Reklama

Reklama

Snímek Nicka Broomfielda líčí tragédii z listopadu 2005 ve městě Haditha, kde Iráčané spáchali atentát na příslušníka US Navy. Americké síly NATO v odvetné akci postříleli čtyřicet mužů, žen i dětí z okolí. Film nelíčí účastníky iráckého odboje pouze jako teroristy, ale také jako otce od rodin, přátele či patrioty, kteří se nechali využít krvavou rétorikou islámských extremistů. Příslušníky vojsk představuje jako obyčejné kluky, kteří nezvládají svou roli, strach ani stres. Uniformovaní chlapci se prohánějí ulicemi města za zvuků tvrdé muziky a ochutnávají adrenalin hry na vojáčky, jež se v okamžiku krize promění v tragickou realitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (157)

T2 odpad!

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $10,310Tržby Celosvetovo $245,521║...tu sa netreba čudovať že to po komerčnej stránke úplne zlyhalo __Ohodnotenie filmu(75%? k 13.05.2009) po pozretí ma nehorázne zaráža, takýto slaboduchý výplach aj môže niekoho vôbec zaujať. Takže je tu viditeľná snaha o autentickosť? Nuž je pekné, že tvorcovia chceli odovzdať veľké posolstvo o hriechoch Americkej armády v Iraku ale v konečnom výsledku to zlyháva vo všetkom, vrátane prevedenia obrazu v dokumentárnom štýle. /0%/ ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Napriek velmi pomalemu uvodu, ktory sa taha viacmenej nadpolovicnu vacsinu stopaze, na mne tento film zanechal naliehavy pocit. Dokumentaristicke ponatie a ciel autorov vyhnut sa prikloneniu na jednu ci druhu stranu, bol v mojich ociach naplneny a mne zostal len hnusny pocit a zaroven lahke pochopenie pre konanie oboch stran, ako dvoch absolutne odlisnych a pritom tak podobnych hran jedneho zacarovaneho kruhu. Nebyt skutocne velmi pomaleho uvodu a premrsteneho srdcervuceho konca, nechal by som plne 4*, takto silnejsie 3,5/5* ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Jasná ukážka toho, v akom morálnom úpadku je americká armáda (a nielen tá), etický marazmus 1. triedy a totálna neúcta k životu... Oceňujem hlavne snahu o autencitu, ktorá sa myslím vydarila na jednotku. Na druhú stranu sa ale 90 minút pozerať na totálnych vypatlancov a magorov chcelo hodne sebazaprenia. Navyše asi som nemal najlepšiu verziu, pretože hoci bol film dabovaný, tak arabské dialógy boli bez prekladu, čo bola veľká škoda. Keď to zhrniem, formálna stránka obstojná, obsahová však bola jedno veľké utrpenie. 60/100 ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Ten pohled z druhé strany barikády je výborný. Civilní obyvatelstvo v kleštích místní politiky. Přiklonit se k teroristům nebo k Američanům? Rozhodně k místním, protože Amíci tu věčně nebudou a pak se nám místní pomstí. Řada otázek a zajímavých podnětů k přemýšlení o smyslu pobytu cizích vojsk v jakékoli zemi...75% ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

není to ani Krvavá neděle, ač v ní můžeme vysledovat podobné stylistické postupy, ani daleko sofistikovanější filmařsky upřímnější Redacted, navzdory stejnému tématu. nejvíce se Battle for Haditha podobá politickým propagandám nejhrubšího zrna, ať už sovětským, nebo ještě lépe vybraným filmům z Latinské Ameriky (Canoa), které od začátku do konce chrlí ideologicky podbarvený (často i lživý) materiál více či méně důmyslně maskovaný jako zcela bezprostřední dokumentarismus - tedy pravý opak De Palmova soustavného zdůrazňování několika vrstev médií mezi reálnou událostí a vzdálenou veřejností. v případě Battle for Haditha jde navíc o postupy neobjevné a tendenční - ruční kamera, "reportážní" zpovědi na kameru, neustálé připomínání přesného času pomocí titulků v rohu obrazu atp. jakkoliv se mě událost samotná citově dotýká, její filmové zpracování skrz naskrz zakalené citovým i politickým sedimentem i notným apelem jeho autora mě spíše odpuzovalo. namísto aby byla divákům zprostředkována palčivá situace s patřičným odstupem, jsou nevědomky vmanipulováni do dojímavé fikce plné neustálé psychologizace vnitřních stavů "hrdinů" a hlubokého pochopení pro všechny zúčastněné strany (=>primitivní téma filmu je snadno převeditelné na stejně primitivní moralizující frázičku: "obětmi jsou v posledku všichni") a explicitního svržení viny za všechny myslitelné zločiny na "hlavního nepřítele" - americké politiky (odkaz k Sanjinésovi je zcela záměrný, kdyby ho někdo nepostřehl). ať už se (s tímhle podprahově vnucovaným a poněkud extrémistickým názorem) rozhodnu souhlasit, nesouhlasit, nebo udělat si na věc méně zjednodušený náhled, s propagandisticky vtíravými a manipulativními metodami ve filmu použitými se smiřovat nemohu, přestože jsem si jistý, že jak už to tak u manipulativních filmů bývá, širší divácká obec se ráda nechá dojmout, spolu s tím i přesvědčit o politických a etických tezích našroubovaných na přítomné emoce, a nakonec bude možná i pět chválu na nebývalý "realismus" s nímž film "zachycuje" skutečnost a "věrně rekonstruuje" události. jak je komu libo. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Realita: Haditha je město na západě Iráku, v provincii Anbar a je baštou povstalců. V Hadithě mají hlavní slovo mudžáhedinové, o moc se tam dělí sunitští extrémisté a přívrženci Al Kájdy. V Hadithě padlo 1.srpna loňského roku šest příslušníků americké námořní pěchoty do léčky a byli zastřeleni. O dva dny později zabila nastražená bomba dalších 14 mariňáků i s jejich tlumočníkem. Odveta byla krvavá. Jednoho listopadového rána zde bylo vojáky z bezprostřední blízkosti zastřeleno 24 civilistů, mezi nimiž byly ženy a děti. (Rodriguez)
  • Jedným z hlavných soundtrackov filmu sa stala pesnička „LiesLiesLies“ od skupiny Ministry. Túto pesničku počúvajú aj mariňáci počas prevozu na svojich vozidlách Humvee. Dej filmu sa odohráva v roku 2005, ale album, ktorý obsahuje „LiesLiesLies“ bol vydaný až roku 2007. (Hookiuko)

Reklama

Reklama