Reklama

Reklama

Štíty království českého

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jak žili naši předkové ve středověkých městech a jak vznikaly hrady a opevnění…. Dokumentární seriál nás zábavnou formou provede nejzajímavějšími a nejkrásnějšími místy Čecha a Moravy. Průvodci se na deset dílů stali historik Tomáš Durdík, český kastelolog a archeolog, a herec Jaroslav Plesl jako moderátor a zvídavý laik. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (57)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem měl pocit, že tento dokument nemá úplně koncept. Přeskakoval z jednoho hradu na druhý a většinu situoval do prostředí Čech. Jak kdyby Morava a Slezsko vůbec neexistovaly. Později jsem si ale na vyprávění zvykl, protože ústřední dvojka – laik Jarda Plesl a profesionální archeolog Tomáš Durdík – se perfektně doplňovali. Velice mile mě překvapil hlavně Jarda Plesl, protože jeho nadšení pro hrady mi dělala vysloveně radost. Super herec a ještě má stejný zájem, jako já…hned to na mě působí pro koncept samotného dokumentu o stupeň lépe. Navíc, i když jsem nepochopil situování jen pro Česko, jsem byl rád, že mluví o hradech, které osobně dobře znám. Dozvěděl jsem se plno zajímavých věcí a nejvíce se mi líbily momenty, kde kamera zaměřila své oko na současný stav hradu nebo zříceniny a následně do něj vkreslila hezkou kresbou jak původně hrad vypadal. Člověk tomu prostě nedokáže uvěřit. Nejvíc u hradu Veliš. Další krásný seriál z pera České televize o středověké historie naší země. ()

honajz

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl jen první díl, tak nehodnotím, ale zaujal mne velmi. Jak se mi pan Plesl jako herec moc nelíbí, tady je docela vtipný a dovedně nahrává panu historikovi, takže z toho vznikají skutečně zajímavé a užitečné postřehy a informace. plus k tomu ty dokreslující animace a kresby, skutečně nabité podrobnostmi. ()

Reklama

Čtec 

všechny recenze uživatele

Celkově je seriál chvalitebný, encyklopedické znalosti Tomáše Durdíka jsou obdivuhodné, ale ... ale ten díl o Praze a ten srdceryvný pláč na téma, jestli by ji Václav IV. dnes poznal. A proč by ji jako měl po šesti stech letech poznat? Respektive proč by si měl myslet, že by měla zůstat zachována nedotčená z jeho časů? Byl to vzdělaný člověk a jistě by si nemyslel, že by bylo lepší nechat si skanzen ze 14. století. A tu opravdovou, žijící Prahu si postavit někde vedle. Měli bychom dnes (možná) intaktní Václavův palác, zato bychom neměli baroko, secesi, funkcionalismus. Nebo by byla lepší jedna Praha gotická, vedle jedna renesanční, třetí barokní a tak dále? Nemám prostě rád ty už od 19. století omílané teorie á la Bestia triumphans a všechno tohle staromilství. Vždyť město je živý organismus a bylo tomu tak už za Václava, toho jména čtvrtého. Proto je Praha tak krásná a ceněná, že se tu všechny ty doby pěkně vrství... A oni stojí před Obecním domem a hořekují, že tam není Václavův palác... P.S.: Ta Eiffelovka je v Paříži taky pěkně hnusná, že? ;-)) ()

Boulderman 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokumentární seriál - bohužel se sestupnou tendencí. Poslední tři díly už byly slabší. Taky mě mrzelo, že se to týkalo pouze českých hradů s občasnými výlety do Německa, ale na Moravu tvůrci nezavítali ani jednou (přitom jsou u nás k viděni skvosty jako Helfštýn, Bouzov, Pernštejn, Špilberk a mnoho dalších - třeba úchvatné "loupežnické" hrady v Jeseníkách). Přesto dám s radostí 4 hvězdy ()

corona 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších dokumentárnych historických sérií, aké som doteraz videla. Teší ma, že tvorcovia sa vyhli zbytočným hraným sekvenciám a oceňujem aj výborného sprievodcu, p. Durdíka (škoda, že seriál skončil desiatou časťou). Vhodné pre hradológov, amatérov, nadšencov, pre každého, kto navštevuje hrady s otvorenými očami. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama