Reklama

Reklama

Zpátky doma

  • Čína Luo ye gui gen (více)

Obsahy(1)

Zčásti road movie, ale především černá komedie jak břitva je snímek režiséra Zhang Yanga, který natočil v roce 2007 a za nějž získal cenu na mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. Jeho ústředními hrdiny je velmi nesourodá dvojice – nemajetný nájemný dělník Zhao a jeho kamarád. A ona hlavní nesourodost tkví v tom, že onen přítel je mrtvý. Na Zhaovi, kterého ztvárnil Benshan Zhao, nyní leží břímě, aby tělo svého zesnulého bližního dle tradic dopravil zpět domů. Což je bohužel dost velký problém, protože jejich rodný kraj je od místa, kde se momentálně nacházejí, zatraceně daleko. Tato vzdálenost ale zároveň znamená, že během jejího zdolávání bude spousta příležitostí potkat a poznat zajímavé, mnohdy značně výstřední lidi. Například bohatého samotáře, který rád přemýšlí o vlastním pohřbu, značně neotesaného majitele restaurace u silnice, nakažlivě optimistického cyklistu, jenž má namířeno do Tibetu, nebo třeba rodinu včelařů, kteří se otočili zády k moderním vymoženostem a chtějí si v klidu žít po svém. I takové tváře skrývá ekonomický gigant jménem Čína. Tváře, které by mnohý z nás nečekal... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Ne ne, opět přílišné tlačení na pilu a ještě k tomu hodně málo komediálních momentů, které by jistě napomohly k rozumnému vyvážení. Vidím to jenom na uměle moralizující snímek, zklamání, i přesto, že to pochází z totalitních vod. Tam by se dalo přihmouřit, ale v samotném finálním důsledku - zklamání .... ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Rozhodně velmi netradiční road movie. Film o tom, že oddanost a přátelství (až za hrob) nejsou jen plané hodnoty a i sliby (zdánlivě obtížně splnitelné) založené na důvěře a opravdovém přátelství jsou závazné. Jejich splnění je pro čestného člověka samozřejmostí a také projevem úcty. Protože teprve až dojde na jejich plnění se projeví pravý charakter člověka. Dojemné, trochu smutné, trochu i veselé, ale hlavně pro mě srdeční záležitost. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hrozně hezký film ze života vyprávějící příběh člověka, který by se kvůli kamarádovi dokázal přetrhnout a to se v dnešním světě hrozně cení. Zajímalo by mě, jaký kamarád by to pro druhého udělal, to, co se děje v tomto filmu. Vidět tento film bylo totiž jako se dostat do nebe a sledovat tam příběh člověka, který už má pronajaté místo vedle Ježíše, protože nic jiného si nezaslouží. Ale pravda je taková, že takových lidí je stejně hrozně málo. I Číňan se dokáže chovat jako svině, takže všeobecný názor o Češích bych tolik nehrotil, protože věřím tomu, že každý je ve skrytu duše stejně svině a někdo je větší, někdo zas menší, ale každý to v sobě skrýváme, jen je otázka v jakém rozsahu. Zpátky doma je ale nádherný film, který si na nic nehraje, humor určitě precizně příběh vyšperkuje a hlavně se na něj skutečně hezky kouká. V tomhle filmu jsem vlastně viděl všecky druhy postav. Během dlouhé cesty jsem měl to štěstí vidět hodné i zlé a hlavně i člověka s chutí do života a takových je v dnešní době hrozně málo, a proč ? protože si počáteční depresi ve většině chce zvětšit ještě víc a víc ,a pak jsou z toho akorát tak sebevraždy a proč by člověk neměl být víc šťastný, než proto, že žije tam kde žije a má kolem sebe lidi které zná. Zpátky doma je příběh, který se nezapomíná a rozhodně mu nejde upřít radost ze života a nezničitelného přátelství, přičemž obě věci dnešnímu světu neskutečně chybí. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Čínská komediální road movie, ze které mrazí, aneb Chtěli byste žít v dnešní Číně? 1) Mé sympatie pro exotickou Čínu silně poklesly po dvou návštěvách země a zamrzly úplně po shlédnutí tohoto hořkého snímku. Mandarinsky neumím, musel jsem se spolehnout na titulky. I tak mi chvílemi při sledování této story podle skutečné události běhal po zádech mráz._____ 2) Zloděje, lupiče, podvodníky, vychytralce, podivíny, ale i optimistické, laskavé a obětavé lidi potkává na své cestě hlavní hrdina příběhu. Jeho věrnost příteli není ani tolik věrnost danému slovu jako spíše věrnost sám sobě, svému způsobu života, vlastní poctivosti a morálním principům._____ 3) Nadupaný scénář, který by vystačil snad na celý seriál, ke konci ve snaze po smírném všeobjímajícím pochopení trochu zhollywoodštěl, ale na přesvědčivosti mu to v mých očích neubralo._____ 4) Doslova lahůdkou je výkon devětačtyřicetiletého Zhao Benshana, velmi oblíbeného komediálního herce v Hong Kongu i v Číně._____ 5) Působivá kamera představuje krásnou krajinu povětšinou z jihozápadní provincie Yunnan, přestože cesta vede hrdinu ze Shenzhenu (vedle Hong Kongu) do Chongqingu._____ 6) Režisér a spoluscénárista Yang Zhang odvedl výbornou práci. Na scénky, jak Zhao závodí s tažným volem nebo jak prochází s mrtvým kamarádem kolem stojících automobilů před závalem na silnici, budu dlouho vzpomínat._____ 7) Myšlenku filmu nejlépe vyjadřuje originální název, čínské přísloví: Padající listí se vrací zpátky ke svým kořenům. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak trochu netypická road movie v čínském podání. Jedná se o film, který ukazuje život muže, kterému osud přiliš nepřeje, ale přesto se snaží tento film býti oslavou života, zkrátka tohle je pozitivní film o smutných věcech. Dělník Zhao veze mrtvého kamaráda do rodné vesnice, aby tam mohl být pohřben. Osud mu staví do cesty různé překážky, ale Zhao to nevzdává a chce dostát svému slibu a snaží se ze všech sil dopravit mrtvého kamaráda na místo, kde chtěl být pohřben. Během tohoto příběhu máme možnost se seznámit se scenériemi a krásným prostředím Číny i s různými lidmi různých povah, kteří ve filmu rozhodně mají své místo. Nejsympatičtější je asi mladý cyklista, který má namířeno do Tibetu a který celý film úžasně prozáří. Tato postava prostě stojí za zmínku, protože ač se ve filmu objeví jen na několik minut, dodá filmu mnoho energie a je to vlastně jeden z těch druhů oslavy života, které tvůrci v tomto filmu ventilují. A ani tak nezáleží na tom, jak celý film skončí a jestli Zhao splní svůj slib, jako na tom, že tenhle film nám divákům říká, že i když nám osud staví do cesty během života nejednu překážku, musíme se vzchopit, jít dál a proti nepřízni osudu bojovat, protože život je krásný a neměli bychom si ho ničím a nikým nechat zkazit. Takže celkově na mě film udělal ohromný dojem a opravdu se mi líbil. Ale přesto to vidím jen na čtyři hvězdičky, prostě tenhle film nevidím jako pětihvězdičkový, možná to je v trochu přehnané délce filmu, možná v triviálnosti příběhu, ale určitě to pro mne není pětihvězdičkový film. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama