foto

Lone Scherfig

  • nar. 2.5.1959 (57 let)
    Kodaň, Dánsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dánská režisérka Lone Scherfig se narodila 2. května 1959 v Kodani. Její otec byl režisér Ole Scherfig, matka byla učitelka baletu. Kromě toho byl jejím strýcem slavný dánský spisovatel Hans Scherfig, od něhož se Lone naučila perfektnímu vykreslení charakteru společnosti a jednotlivých postav.

V roce 1976 úspěšně ukončila studium filmových věd na Sorbonně a v roce 1984 režisérství na Dánské filmové škole (Den Danske Filmskole). Svou kariéru odstartovala celovečerním filmem KAJ’S FØDSELSDAG (The Birthday Trip, 1990), poté několik let točila televizní seriály. Sama říká, že léta strávená u televizních seriálů jí naučila rozlišovat hranici mezi tragikomedií a sentimentalitou.

Do povědomí světové kinematografie se dostala až díky filmu ITALŠTINA PRO ZAČÁTEČNÍKY (2000), který byl natočen podle pravidel hnutí Dogme 95 (jako Dogme XII). Avšak narozdíl od většiny filmů Dogme 95 s ponurou atmosférou jej Scherfig natočila jako lehkou (romantickou) komedii a tím posunula hranice hnutí Dogme 95 o kousek dál. Film získal několik cen na filmových festivalech napříč Evropou (např. Stříbrného medvěda na Berlínském filmovém festivalu) a stal se nejvíce výdělečným skandinávským filmem všech dob.

Úspěch Italštiny pro začátečníky ji přivedl k natočení jejího prvního anglicky mluveného filmu WILBUR SE CHCE ZABÍT (2002), který byl celý natočen ve Skotsku. Zároveň si k němu sama napsala scénář a opět zde s mistrovským uměním snoubí prvky tragiky a komedie. Film posbíral dvacet nominací a jedenáct cen na světových filmových festivalech a otevřel Lone Scherfig také dveře k americkému publiku.

Po úspěchu předchozího filmu se Lone vrací zpátky do Dánska a točí komedii HJEMVE (Doma je doma, 2007), která však byla dánskými kritiky strhána. Po tomto neúspěchu odjíždí do Británie, aby natočila svůj zatím nejúspěšnější film ŠKOLA ŽIVOTA (2009). Scénář k filmu napsal Nick Hornby na základě autobiografických článků britské novinářky Lynn Barber. Ve světě film získal celkem 18 prestižních ocenění (včetně ceny BAFTA a Zlatého glóbu) a byl nominován na tři Oscary: za nejlepší film, nejlepší adaptovaný scénář a nejlepší ženský herecký výkon. Zatím její poslední film, americká romantická komedie ONE DAY (2011), by měl do kin dorazit v létě 2011.

Lone Scherfig v současné době žije v Dánsku s manželem a dcerou ve svém domě se zahradou u moře.

Markéta R. "bonolennes" Fišerová

Režijní filmografie

2016 Their Finest Hour and a Half
2015 The Astronaut Wives Club (TV seriál)
2014 Klub výtržníků
2011 Jeden den
2009 Škola života
2007 Doma je doma
2004 Krøniken (TV seriál)
2002 Wilbur se chce zabít
2000 Italština pro začátečníky
1998 Sami doma
1997 Taxa (TV seriál)
1994 Flemming og Berit (TV seriál)
1993 Den gode lykke (TV film)
1990 Kaj's fødselsdag
1985 Margrethes elsker (TV film)

Scenáristická filmografie

2016 Den allvarsamma leken
1998 Sami doma
1997 Taxa (TV seriál)

Herecká filmografie

Dokumentární

2011 Big Picture, The (TV seriál)

TV pořady

2008 Evropské filmové ceny 2008 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace