Reklama

Reklama

Manželské etudy

(seriál)
  • angličtina Marriage Stories

Epizody(6)

Obsahy(1)

V roce 1981 přišla dokumentaristka Helena Třeštíková s nápadem točit po dobu několika let okamžiky ze společného života několika vybraných novomanželských párů. Vznikla tak zajímavá studie proměny lidí a vztahů, která rovněž nabízí konfrontaci párů s původními očekáváními od vzájemného svazku. Dokumentární cyklus je hodnotný i nefalšovaným zprostředkováním života "obyčejných" lidí v 80. letech minulého století. (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

Handle 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé - a to nejspíš proto, že jsem ještě v té době ani nebyl na světě, takže mě hodně baví koukat se, jak to v té době chodilo a jestli třeba bylo v něčem to manželství jiné. Avšak Manželské etudy po 20 letech, mně příjdou ještě poutavější, každopádně tohle je ''základ'' a že to byl hodně dobrý nápad, pustit se do takového projektu!! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zaujímavo natočený príbeh začínajúcej rodiny, skutočná reality-show, ktorá mohla vzniknúť za socializmu. Nasnímať vývoj počas niekoľkých rokov môže byť vďačné aj pre samotnú rodinu, ktorá nezmazateľne zapíše časť svojej histórie. Najlepšie vidieť spolu s pokračovaním po 20 rokoch, tak to dostane tú správnu šťavu a pointu. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tohle není o hereckých výkonech, tohle je o životě. Proto nebudu hodnotit každou epizodu zvlášť a shrnu svůj názor do jediného hodnocení. Potkáváme se s lidmi, bavíme se s nimi, ale většinou houby víme, čím si kdo z nich prošel a oni ví stejně velké houby o nás. Každý máme své radosti, problémy a pokaždé to s každým z nás nějak zamává a buď nás to posílí nebo zabije. Helena Třeštíková oplývá obdivuhodnou trpělivostí a výdrží, aby pro nás dokázala shrnou jeden lidský život do několika desítek minut trvajícího filmu. Pro samotné aktéry to musí být mnohem zajímavější, pro ně to bylo pětatřicet let, pro nás jen hodina a půl. Klobouček a hluboká úklona až k zemi před paní Třeštíkovou a její časosběrné dokumenty. Tak nevím jestli ta úklona nebyla už moc. Ten divný zvuk v zádech byl podezřelý! ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý časozberný dokument, ktorý vám reálnym a nenásilným spôsobom poskytne pohľad do zákulisia šiestich manželstiev s cieľom zistiť hlavné príčiny rozvodovosti vtedajšej doby. Obdivujem Třestíkovú, že sa na to dala, lebo toto je typ snímku, na ktorý sa musíte nadrieť dlhé roky s nejasným výsledkom. A to je potrebné oceniť. Jediné, čo si človek negatívne všimne je to, že tie jednotlivé časti sa niektoré dosť opakujú a časom to začne byť monotónne, inak ale to patrí medzi klenoty česko-slovenskej dokumentaristiky. 80 % ()

vitak69 

všechny recenze uživatele

Nejsilněji na mě působí první série, která vypovídá o tom, jak neexistovala za minulého režimu výchova k rodičovství a k manželství. Lidé se brali velmi mladí a díky naivitě, kdy věřili, že se jim snadno sežene byt si pořídili dítě a vzali se. Po svatbě přišlo rychlé vystřízlivění, kdy zjistili, že se žádný byt konat nebude a musí žít většinou u jednoho z rodičů. Kdo tvrdí opak, tak si lže sám do vlastní kapsy nebo zkrátka ztratil paměť. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Prvý príbeh "Ivana a Pavol" veľa ľudí nevidelo, nakoľko sa vysielal prvého januára. (Raccoon.city)
  • Manželstvo Marcely a Juraja bolo ako jediné z príbehov odávané aj v kostole, konkrétne v kostole svätého Mikuláša na Staromestskom námestí. (Raccoon.city)
  • Dramaturg programu mal počas natáčania práve naplánovanú svadbu. Po každom diele, keď vychádzal zo strižne, zahlásil: „Tak ja neviem, či to radšej nezruším!" (Raccoon.city)

Reklama

Reklama