Byl jednou jeden Disney (TV film)
Il était une fois... Walt Disney
Once Upon a Time... Walt Disney
Dokumentární
Francie, 2006, 52 min
Hrají:
Walt DisneyObsah
Příběh čaroděje světové animace.
Za svůj poměrně krátký (pětašedesátiletý) život toho stihl neuvěřitelně mnoho. Vymyslel kouzelné kreslené postavičky, které berou za srdce už desítky generací dětí na celém světě. Vytvořil významná animovaná díla pro dospělé diváky. Neváhal se spojit s nejvýraznějšími uměleckými osobnostmi své doby a čerpat inspiraci z jejich tvorby, zasahoval svým působením i do architektury. Walt Disney (1901-1966) začínal jako reklamní výtvarník a od svých pětadvaceti let působil v Hollywoodu. Z jeho nejznámnějších postaviček jmenujme alespoň myšáka Mickeyho, kačera Donalda, psa Pluta, vlka Goofyho, Sněhurku, Popelku... (oficiální text distributora)
Matty
Dokument na francouzský způsob: honění spousty rádoby intelektuálských myšlenek a neschopnost nějakou chytit a něco z ní vyždímat. Dojem zachraňuje pěkná vizuální stránka.(1.1.2008)
vypravěč
Sympaticky tázavý výklad Disneyho animovaného světa jako universa, stkaného z minulých i aktuálních estetik, příběhů a obrazů, inspiruje k novým hlediskům a přístupům k těmto snímkům.(28.4.2012)
Alf
rádoby neotřelé provedení, dokument, který se víc stará o vlastní formu, než o svůj obsah...(25.1.2008)
Stegman
Jeden z těch zajímavějších počinů na poli dokumentů o filmu. Mluví se tu např. o tom, kým se Disney inspiroval, když vytvářel podobu Sněhurky, kde čerpal architektonické prvky pro Pinocchiovu vesnici nebo jaký měl vztah k serióznímu umění. Nejvíc mě ale zaujalo, že se spolu s Dalím pokoušel o společný film (Destino). Sice říkali, že z něj vytvořili jen pár vteřin, ale to mi nezabránilo v tom, abych hned po skončení dokumentu neběžel k poči a nevyhledal to na youtube (i těch pár vteřin by jistě stálo za to). - No a našel jsem dokonce 6minutový filmeček! Jak jsem se dověděl, byl dokončen v roce 2003. Je to moc pěkná a neobvyklá podívaná, doporučuju ke zhlédnutí (zde).(5.12.2008)