Reklama

Reklama

Děj hororu se odehrává v ospalém městečku Riverton ve státě Massachusetts, kde koluje legenda o sériovém vrahovi s rozpolcenou osobností - rivertonském rozparovači. V den, kdy zemřel, přísahal, že se vrátí, aby zavraždil sedm dětí, které se v noci téhož dne narodily (říká se jim Rivertonská sedma). Patnáct let to byla jen povídačka pro děti - až do šestnáctých narozenin dětí z Rivertonské sedmy, kdy je neznámý útočník začne jednoho po druhém vyvražďovat. Zrodil se rozparovač znovu v těle jednoho z nich, nebo snad tehdy vůbec nezemřel? Přežil snad pád do řeky v hořícím voze ambulance? Jeho tělo nebylo nikdy nalezeno, policie tedy věřila v logické vysvětlení, že leží na dně řeky - ale je to tak opravdu? Vše závisí na jednom šestnáctiletém chlapci: musí záhadu rozluštit dříve, než bude on i zbytek Rivertonské sedmy mrtev. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

Campbell 

všechny recenze uživatele

MSTT má nevýhodu právě v tom že to režíroval Craven, kdyby to režíroval někdo jinej bral bych to jako slušnej start. Nicméně do dneška nechápu proč to Craven natočil. Vždyt má na serioznější projekty než takovejhle slasher. A co je na tom nejhorší? Že mě ani moc nazujala hudba od Beltramiho. Tenhle film beru jako takovou zkoušku před Vřískotem 4(kterej se povedl dokonale). Pár dobrých věcí tu ale je. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Lehce překombinovaný a na sílu hnaný slasher, navíc v poměrně generickém duchu, na druhou stranu po formální a řemeslené stránce v klidu a nikterak vybočujicí teenage vyvražďovák. Do kontrastu však přichází srovnání s předchozí Cravenovou filmografií (srovnání se Scream nesnese v žádném případě) a na druhou stranu až přehnaně nízké hodnocení na CSFD. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Věkem se prostě jisté schopnosti opotřebovávají a mizí v nenávratnu. Zdá se, že to aktivně poznal i Wes Craven. Po výborné první dvacetiminutovce, opravdu výborné, až jsem se při ní divil těm nízkým hodnocením, Craven celý film zmačkal a hodil do záchodu. A když se objevil zřejmě nejsměšnější záporák, kterého jsem za posledních cca 10-15 let viděl, mohl jsem se potrhat smíchy. Jestli se někdy odvážím ten film pustit znovu, určitě to musím udělat s titulkama, abych zjistil, jestli takové kraviny pronáší i v originále. Přehlídka těch nejsterotypnějších "pestrých a barevných" stereotypů, tak odpudivým pro mladé postavy (nejvíc zapůsobila ta zdánlivě nejzlejší). Už je to pár hodin, co jsem to dokoukal a nevybavím si, jak že to vlastně skončilo. A ještě jedna věc, Wes Craven, jeden ze zakladatelů, budovatelů a svým způsobem i teoretiků slasher žánru by měl moc dobře vědět, že by slasher neměl být dlouhý skoro dvě hodiny, ubírá mu to na tempu, důrazu i svižnosti. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Kvůli čemu se mi ten film vlastně "líbil"? Odpověď je jednoduchá. Narozdíl od většiny novodobých hororů beze špetky atmosféry, které mimochodem tak nějak odstartoval sám Wes Craven se svým "Vřískotem" (budiž za to, můj milovaný Wesi, proklet:-)), jí má tato nenáročná pitominka poměrně dost. Ať už se jedná o úvod s do slova a do písmene nesmrtelným schizofrenikem, povedenou scénu s kondorem, změny hlasu či úžasně schizofrenní závěr typu "Vrah je tenhle. Nebo že by tenhle? Ne, teď už je to jasný, je to tamten... Že by to fakt dělal ten Rozparovač? Nebo...". "My Soul to Take" zkrátka kombinuje nepříjemné momenty s momenty typicky cravenovskými (tzn. ironickými až sebeironickými) a o to více zamrzí, že celý prostředek působí tak strašně amatérsky (viz. honička a dvojitá vražda v lese). A může mi někdo říct, proč tam byly kraviny jako zóna Fang a tak podobně?!?XD Dodatek: Po čtvrtém "Vřískotu" vše odpuštěno.:-) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tohle je předkrm před "Scream 4" a nutno dodat, že poměrně vydatný. Obávaný rivertonský Rozparovač trpící schizofrenií zemřel přesně v den, kdy se narodilo sedm dětí, které tvoří tzv. rivertonskou Sedmičku. V den jejich šestnáctých narozenin se má ze záhrobí vrátit vrah, který si své vražedné běsnění po mnoha letech na nich zopakuje. Jeho syn, spadající do osudné sedmičky, možná také trpí rozdvojenou osobností, ale je jisté, že kolem něj začne přibývat nějak moc podezřele mrtvých spolužáků a vysvětlení k jejich vraždám se nenabízí v podstatě žádné. Stereotypy v žánru slasheru se hororový veterán Wes Craven rozhodl s vlastním scénářem výrazně inovovat a on si to koneckonců může dovolit, protože stejně tak před lety učinil ve Vřískotu a vlil skomírajícímu hororovému žánru nové krve do žil. Tuhle transfuzi po letech aplikoval do svého dalšího hororového počinu a nespoléhal se jen na bezuzdné vyvražďování neokoukaných mladých herců, ale originální postupy podnikl i ve vztazích mezi nimi, kdy vlastně v timeoutech mezi vraždami sledujeme neotřelý příběh o mladých lidech, který geniálně koexistuje s poctivým slasherem, ve kterém charismatický zabiják sympaticky zahrané postavy nemilosrdně rozpáře. Jiný režisér by to udělal hodně rutině, ale Craven vždy dá do svých "scary movies" filmů něco navíc a to z něj dělá krále mezi hororovými režiséry. Výsledkem je originální slasher, který tady dlouho nebyl. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Do 3. rozměru byl film převeden až během postprodukce. (ČSFD)
  • Zvažované názvy pro film byly i 25/8 a Bug. (Chatterer)
  • Název filmu vychází z dětské modlitby "Now I lay me down to sleep, I pray the lord my soul to keep. Should I die before I wake, I pray the Lord my soul to take." (Chatterer)

Reklama

Reklama