Poslední případ (TV film)

• Velká Británie

Adventures of Sherlock Holmes: Final Problem, The

Posledný problém

Krimi / Mysteriózní

Velká Británie, 1985, 52 min

Alan Grint

(SPOILER) Vynikající zpracování jedné z nejlepších povídek, kterou Doyle o Holmesovi napsal. I když jsem věděl, jak to dopadne a že to není zase až tolik "final", tak to stejně bylo napínavé a smutné :-) Bejt malý dítě, tak to vobrečím stejně jako Poslední výstřel :-)(3.9.2010)

Eric Porter je v roli "Napoleona zločinu" naprosto perfektní.(25.9.2010)

Krásne mysteriózne, krásne záhadné s tajomným koncom. Jeremy Brett urobil pre filmového Sherlocka to, čo Peter Falk pre Columba alebo David Suchet pre Poirota. Jednoducho majstri detektívnych postáv.(30.3.2008)

Až na tu víceméně trapnou závěrečnou scénu je to výborný díl se skvělou tísnivou atmosférou(1.3.2011)

Na Holmesovu metodu řvaní do vodopádu si nevzpomínám. Znázornění bitky na mě působilo komicky, ovšem následující scéná byla efektní. Záběry na krajinu rovněž. Bohužel se tvůrcům do této epizody nepodařilo přenést tísnivost povídky.(27.9.2010)

Ten Watson to je ale pako, na všechno skočí...(9.2.2009)

Tento díl v podstatě neobsahuje žádnou složitější detektivní zápletku, jeho význam tkví v důležitosti pro samotnou postavu geniálního detektiva. Nevyhnutelnost tragického rozuzlení vytváří napínavou atmosféru, jež nahrazuje obvyklou zvědavost po odhalení pachatele, který je odhalen již na začátku.(21.4.2008)

!SPOILER! Ne každý pád do Reichenbašských vodopádů musí znamenat smrt. Ještě štěstí, že se nechal Doyle ukecat k napsání dalších příběhů, jinak by tento díl asi nebyl moc oblíbený.(5.11.2008)

Brilantní, napínavá a dojemná adaptace povídky, která snad už asi nejde natočit lépe odehrávající se v čarokrásné švýcarské přírodě s dvěma geniálními herci - Brettem jako Holmesem a Porterem jako Moriartym. Vynikající epizoda.(17.12.2011)