Reklama

Reklama

Čužoj golos

všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný / Hudební
Sovětský svaz, 1949, 9 min

Obsahy(1)

Ptactvo celého lesa uznává jako mistra zpěvu slavíka. Všichni mu naslouchají s potěšením a obdivem. Když tu se jednoho dne do rodného hvozdu vrátí straka, jež pobývala v zahraničí. Slavíkovi vyčte, že trylkuje trapně postaru, zatímco ve světě už dávno znějí jiné hity. A tak se straka rozhodne předvést ten správný, moderní zpěv, kterému se naučila v cizině. Uspořádá velkolepé představení, navlékne se do nádherného kostýmu a… Jakpak asi souboj mezi strakou a slavíkem dopadne? (IdaHutt)

(více)

Recenze (6)

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Výtvarně je tento krátký animovaný film krásný, stejně jako ostatní snímky režiséra Ivanova-Vana. Bohužel, do dílka se tentokrát neblaze promítla ideologie - začátek studené války. A tak souboj mezi zpěvem slavíka a neumětelstvím světoběžné straky je podán jako tezovitá alegorie, v níž soupeří příjemně znějící slavičí kolotání s kakofonickým stračím jazzováním. Škoda, protože chytré podobenství o souboji umění s neuměním bylo touto propagandistickou konkretizací pokaženo. Nemluvě o tom, že od dob natočení filmu došlo k historickému posunu a jazz si dávno vydobyl své pevné a uznávané místo v hudbě. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Nechtěně velmi zábavný propagandistický kousek ve stylu animáčů Walta Disneyho, pestrobarevný s disneyovsky stylizovanými zvířátky. Zatímco slavík oblažuje uši svých spoluzvířátek líbivými tóny ruských častušek, zlá a nafoukaná straka, přiletivší odněkud z ciziny, "terorizuje uši" svého okolí jazzovou muzikou, která je přeci, jak známo, výsadou amerických imperialistů. A tak dostane co proto, nemá nám, potvora jedna, zavádět nějaké cizácké novoty, na které nejsme zvědaví :o) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Odmysleme si propagandu a to, že nebyl úplně dobře vybrán žánr, který je tu brán jako ukázka nositele zla, osobně proti jazzu mám přesně tolik námitek, jako proti jakémukoliv žánru, který poslouchám - nelíbí se mi nekriticky všechno ale vybírám si. Vezměme myšlenku jako takovou. V lese všichni žijí v pohodě a akceptují jeden druhého, znají se a mají se rádi. Někdo jim tam přilítne a začne jim házet špínu na něco, co se těší obecné oblibě a vnucuje jim něco, co nikomu po chuti není. A co ptáci na to? Dotyčného kritika vypoklonkují z lesa pryč. Což není tak špatný postup. Jen by lidi museli být schopni se sebrat a vyprášit kožich - peří - kabát tomu, kdo jim vnucuje něco, co se nikomu nelíbí a nepřináší prospěch ani potěšení. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nádhernú animáciu o súboji slávika so strakou, kto vie krajšie spievať, nabúrava sofistikovaná propaganda. Našťastie sa talentovaný Ivan Ivanov-Vano vo svojej ďalšej tvorbe podobným veciam vyvaroval a vytvoril veľké množstvo krásnych rozprávok. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásná animovaná pohádka o lesním ptactvu a drzé strace, kterak dostala za uši. Trochu mi to připomnělo dnešní "populární" hudbu. ()

Reklama

Reklama