Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (311)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziserka Sherry Horman mi fakt nic nehovori, ale film to bol dobry, tematika zenskej obriezky v Somalsku am hodne do seba, hlavna herecka sa toho zhoistila dobre, film slape, a smutny koniec len dotvara dobry dojem z filmu. Ovsem, herecke vykony pokulhavaju a ide o dost nevyrovnanu reziu. V priemere sa film ale stale udrzi, to jo : 69 % ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pojem Americký sen je všeobecne známy. Pojem Somálsky sen dáva do obehu kniha a film Púštny kvet. Ukazuje zázračný vzostup mladého dievčaťa od pastierky kôz niekde v somálskej pustatine až ku kariére svetovej top modelky. Súčasne približuje divákom barbarské praktiky ženskej obriezky. Životopisné filmy majú štandardnú schému, takže aj Púštny kvet prekvapuje iba tou obriezkou a pôvabom Liyi Kebede. Páčila sa mi aj celá pasáž jej prvých kontaktov so životom mimo veľvyslanectva v Londýne. Problém knihy aj filmu už identifikoval gudaulin. Európanov i Američanov príbeh zaujme i dojme, ale potom si uvedomia, že v tom veľa nenarobia. Toľko upratovačiek a modeliek nepotrebuje žiadna krajina. Mnohé majú dosť vlastných starostí s "neprispôsobivými", ktorí sa do upratovania nehrnú a na modeling nehodia. A do krajín, kde by bolo potrebné šíriť protiobriezkovú osvetu sa film ani kniha nedostane. ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Hlavní představitelka rozhodně zaslouží obdiv nejen pro svoji krásu...., Sally Hawkins je neuvěřitelně sympatické nenapodobitelné trhlé "střevo", rozhodně filmu dodává šťávu. Filmové 2 hodiny utekly jako nic a klidně bych u toho ješta vydržela déle, abych se dozvěděla, jak to dopadlo s jejím bratrem, mámou i jejími budoucími láskami. Podstatné téma ženské obřízky je tedy daleko víc šokující, než jsem si před tím myslela. Představa, jak si manžel při svatební noci svoji ženu rozřízne je nanejvýš nechutná a to, že i v dnešní době leckdy i v civilizovaných zemích, podstupuje toto fanatické zvěrstvo denně 6000 muslimských dívek, je nepředstavitelné. ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

"Kmenové války, stejně jako praktikování obřízky, jsou vyvolávány sobectvím a agresivitou mužů. Nerada to říkám, ale je to pravda. Obě tyhle věci vycházejí z jejich posedlosti teritoriem - vlastnictvím - a ženy spadají do téhle kategorie kulturními tradicemi i podle zákona. Možná že kdybychom mužům uřízly varlata, moje země by se stala rájem. Uklidnili by se a byli by senzitivnější. Bez toho neustálého kypění testosteronu by nebyly války, zabíjení, loupeže, znásilňování. A kdybychom jim uřízly penisy a nechaly je - buď ať vykrvácejí nebo přežijí - možná že by si poprvé uvědomili, co dělají svým ženám." - Waris Dirie ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film má natolik zajímavý příběh, který napsal sám život, že prostě stojí a něm. Naštěstí i herecky je to velmi povedené, takže se podařilo stvořit něco, co má hlavu a patu a ty potřebné, silné emoce se z toho dobře přenášejí. Romantika mi tu přišla trochu nadbytečná, naštěstí se objevuje v malé míře. Velmi dobré. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)

Reklama

Reklama