - chemie mezi nimi jako vystřižená z noiru, navíc okořeněná úžasnou roztomilostí - viz balkónová scéna, kde je poprvé explicitně vidět výškový rozdíl mezi milenci a kde Marlene tak božsky zaklání hlavu... či ranní probouzení a dětinské zahrabávání se pod peřinu a mrčení.... nádhera! Celých 90 minut jsem se přiblble usmívala a prožívala slastnou rozkoš z dívání se :-) Borzageho komedie je plná svěžího humoru (svěžejšího než žvýkačky Winterfresh :-)), který ani po sedmdesáti letech nemusí používat krém proti vráskám. - "Víte, stačilo by Vás zarámovat a byla byste mistrovské dílo."(30.4.2007)

Mám slabost pro filmové zloděje, kteří místo zbraně používají svůj šarm a vtipné nápady - viz podvodníci: "Nebuď vulgární." "Omlouvám se. Hodně se stýkám s právníky, asi jsem zhrubl." a tady se jich dočkámě hned několikrát. Vůbec celý film je jedna kouzelná dobrodružná komedie s příjemným romantickým nádechem a hemží se vtipnými narážkymi a skrytými dvojsmysly: "Američané by se neměli míchat do evropských zaležitostí."(6.1.2008)

Stejně, jako jsou odlišné Awake in a Dream a What I Am Bid For My Apple - rozkošný šlágr a poživačný hit, tak nesrovnatelné jsou i filmy Pokušení a Maroko s hlavní dvojicí Marleny a Garyho. A přesto není divu, že oba pomohly Marlene překlenou vždy jedno z důležitých období její americké kariéry. Sama si pochvalovala oba filmy a já s ní nemohu než souhlasit :) Po zapomnění v poušti vždy volím projížďku v dlouhém autě, které se Marlene naučila řídit za hodinu. Jen někdy lituji, že John Gilbert natáčení už nestihl. Kolaborace Dietrich-Garbo by měla další alibi. A samozřejmě, že uctívám produkci Arnošta Lubiče, Hollaendrovu hudbu a kostýmy božského Travise Bantona. Nebylo možné, aby se napříště andělským režisérem stal právě Lubič za opětovného přispění božského Marlenina kolektivu. "I am driving Bronson 8."(13.2.2009)

• anderson

Réžia českého znenia (ČST Praha 1970) = MIROSLAV KRATOCHVÍL (6.2.2009)(6.2.2009)

Vrchol krásy Marlene, tady je absolutně božská. Gary taky skvělý. Skvělý snímek mých dvou oblíbenců. 100%(8.1.2009)

Byl jsem asi nachystanej na trochu víc, bylo to dobrý, hodně dobrý, jen takovej ten šmrnc, co má Lubitsch, to přece jen nemělo. Hawksovu bláznivost a drzost taky ne. Což je ovšem logický, protože to točil Borzage. Takže konkrétně, scény z Paříže z loupeže šperků jsou skvělý a přejezd do Španěl taky. Ve Španělsku už to nemá takovej náboj, chemie mezi všemi herci nebublá na 100 %. Neni to případ Marlene a Garyho, ale ti ostatní nejsou takový formáty. To byl tedy muj pocit, ale prosím vás, je to fakt pořád dobrý.(18.10.2010)

Tak tohle byla nádherná romatika...... Hans Székely a Robert A. Stemmle (podle divadelní hry "Die Schönen Tage von Aranjuez" ) - Edwin Justus Mayer, Waldemar Young, Samuel Hoffenstein, Vincent Lawrence a Benn W. Levy. Francie - USA a Španělsko, to vše v jednom.(7.6.2011)

Sexy Cooper, sexy Dietrich a síla jejich vzájemné chemie a šarmu je pro obě pohlaví skutečně neodolatelná, protože je navíc zvýrazněna patřičným nasnímáním. Pak už je příběh jen druhotná záležitost a i ten nechutně slušňácký konec je stravitelný.(29.8.2011)

Zezačátku nenuceně vtipná krimi-komedie (kradení mám ve filmu prostě rád, navíc s zábavným nádechem) se postupně mění v romanci, až vážnější drama. Dějově je to ale velmi prosté. Opravdu jsem si užíval dobrou zábavu z první poloviny, zbytek byl koukatelný, nevíc se v celém filmu najde několik opravdu skvělých hlášek. # příběh 6 | hudba 5 | humor 4 | akce 1 | napětí 2 | putil bych si znovu 6(7.12.2011)

Petatricetileta Marlene Dietrich v prvotridni kondici, Gary Cooper v poradku, a pribeh ac prosty tak divaka neurazejici...Lehce romanticka komedie s minimalni vypravou a bez prekvapeni. Malou rolicku si strihl i William Frawley, ktereho muzete znat z role Freda v show Lucille Ball... Ale ta Marlene!!!!(23.8.2009)

V rámci žánru a s ohledem na stáří snímku nemohu jinak než dát sto procent. Marlene Dietrich opět jako nedosažitelná dáma (ano, a rafinovaná zlodějka), kterou si získá chlapecky okouzlující Gary Cooper. Mimochodem, na tuto "chlapeckou" strunu hrál Cooper nejen jako přitažlivý mladý muž (podobnou roli si střihl např. v Ball of Fire), ale i jako přitažlivý zralý muž (např. v Odpolední lásce). Tak se mi zdá, že vlastně jeho herecký rejstřík nebyl příliš široký, zato ho dokázal mistrovsky využít, takže mu žádná neodolala. Ani Marlene.(22.10.2011)

Zajímavost: Premiéra v Československu: 6. listopadu 1936, kino Alfa. (Zdroj: Kinorevue, č.7/1936, str. 122) Krásný film, zpočátku vtipné a roztomilé, ke konci na mě trochu moc romantické a zdlouhavé, ale Marlene je krásná, Gary skvělý a film mě vcelku bavil.(8.11.2011)