foto

Wes Craven

  • nar. 2.8.1939
    Cleveland, Ohio, USA
  • zem. 30.8.2015 (76 let)
    Los Angeles, Kalifornie, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Wesley Earl Craven ako keby veril, že je Hitchcock a tak sa vo väčšine svojich filmoch aj mihne. Sú to zanedbateľné roličky, väčšinou rovno mini roličky, niekedy ani to (upratovač Fred v prvom VRESKOTE, doktor v bielom plášti z dvojky). Jednu z najvýraznejších úloh hral vo vlastnej NOVEJ NOČNEJ MORE, kde hral sám seba.

Preslávil sa ako expert na nízko rozpočtové horory (takže nečudo, že aj keď napokon zarobili málo, bolo to vzhľadom na mizerný rozpočet pokladané za skvelú tržbu), čo je plus nielen pre šetrných producentov, ale i divákov, veriacich, že nižší rozpočet núti tvorcov k väčšej improvizácii, siahaniu na dno svojich síl, schopností a talentu. Craven si šetrnosť ponechal i na staré kolená, jeho (zatiaľ) komerčne najúspešnejší film, VRESKOT, stál cirka 15 miliónov.

Svojho času patril k režisérom, tvoriacich dejiny filmového hororu. Patril ku skupine mladých, drsných, nahnevaných Američanov mužského pohlavia, ktorí sa potrebovali vo filmoch ventilovať zo sklamania z vtedajšieho vývoja USA (Vietnam, Watergate) a vlastných chorých nočných môr. Keď Tobe Hooper natočil TEXASKÝ MASAKER MOTOROVOU PÍLOU (a John Carpenter HALLOWEEN), Craven odpovedal obdobnou skúškou nervov - THE HILLS HAVE EYES (1977) o rodine, na ktorú v kalifornskej púšti zaútočia hladní domorodci. Film sa o osem rokov dočkal pokračovania inteligentne nazvaným THE HILLS HAVE EYES PART II (s oboma filmami sa môžete stretnúť aj pod prekladom Kruté oči hôr alebo Hory majú oči ...kombinácií je veľa), ktoré tiež režíroval Craven, ale ktoré už nemalo skoro žiadne svetlé miesta. Detto parodický horor POMSTA PRICHÁDZA Z MOČIARA. Treba ale spomenúť jeho výrazný, surový režijný debut POSLEDNÝ DOM NAĽAVO (1972) o znásilnení a vražde, ktorý režíroval, písal scenár, strihal.

Craven bol a je človek aktívny, venuje sa učeniu a internetu a keď internet ešte nebol, čítal noviny a raz v nich narazil na článok o niekoľkých študentoch, ktorým v spánku zlyhali pľúca. Trocha si popustil fantáziu, útočište našiel v New Line Cinema u produkčného Roberta Shayea a výsledkom je snový horor NOČNÁ MORA NA ELM STREET, kedy je Fred ešte starý dobrý drsný Fred a nie idol mládeže Freddy, hrdinov je len pár, sú voči nemu bezmocní, nič o ňom nevedia. Hrôzostrašná pravda o minulosti pokojným dojmom pôsobiaceho mestečka sa pred nimi a nami objavuje v desivých náznakoch, následne teror naberie na obrátkach. Film bol tretím zo Svätej Trojice – po Carpenterovom HALLOWEENE a Cunninghamovom PIATKU TRINÁSTOM – a o. i. preslávil Johnnyho Deppa.

S kruegerovskou sériou však zostáva už nastálo spätý viac Shaye než Wes Craven. Ten sa po ultra zlej dvojke (FREDDYHO POMSTA) vracia aspoň do pozície spoluscenáristu (s Frankom Darabontom) a šéfa výroby do vydarenej trojky Chucka Russella (BOJOVNÍCI SO SNAMI), ale s akčnou štvorkou Rennyho Harlina (VLÁDCA SNOV), päťkou Stephena Hopkinsa (DIEŤA ZO SNA) a finančne suchou a scenáristicky nevydarenou šestkou Rachel Talalayovej (FREDDYHO SMRŤ – POSLEDNÁ NOČNÁ MORA) nemá nič spoločné. Do hry sa ako režisér a scenárista vracia až siedmou NOVOU NOČNOU MOROU (1994). Heather Langenkampová hrá samú seba, dozvedá sa, že Craven píše nový scenár, že Shaye sa to chystá produkovať a herecký predstaviteľ Freda, Robert Englund, má nočné mory. V New Line točili toľko hororov, že prebudili Absolútne Zlo, ktoré na seba vzalo Kruegerovu podobu a chystá sa vyraziť do reálneho sveta. Zaujímavý scenár, ale pre sériu príliš neskoro. Dlho avizovaný crossover FREDDY VS. JASON sa už znova zaobišiel bez Cravena, teraz ale už aj účasti divákov a u nás putoval rovno do požičovní.

Wes okrem Freda, v tom jeho klobúku, pruhovanom tričku, s jedovatým humorom a rukavicou s nožmi, stvoril aj VRESKOT, ktorý sa stal čiernym koňom leta ´96 s tržbou cez 150 miliónov a ktorý ho na poslednú chvíľu zachránil od frašiek typu UPÍR V BROOKLYNE. Panne Neve Campbellovej z Woodsboro pred rokom Cotton Weary (inak cenený shakespearovský divadelník Liev Schreiber) znásilnil a zavraždil matku. Ale naozaj to bol Cotton? Podoba maskovaného vraha sa nie náhodou podobá na Munchov slávny obraz THE SCREAM. Opakuje sa kruegerovský motív (má ho rád aj Stephen King a David Lynch) o krásnom americkom mestečku, ktoré je v skutočnosti hnilé a skazené. Ťažko povedať, čím by film bol, nebyť geniálneho scenáru horormi od detstva mláteného Kevina Williamsona, pravdou ale je, že obaja si - napriek vekovému rozdielu a faktu, že Williamsonov scenár bol plný pravopisných chýb, čo Craven ako učiteľa hnevalo - padli do noty a výsledkom je Matka vyvražďovačiek. Už viete, kto vraždil v prvom PIATKU TRINÁSTOM?

Úspech si do roka a do dňa vyžiadal VRESKOT 2 (natrepaný desiatkami vtipov – Tori Spellingová ako Sidney, Williamson ako muž robiaci rozhovor s Cottonom, pesnička z TOP GUN, kameraman predávajúci v kine pukance), z ktorého sa stal tiež hit a tak mal vzniknúť VRESKOT 3. Nikomu sa doňho ale nechcelo - najmä kvôli nedostatočnej finančnej motivácii, ale malú rolu v tom hral aj fakt, že práve v tom čase vrcholil americký hon na čarodejnice, kedy profesori a politici vinili režisérov hororov z toho, že študenti vraždia svojich rodičov a rovesníkov. Trojka vznikla až v roku 2000 a Williamsona, zaneprázdneného TV seriálmi, nahradil Ehren Kruger (to nie je vtip), ktorý si s prekliatím vyvražďovačiek a koncom trilógií veľmi neporadil. Craven by na réžiu nekývol, keby mu bratia Weinsteinovci nesľúbili za odmenu produkovať jeho drámu HUDBA MÔJHO SRDCA, za ktorý bola Meryl Streepová nominovaná na Oscara.

Z ostatnej filmografie stojí za zmienku napr. SHOCKER, ale len tým, o aký kuriózne zlý kvázi horor sa jedná. Mitch „Skinner“ Pileggi tu hrá sériového vraha, ktorý po svojej poprave na elektrickom kresle prejde do elektrickej siete a... ani sa mi nechce pokračovať. Lepšie dopadol THE SERPENT AND THE RAINBOW, známy aj ako Had a dúha alebo Smrtiace woodoo, kde Bill Pullman prichádza na Haiti, zistiť, čo je pravdy na legendách o rituáloch čiernej mágie a oživených mŕtvolách. Craven mal zrejme pocit, že subžánru zombíčin bolo ublížené dosť a tak tému poňal realisticky, seriózne, takmer by sa chcelo povedať vedecky – vzhľadom k tomu, ako vyzerala jeho tvorba pred tým. Najmä ku koncu to však už zase bol len typicky krvavý a nepochopiteľný cravenizmus. Vyzdvihnúť sa ale oplatí odvahu tvorcov, avizujúcich, že film natočili podľa skutočných udalostí.

Craven sa už na začiatku svojej kariéry spolupodieľal na mnohých stránkach filmárčiny, cez asistenta asistentov až po strihača. Dodnes sa okrem režírovania na svojich filmoch často podieľa aj na scenári (ĽUDIA SPOD SCHODOV) či produkcii, býva jedným zo šéfov výroby, mihne sa v cameo. V roku 1980 iba strihal film Petra Lockea THE CARHOPS – zrejme ako odmenu za to, že dotyčný mu pred vyše desiatimi rokmi dovolil strihať svoj film YOU´VE GOT TO WALK IT LIKE YOU TALK IT YOU´IL LOSE THAT BEAT (uff). Sem-tam narazí na projekt, ktorý sa mu nechce režírovať, ale rád by bol pod ním nejako podpísaný, čo je prípad DRACULU 2000, kde bol šéfom výroby a ktorý v duchu hororov pre násťročných (sex, spomalené zábery, dlhovlasí páni pekiel) ako svoj režijný debut natočil jeho verný strihač Patrick Lussier.

Kráľ hororu? Najpreceňovanejší hororový režisér všetkých dôb? Ktosi-čosi uprostred? Druhý Ed Wood? Hororový Albert Puyn? Boh vie. Alebo skôr Satan?

Ivan "tron" Kučera

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Herecká filmografie

2009 Castle na zabití (TV seriál)
2007 Deník mrtvých
2006 Paříži, miluji Tě
2001 Jay a mlčenlivý Bob vrací úder
2000 Vřískot 3
1998 Vítejte v Hollywoodu
1997 Vřískot 2
1996 Shadow Zone: The Undead Express (TV film)
Vřískot
1995 Fear, The
1994 Nová noční můra
1993 Body Bags: Historky z márnice (TV film)
Great Books (TV seriál)
1989 Shocker
1976 Sweet Cakes
1975 Fireworks Woman, The

Dokumentární

2013 Crystal Lake Memories: The Complete History of Friday the 13th
Trespassing Bergman
2011 I Am Nancy
Scream: The Inside Story
Still Screaming: The Ultimate Scary Movie Retrospective
2010 Never Sleep Again: The Elm Street Legacy
2009 Lucas Booth: Journey to Unknown
Nejlepší hollywoodští režiséři (TV seriál)
2008 Starz Inside: Fantastic Flesh (TV film)
2007 Exploring the Hills: The Making of 'The Hills Have Eyes 2'
Hills Have Eyes 2: Mutant Attacks, The
2006 Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher Film
Never Sleep Again: The Making of 'A Nightmare on Elm Street'
Surviving the Hills: Making of 'The Hills Have Eyes'
2005 Ban the Sadist Videos!
V Hlubokém hrdle
2004 Cutting Edge: The Magic of Movie Editing, The
Super Secret Movie Rules: Slashers (TV film)
100 Scariest Movie Moments, The (TV seriál)
2003 Celluloid Crime of the Century
Looking Back at 'The Hills Have Eyes'
2002 Hollywood, Inc. (TV seriál)
It's Only a Movie: The Making of 'Last House on the Left'
Masters of Horror (TV film)
2001 Scream: The E! True Hollywood Story (TV film)
2000 American Nightmare, The
Film o filmu: Tajemství Vřískotu
1999 Hitchcock: Shadow of a Genius (TV film)
Nightmare Series Encyclopedia, The
The Directors (TV seriál)
1998 Unmasking the Horror
1997 A-Z of Horror (TV seriál)
1995 Anatomy of Horror, The (TV film)
1993 Night of the Living Dead: 25th Anniversary Documentary
1992 Freddy Speaks (TV film)
Heartstoppers: Horror at the Movies (TV film)
1991 Fear in the Dark (TV film)
1989 Best of Stephen King's World of Horror 2
1986 Best of Stephen King's World of Horror
Fangoria's Weekend of Horrors
Stephen King's World of Horror (TV film)

TV pořady

2010 Scream Awards 2010 (TV pořad)
2009 Inside the Cinema (TV pořad)
2006 Made in Hollywood: Teen Edition (TV pořad)
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)

Střihačská filmografie

Kameramanská filmografie

Dokumentární

1978 Evolution of Snuff, The

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(547)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace