Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva důstojníci se vracejí z americké občanské války, jeden z nich však má psychické problémy a druhý se mu snaží pomoci.

Tahákem westernu Muž z Colorada je Glenn Ford v roli plukovníka Owena Devereauxe; ve snímku ovšem neztvárnil žádného hrdinu, nýbrž psychicky vážně narušeného veterána z americké občanské války, který zabíjí jen proto, že mu to přináší uspokojení. Jeho kamarád z armády, kapitán Del Stewart (William Holden), se snaží jeho vražedné sklony zastavit. Owenovo chování je však stále nepředvídatelnější a násilnější. Del se mu přitom zoufale snaží pomoci a když je Owen jmenován „šibeničním“ soudcem v jednom městě v Coloradu, stává se Del jeho zástupcem. Přátelství obou mužů se ovšem rozpadá, když se Del spojí se skupinou nespokojených horníků, které Owen zbavil hlasovacího práva. Pěstní souboj v hořícím domě pak strhující snímek dovádí k nemilosrdnému rozuzlení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Po Ceste do stredu zeme 1959 je toto moj druhy Henry levin. U nas dost neznamy reziser, ktoreho poznaju len artovi divaci a cinefili ako ja. Ktori namiesto kopy planych kecov na filmovej teorii zaviedli filmovu prax. Kazdopadne Glenn Ford /Velky Zatah 1953, Gilda 1946/ sa predstavil tuna v roli krvilacneho veterana z US obcianskej vojny 1861 - 1865, ktory rad zabija a prinasa mu to uspokojenie. jeho kamarat William Holden /Sabrina, Sunset Boulevard 1950/ sa snazi aby sa jeho vrazedne chutky zastavili. velkmi dobry namet na film u mna, aspon co sa tyka westernov za najvacsie klise povazujem kradez koni. Tu nic take nie je, tempo je hned od zaciatku kludne, nikam sa neponahla, miestami na western az cervena knihovna, ale da sa to prezit, ak divak pristupi na reziserovu hru. Atmosfera vsak hustne, a finalny masaker na seba nenecha dlho cakat. Uz len kvoli finale sa oplati film mat a pozerat : 84 % ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Netradičný western o krvilačnom plukovníkovi, ktorý sa aj po skončení vojny snaží naplniť svoje chúťky ako miestny sudca. Glenn Ford ako sfanatizovaný magor je pôsobivý, ale škoda, že to je tak jednorozmerná záporná postava. Možno keby sme videli aký bol pred vojnou a čo ho tak zmenilo, tak by pôsobil ešte pôsobivejšie. Na druhej strane je jeho verný kamarát, ktorý sa stal šerifom. William Holden predstavuje klasického kladného hrdinu, ktorý sa svojmu bývalému kamarátovi bude musieť postaviť. Naviac to je okorenené ešte milostným trojuholníkom. Celkom zaujímavé sú aj udalosti okolo pozemkov o ktoré miestni ľudia, ktorý o ne neférovo prišli bojujú. Akčné scény sú tiež celkom vydarené. Zamrzí hlavne zbrklé finále, kde sa to všetko vyrieši behom pár sekúnd. Bác ho stena a je koniec. Takže rozhodne sa jedná o jeden z tých lepších westernov, ktoré sa stále oplatí vidieť. 7/10. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

Owen je teda pořádnej maniak. Už co by plukovník v armádě unie masakruje konfederační rebelskou armádů kanóny a jejich bílá vlajka kterou mávali se nasakuje krví. Svýmu nejlepšímu kámošovi přebere holku (stejně to byla škaredá coura, které bych nesvěřil ani umývání skleniček v saloonu) a potom věší všechny kolem kdož se na něj jen křivě podívá. Závěrečný souboj v městě, které je celé v plamenech a Jericho útočí na Owena s řetězem obtočeným na ruce je ten správnej surovej konec. Takhle se to kurva dělalo ve 48' ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Celkem zdařilý western o vlivu války na psychiku člověka, v tomto případě o patologickém vlivu a nutnosti zabíjet i v mírových dobách. Fanatického soudce skvěle ztvárnil Glenn Ford a jeho parťáka z války, ale i v současnosti, hraje neméně skvěle William Holden. Jedná se spíše o netradiční western, ale přesto by fanouškům žánru neměl uniknout. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Na western velice slušně rozestavěný děj, ač tempo není bůhví jaké. Zápletka s tajemným mstitelem se nekoná. Hlavními postavami jsou velmi dobří přátele, kolegové v armádě a ve spoluprácí pokračují i po jejím skončení. Hrůzy války se však na jednom z nich podepsaly a rozepře je na světě (podpořená láskou k jedné ženě). Despotický soudce se tak stává katem bez zrnka lidskosti. William Holden mi zde svým účesem přípomíná postavu, mě nesmírně blízkou. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (1)

  • V soudní scéně přibližně v čase 00:30:10 Del Stewart (William Holden) díky špatnému střihu udělá dvakrát po sobě stejný pohyb. (Mol)

Reklama

Reklama