Reklama

Reklama

Manželské etudy

(seriál)
  • angličtina Marriage Stories

Epizody(6)

Obsahy(1)

V roce 1981 přišla dokumentaristka Helena Třeštíková s nápadem točit po dobu několika let okamžiky ze společného života několika vybraných novomanželských párů. Vznikla tak zajímavá studie proměny lidí a vztahů, která rovněž nabízí konfrontaci párů s původními očekáváními od vzájemného svazku. Dokumentární cyklus je hodnotný i nefalšovaným zprostředkováním života "obyčejných" lidí v 80. letech minulého století. (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

Meijin 

všechny recenze uživatele

1.díl: Ivana + Pavel ... ?+21 let, vyučení, museli se brát, koníček manžela = divadlo, hokej ... hodnocení 4* 2.díl: Mirka + Antonín ... 17+? let, museli se brát, koníček manžela = automobilové závody ... hodnocení 4* 3.díl: Zuzana + Vladimír ... 23+21 let, stavaři, stavějí byt, koníček manžela = focení ... hodnocení 5* 4.díl: Zuzana + Stanislav ... 18+? let, museli se brát, bydlí u rodičů, koníčky = elektronika, dalekohledy, motorka ... hodn. 5* 5.díl: Marcela + Jiří ... 20+20 let, dítě necelých 9m po svatbě, manžel pod pantoflem matky ... hodnocení 5* 6.díl: Ivana + Václav ... studenti architektury, museli se brát ... hodnocení 5* ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak takto sa začal unikátny časozberný projekt, trvajúci DESAŤROČIA (!). V 80. rokoch si Helena Třeštíková vybrala šesť čerstvých manželských mladých párikov, ku ktorým sa v nasledujúcich desaťročiach vracala. Najskôr z toho bol návrat po 20. rokoch a nakoniec po šialených 35. rokoch. Najvyššie hodnotím prostredný cyklus po 20. rokoch, pretože bol najhutnejší, najsilnejší a vôbec. Prvý cyklus tohto fenomenálneho projektu je taký... nuž, štartovací. Všetko je tiché, nenápadné, všetci (až na Marcelu) sú plus mínus z manželstva nadšení. Budujú si byty a domy, prípadne ešte bývajú u svokrovcov, no chceli by sa postaviť na vlastné. V tom im pomáha i komunistická doba s jej pre mladých ľudí vcelku štedrými pôžičkami a inými spôsobmi, ako sa ľahšie, rýchlejšie a čo najlacnejšie postaviť na vlastné nohy. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zaujímavo natočený príbeh začínajúcej rodiny, skutočná reality-show, ktorá mohla vzniknúť za socializmu. Nasnímať vývoj počas niekoľkých rokov môže byť vďačné aj pre samotnú rodinu, ktorá nezmazateľne zapíše časť svojej histórie. Najlepšie vidieť spolu s pokračovaním po 20 rokoch, tak to dostane tú správnu šťavu a pointu. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprostý vrchol, co se dá filmem dokázat. Nad každým dílem se mi hlavou honí desítky otázek. A zůstávají tam celá léta. Často se k osudům těch zobrazených párů vracím. Též o nich hovoříme se známými. Velice silné jsou hlavně ta nepodařená manželství. Člověk se dívá na záběry ze života před dvaceti pěti lety a má dojem, že ti lidé jsou ufoni. Proč se brali tak strašlivě mladí? Děti si tam pořizovali totálně nezralí lidé, kteří neznali sebe, natož aby chápali partnera. Zejména muží si tam pořizovali závazky v době, kdy byli duševně naprosto ještě dětmi. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Mě tento, dle mého názoru přeceňovaný formát, nijak neokouzluje a nebaví. Nikdy nemůže jít o autenticitu, protože je tu vždy přítomen objektiv kamery a minimálně tři lidé ze štábu, kameraman, režisérka a zvukař. Tak jak se chcete chovat tak jako, když jste sami? Navíc mi tento experiment přijde jako taková lepší Peep Show. Koho budou třeba za 50 let zajímat tyto postavičky, kterým se dala důležitost, protože si je režisérka náhodně vybrala? Čím jsou jinak zajímaví, aby se o nich točila tato sága? Přitom chybí dokumentárně zpracovat řadu významných osobností našich dějin. Ale to není holt tak populární, zde si dokumentarista velkou popularitu nevydobude. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Scénu muža, ako ide kúpiť vianočný stromček, ale rad je cez celé námestie, nechcel dramaturg pustiť a označil ju za provokáciu. (Raccoon.city)
  • Prvý príbeh "Ivana a Pavol" veľa ľudí nevidelo, nakoľko sa vysielal prvého januára. (Raccoon.city)
  • Dramaturg programu mal počas natáčania práve naplánovanú svadbu. Po každom diele, keď vychádzal zo strižne, zahlásil: „Tak ja neviem, či to radšej nezruším!" (Raccoon.city)

Reklama

Reklama