Reklama

Reklama

Jako hvězdy na Zemi

(festivalový název)
  • Indie Taare Zameen Par (více)
Trailer

Obsahy(1)

Devítiletý chlapec je sužován svým okolím - ve škole není schopen přečíst jedinou větu, nosí špatné známky a s tím se nesou i další problémy - dusno doma, šikana... Smyčka kolem krku se mu utahuje, až se zoufalý otec rozhodne "nepovedeného" synka poslat na internát. Tam po mnoha útrapách potkává nového učitele výtvarné výchovy, který ví zcela přesně, jak se jeho problém nazývá - dyslexie. A začíná osvěta na všechny strany a vše se začíná obracet k lepšímu... (bolly.cz)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

S bollywoodskou kinematografií nemám zkušenosti a musím se přiznat, že se mi do ní ani moc nechtělo a tento snímek mi doma ležel dlouho. Jenže jsem velice mile překvapena. První hodina byla sice nudnější a k hlavní postavě, která mi byla zpočátku nesympatická, jsem si také hledala cestu déle, ovšem poté se vše jaksi změnilo. Snímek je to hravý, barevný, plný chytlavých písní, hraje na city a budí emoce - zkrátka má přesně ty vlastnosti, jaké si u bollywoodského filmu představujete. Vedle toho všeho pozlátka a sluníčkovosti však stojí dojemný a dramatický příběh o malém chlapci a jeho statečném boji nejen s nepochopením okolí. Film tlačí na pilu, ale co, je to Bollywood, tak to s úsměvem na rtu a slzou v oku odpouštíte... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nádherná indická pohádka, která si svojí hrou na city dokonale získala i moje srdce. Celý děj tlačí na pilu úplně brutálně. Všechny postavy mají co možná nejplošší charaktery, aby mohl dokonale v kontrastu vyniknout naprosto jedinečný Aamir Khan, kterého jsem již viděl v 5 filmech a mám ho opravdu hodně rád a zřejmě brzy zavítá mezi mé oblíbence. Zde si na něj člověk musel počkat více než hodinu. Právě tato první část byla výrazně slabší než ta druhá, ale byla z hlediska děje naprosto nezbytná. Jakmile Aamir rozjel svoji ďábelskou roli empatického učitele (kterých už moc nezbylo, ale z vlastní zkušenosti vím, že je potkat stále lze), který jako jediný učil děti tomu, co je opravdu důležité a připravoval je na život. Opravdu přenádherná oslava dětství a film překypující nekonečnou lidskostí, který je třeba vidět v našem světě, kde se naopak od lidskosti více a více odchylujeme a krysař nás vede do propasti. Darsheel Safary v dětské roli byl rovněž úplně boží. Marně pátrám v paměti, kdy by si takhle malé dítě střihlo svoji roli lépe. Indie je naprosto jedinečná země a je to pevně zapsáno i v jejich jedinečné kinematografii. Opravdu v němém úžasu tleskám tvůrcům za to, v jak neskutečně chytlavém pojetí se jim podařilo předat takhle silné poselství. A ta překrásná hudba... Já se tedy úplně rozplynul, a dokonce mi několikrát během sledování cosi padlo do oka a rozslzelo se. Trošku mám o sebe strach, že mi brzo narostou kůzlátka a bobřík. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Citové vydieranie na indický spôsob je pre mňa pochúťkou a aj akousi záľubou. Pri takýchto filmoch sa vždy vraciam k akejsi prapodstate seba samého, kde ma dokázalo rozosmiať a rozplakať takmer hocičo. Vnímať tento film ako posolstvo je tým pádom pre mňa najväčším obohatením. Aamir Khan je pán herec a v tomto svojom réžijnom počine dokazuje, že dokáže byť ľudský a skutočný. Film si nájde cestu k tým, čo mali ako deti problémy a každého človeka čo nejde zo zaužívaným prúdom. Je to indická rozprávka s posolstvami vystrihnutými ako od uja Disneyho akurát, že ich funkčnosť je podmienená vašou tolerantnosťou. Výborná postava chlapca, ktorého úsmevy a smútok som žral aj s navijákom a hudba znova raz hraničiaca s dokonalosťou. Už zase vidím ako budem kráčať ulicami Bratislavy a pohmkávať si úryvky, len aby sa na mňa ľudia znova mohli pozerať ako na úplného debila. Viacej takýchto filmov si ale želať nebudem, pretože by sa vytratila krása tých, čo už existujú. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Najviac mi vadilo to, čo sprevádzalo celý film od prvej po poslednú minútu a teda plochosť resp. jednorozmernosť všetkých postáv. Ako keby každý mal len jednu jedinú vlastnosť vyhovujúcu konkrétnej situácii príbehu a na vysvetlenie ďalšej situácie sa proste použije iná postava... To zaváňa skoro amaterizmom najhrubšieho zrna. Ale inak myšlienka pekná, vizuál pekný, pesničky pekné, to decko to hralo skvelo a Aamir je vždy tutovka. Takže stopáž - bezmála 3 hodiny prebehla síce ok, ale kebyže sa na to pozerám z toho "užitočného" filmového hľadiska, nemohol by som to nazvať inak ako FAIL. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Já osobně bych tam pár věcí změnil či upravil. Například to, že se až moc tlačí na slzy i tam, kde to není třeba. Je v podstatě jasné, že k nim ten příběh směřuje a tak není nutné to ždímat několikrát. A zároveň bych to díky tomu i zkrátil, protože skoro tři hodiny je hodně dlouhá stopáž a třeba první tanec učitele šel určitě zkrátit (ale rozumím, že se během něho představuje hlavní hvězda filmu). S Bollywoodem nemám moc diváckých zkušeností (i proto budu ohleduplnější v hodnocení) a chápu, že oni to tak dělají. Úplně mi to nevadí, ale nějak tu jejich potřebu necítím. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama