Uri dongne

Our Town

Thriller / Drama

Jižní Korea, 2007, 114 min

Gil-yeong Jeong

Tema filmu - patranie po seriovom vrahovi je vdacnym materialom, spracovanym velakrat. Our Town na prvy pohlad vyzera ako dalsi z rady. Za motivom ritualnych vrazd je znova traumatizujuce dospievanie veduce k pokriveniu charakteru a moralnemu usudku vraha. Casti pribehu su uz dnes pre dany zaner vlastne standardizovane predvidatelne. Ovsem Our Town disponuje zopar detailmi, ktore ho povysuju z priemerneho thrilleru na nadstandartny. Ustredne herecke trio presvedcivo zvlada vsetky polohy, navyse samotny pribeh v svojej zacyklenosti zvyraznuje kauzalitu konania postav. Formalne spracovanie aj napriek pocetnej krvavosti a nasilnosti ponuka prekvapivu subtilnost, ktora spatne len zvyraznuje mrazivost celeho pribehu (uzitie klasickej hudby, ktora v zavere prechadza do emocne silnych a rozsiahlejsich variacii vzdialene mi pripominajuce niektore Morriconneho partitury vyborne dokresluje atmosferu konkretnych sekvencii). A nakoniec, v krajine povodu bola v poslednom obdobi aj z dovodu narastajucej kriminality v najvacsich metropololach (Soul, Pusan,...) hodne pertraktovana prave tema seriovych vrahov. Our town tak popri dalsom titule - Chaser, pridal dalsie polienko do "ohna" onych burlivych diskusii prebiehajucich v korejskych masmediach.(8.4.2008)

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $2,643,251(10.8.2010)

Celkem zajimavy pohled na zanr - patrani po pachateli seriovych vrazd. Hlavni zpestreni spatruji v tom, ze pribeh proti sobe stavi jedno zlo vuci druhemu a postavu vysetrovatele jako pozitivni entity posouva jaksi stranou. Pres slusne herecke vykony a paradni kameru se ovsem reziser neobejde bez zabehlych klise, treba v tom jak hlavniho "zaporaka" az Lecterovsky stylizuje.(5.6.2008)