Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

claudel 

všechny recenze uživatele

Nick Hornby může napsat cokoli a mně se to bude líbit. A to jsem nečekal, že napíše scénař k filmové adaptaci knihy, kterou sám nevytvořil. Ale jeho rukopis je znát zejména v některých vynikajících dialozích. Carrey Mulligan je pro mě velmi zvláštní herečka, již nejsem schopen ani mít ani nemít rád. Do této role se však parádně hodila. Ve vedlejší roli září Alfred Molina. Zatraceně dobrý britský snímek, který jsem dlouho nepochopitelně přehlížel. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

An Education mi v mnoha směrech připomíná staré hollywoodské filmy z padesátých, resp. šedesátých let, především pak svojí atmosférou a jistou naivitou. Jen by stačilo prohodit ve svých rolích Carey Mulligan s takovou Audrey Hepburn a Petera Sarsgaarda já nevím, třebas se jmenovcem O'Toolem a fungovalo by to zrovna tak. V mnoha okamžicích jsem si vzpoměl na takové filmové perly jako Odpolední láska nebo Usměvavá tvář. Přesto An Education něco chybí... Prostě to něco, co vás chytne za srdce... A bohužel se mi s určitostí nestane, abych si za pár let při sledování obdobného filmu vzpoměl právě na tento, tak, jako se mi to stalo s těmi výše jmenovanými. A to je Nick Hornby, autor scénáře, mým nejoblíbenějším spisovatelem. Škoda, ale tak třeba někdy příště... (A ještě bych dodal, že ten konec musel někdo z produkce Hornbymu na poslední chvíli přepsat. Nechce se mi totiž věřit, že by byl tak dobrý autor schopen něčeho tak slabého, jako je závěr tohoto filmu :-/ ) ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Keď som mal tak pätnásť, Hornby bol môj obľúbený autor. Také High Fidelity mám rád stále, jak knihu tak film. A toto akože napísal on? Film, ktorého všetky kvality spočívajú v atmosfére a načrtnutí myslenia doby. Mulliganová hrá vážny part, Molina veselý a Sarsgaard je jasný od začiatku. Všetci absolútne podľa šablony, príbeh neoriginálny, naťahovaný, nepostačujúci. Nadpriemerné asi len kvôli hercom a keby to nebolo retro, bola by to iba nuda. Príprava na prvý sex potešila. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Škola života je pro mě osobně velkým filmovým zklamáním. Coby fanoušek tvorby spisovatele Nicka Hornbyho jsem doufala, že něco ze svého osobitého rukopisu přenese i do scénáře, který napsal na základě memoárů novinářky Lynn Barber. A přestože samotný scénář nepostrádá své kvality, ona Hornbyho pověstná lehkost tu trochu chybí. Po zhlédnutí Školy života zůstává na jazyku zvláštní pachuť promarněné šance. Námět, herci, tvůrci, to vše mohlo vyústit v mnohem zajímavější filmovou podívanou, než je tato zbytečně zdlouhavá „love story“ o životě jedné mladé dívky. ()

Ernia 

všechny recenze uživatele

Dějově to není záležitost nikterak nadprůměrná, ovšem style a švih tomu dodává skvělá Carey Mulligan, hudba a úvodní titulky. Jako dobový film je snímek taky zdařený. Párkrát mě zarazilo jak jednoduše vypadá scéna a nebo že s některými záležitostmi kam co hodit a kam si sednout, si tvůrci asi hlavu moc nedělali. Z herců hne dpo Carey musím zmínit Dominica Coopera, který mi konečně sedl a líbil se mi. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • Autobiografická kniha The Education vyšla v britské pobočce nakladatelství Penguin teprve v červnu 2009. Stejnojmenný film, jehož scénář je na výseči těchto memoárů postaven, pak ohlásil premiéru už na říjen téhož roku. (curfew77)
  • Snímek se natáčel na jaře 2008 v Londýně, Oxfordu a Paříži. (POMO)

Reklama

Reklama