foto

Robert Sedláček

  • nar. 7.6.1973 (43 let)
    Gottwaldov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Robert Sedláček se narodil 7. června 1973 ve Zlíně. Po vychození průmyslovky se neúspěšně pokoušel studovat vysokou školu /pedagogika/ a nastoupil do několika dělnických profesí /námezdní dělník, poté mistr výroby pracovních koleček/. Po této zkušenosti v divoké porevoluční době nastoupil jako redaktor a moderátor první soukromé televize v Československu Zlín TV. Následně přešel jako krajský zpravodaj do České televize a opakovaně se pokoušel hlásit na FAMU, což se mu nakonec povedlo. Vystudoval katedru dokumentární tvorby, které se posléze věnoval.

Za jeho nejstěžejnější lze považovat trilogii Tenkrát, kde v prvním díle /1999/ mapoval okolnosti Sametové revoluce, v druhém rozdělení Československa (Tenkrát 2 - Šance pro Slovensko /2000/) a třetím období tzv. Normalizace (Tenkrát 3 - Husákovo ticho /2002/), kde mapoval především tehdejší "šedou zónu". Dalším výrazným aspektem jeho tvorby je množství portrétů jak již autorských (Miloš Zeman - Nekrolog politika a oslava Vysočiny /2007/, Václav Bělohradský: Nikdo neposlouchá  /2005/, aj.) tak pro cyklus 13. komnata, kde mapoval osudy herce a mima Borise Hybnera či hudebníků Jana Nedvěda nebo Pepíčka Zímy. Mimo to natočil velké množství televizních pořadů a cyklů jako Cestománie, Živé srdce Evropy a mnoho dalších.

V roce 2006 debutoval hraným filmem Pravidla lži, kterému jako předobraz posloužil jeho vlastní dokument Dlouhá kocovina /2003/ pozorující komunitu drogově závislých lidí snažících se vymanit odloučeností od společnosti a prací na vzdáleném statku. Získal si jím pochvalu kritiků, avšak ne náklonnost diváků, což je jev, který Roberta Sedláčka provází při většině jeho hrané tvorby. Dalším filmem se v roce 2009 stala komedie Muži v říji, která vzdávala hold vesnickému prostředí avšak výrazně jinak, než to například dělají komedie Zdeňka Trošky.

Po odmítnutí jeho scénáře o politikovi Jiřím Čunkovi, který se měl nést v žánru u nás nepříliš známého dokudramatu, natočil svérázný film Největší z Čechů /2010/ o režisérovi, jemuž se nepovedlo zrealizovat film o politikovi a tak je nucen vzít zavděk natáčením propagačního filmu o rekordmanech. Zde se již Robert Sedláček plně dostává na pole čistě autorského filmu, neboť je v něm patrno velké množství silně autobiografických rysů. V roce 2011 potom představil hned dva snímky, tím prvním byl na podzim celovečerní film Rodina je základ státu o otci rodiny, který jako úspěšný manažer a vysoce postavený člen firmy zanechal svým podpisem stopu pod mnoha finančními podvody a je proto stíhán. Řeší otázku viny a přiznání před rodinou, která je u nejcennější.

Druhým je televizní snímek Sráči, který by se dal považovat za "Prohnilé počesku" Tato ironicky laděná "gangsterka"podle scénáře Zdeňka Zapletala odehrávající se v Třinci a pojednávající o místních poměrech opět diváka přivádí k zamyšlení nad současnou českou společností. Na počátku roku 2013 uvedla Česká televize jeho další televizní snímek podle scénáře Zdeňka Zapletala Ženy, které nenávidí muže vyprávějící příběh rozvedeného policisty, který je na stopě vražedkyni nevěrných mužů.

V roce 2013 představil sérii televizních filmů České století mapující zásadní historické okamžiky Československa ve 20. století, na jejíchž scénářích pracoval se spisovatelem a historikem Pavlem Kosatíkem. Podle scénáře Bolka Polívky pak natočil pokračování filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág pod obdobným názvem Dědictví aneb Kurvaseneříká, tento film je sice doposud nejnavštěvovanějším režisérovým počinem, avšak tentokrát mu nepřály rozpačité kritiky.

Dalším jeho počinem bylo vytvoření seriálu Život a doba soudce A.K., který napsal společně se spisovatelem Zdeňkem Zapletalem a k jehož realizaci přizval i Bohdana Slámu a Radima Špačka.

Robert Sedláček je držitelem Českého lva za scénář k filmu Pravidla lži a dvou cen České filmové a televizní kritiky za film Rodina je základ státu.

28. října 2014 obdržel od prezidenta České republiky Miloše Zemana medaili za zásluhy I. stupně v oblasti umění.

Jan "Checht" Hecht

Režijní filmografie

2017 Fagus
2016 Bohéma (TV seriál)
Pálava (TV seriál)
2014 Dědictví aneb Kurva se neříká
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
2013 České století (TV seriál)
Kulka pro Heydricha (TV film)
2012 Ženy, které nenávidí muže (TV film)
2011 Rodina je základ státu
Sráči (TV film)
2010 Největší z Čechů
2009 Muži v říji
2006 Pravidla lži

Dokumentární

2014 Skotská čítanka: Don't worry, be scottish (TV seriál)
2013 Celnice: Rodina byla základ státu (TV film)
2011 Heydrich - konečné řešení (TV seriál)
Inventura Febia: Karel Svoboda a Jak se žije českým muzikantům (TV film)
Inventura Febia: Pop-idoly doby (TV film)
24 (TV film)
2010 Česká paměť (TV seriál)
Ministr
2008 V hlavní roli Gustáv Husák (TV film)
2007 Miloš Zeman - nekrolog politika a oslava Vysočiny (TV film)
Příběhy domů (TV seriál)
Štíty království českého (TV seriál)
2006 Cesta k moci (TV film)
2005 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Borise Hybnera (TV film)
13. komnata Jana Nedvěda (TV film)
2004 Václav Bělohradský: Nikdo neposlouchá (TV film)
2003 Dlouhá kocovina
2002 Tenkrát 3 - Husákovo ticho (TV film)
2001 Bělorusko ve Stalinově stínu (TV film)
Lesk a bída země České (TV film)
Obyčejný svět (studentský film)
Sága Romů 1950-2000 (TV film)
2000 Tenkrát 2 - Šance pro Slovensko (TV film)
1999 Cestománie (TV seriál)
František Čuba: Slušovický zázrak (TV film)
Tenkrát (TV film)
1998 Sibiř na konci tisíciletí (TV film)
Skinheads v České Republice v 90. letech (TV film)
Východ (studentský film)
1997 České porno (TV film)
Moravská apokalypsa (TV film)
Takoví normální zabijáci II (studentský film)

TV pořady

2013 Celnice (TV pořad)
2007 Živé srdce Evropy (TV pořad)
2003 Když musíš, tak musíš? (TV pořad)
2000 Náš venkov (TV pořad)
1999 Zpověď (TV pořad)
1998 Jak se žije (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1992 Oko - pohled na současnost (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2008 V hlavní roli Gustáv Husák (TV film)
2006 Cesta k moci (TV film)
1999 Cestománie (TV seriál)
1997 Takoví normální zabijáci II (studentský film)

TV pořady

2007 Živé srdce Evropy (TV pořad)

Herecká filmografie

Dokumentární

2013 Celnice: Rodina byla základ státu (TV film)
2011 Film o filmu Rodina je základ státu (TV film)
2007 Miloš Zeman - nekrolog politika a oslava Vysočiny (TV film)
2006 Cesta k moci (TV film)
2004 Václav Bělohradský: Nikdo neposlouchá (TV film)

TV pořady

2014 Konfrontace Petra Fischera (TV pořad)
2013 Artefakta (TV pořad)
2012 Ceny české filmové kritiky 2011 (TV pořad)
2011 Osobnost na Dvojce (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
2006 Interview ČT24 (TV pořad)
Před půlnocí (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(121)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace