See prang

4bia

Phobia

Horor

Thajsko, 2008, 111 min

Čtyři strašidelné povídky v podání čtyř thajských režisérů specializujících se na horrory. Těšil jsem se především na třetí a čtvrtou od tvůrců Shutter a Alone... V Happiness se mladá nezaměstnaná dívka s nohou v sádře oddává v bytě smskové komunikaci. Příjemná bude jen ze začátku... Režisér pravděpodobně nevěděl, jakou podobu dát předpokládanému finálnímu elementu. Neměl vůbec šťastnou ruku... 6/10 _ Tit for Tat má na svědomí režisér Body #19, což je zásluhou digitálních bubáků, kamerových obletů a místy chaotického střihu pěkně poznat. Autor jakoby chtěl napodobovat styl bratří Pangů. Více vizuální střídmosti a krvavá okultní povídka by byla hned údernější... 6-7/10 _ Na In the Middle je vidět, kdo z režisérského tandemu stojícím za nejlepším thajským horrorem zřejmě tahal při natáčení za kratší provaz. Příběh 4 kamarádů sjíždějích na člunu řeku absolutně ničím nepřekvapí... 6/10 _ Režisérský čtyřboj vyhrává s přehledem Parkpoom Wongpoom! Řemeslně nejvytříbenější segment, Last Fright, o podivném pasažérovi a vystrašené letušce na palubě letadla zdobí asi největší porce napětí. Méně sázky na jistotu a více šoku a bylo by to lepší, než za 8/10. _ Celkově dobře koukatelné, ale vzhledem k tvůrčí sestavě mírné zklamání.(16.8.2008)

Hororová antologie z Thajska obsahující čtyři povídky, z nichž každou režíroval někdo jiný. První dva příběhy jsou značně průměrné. Jeden sází na omšelé klišé, druhý ve zbytečné přemíře využívá digitálních úmrtí a věru to nepůsobí dobře. Jenže se zbytkem už přichází výrazné zlepšení. Třetí povídka o partičce kamarádů, co stanují v lesích a rozebírají duchařské horory, vám nečekaně polechtá bránici. V posledním příběhu od režiséra Shutter se konečně dostaví nefalšovaný pocit strachu, jde vidět, že Wongpoom to má v malíku. Nevýrazná první polovina tak budiž odpuštěna. A co se týče kvality, dvojka (opět od stejných tvůrců) je na tom hodně podobně... 7/10(1.11.2011)

Půjdu tak trochu proti proudu a řeknu na rovinu že poslední povídka je nejslabší. Ale hezky popořádku, k filmu jsem se dostal totálně náhodou když jsem u sebe na stole viděl film s tímhle názvem, nevěděl jsem co to je, jediné co jsem věděl bylo to že film se skládá te 4 povídek. No a tak natěšeně jsem si sedl a začal koukat. První povídka mi přišla taková pomalá, nicméně posledních 7 minut byl strašnej nervák a čekal jsem co se tam objeví.... No a lekl jsem se jako prase. 60%:-) Druhá povídka byla fajn, jen kdyby neměla ty digitální bubáky a naprosto příšernej dabing toho hlavního bubáka, kterej nebyl ani děsivej ale spíše retardovanej. Nicméně stylizace je tu asi nejlepší, roztřesená kamera a stylová hudba byla dobrá, jen to nebylo vůbec strašidelný. 70%. No a třetí povídka byla nervák jak prase a hlavně měla docela zajímavej, i když trochu okoukanej konec. Navíc to vyprávění ve stanu mi nahnalo tak trochu husinu.80%. No a poslední povídka? Teda to byla dost nuda o ničem. Nebudu se nějak dlouho vykecávat, snad jen to že letadlo mělo svojí svéráznou atmosféru, ale celkově jsem se u týhle povídky nudil. 40%. Tak jako tak tenhle horor jako celek mi sednul. Atmosféra všech povídek ušla a herecké výkony celkem potěšily. 4*. Už se těším na druhý díl.(22.2.2012)

Film o čtyřech horrorových povídkách. Jelikož se jedná o thajský horror, moc jsem od toho neočekával, přece jenom kvalitních thajských horrorů je imho vážně jen hrstka. Byl jsem ale mile překvapen a ačkoliv na jiných stránkách tenhle snímek nezapůsobil, já si ho krásně užil. První povídka je o dívce se zlomenou nohou, která už pěkně dlouho tráví sama celé dny. Nestane se z toho žádné Okno do dvora, nýbrž slečna obdrží sms, ve které si chce s ní někdo povídat. Je docela zajímavé sledovat skoro všechno dění přes sms, jen všechno zkazí konec. Druhá povídka si hraje na strašně cool styl, od filtrů po střihy. Kamera chvíli nepostojí a režisér vše točil asi pod vlivem kdovíjaké látky. Máme tu partičku, která se mstí svému spolužákovi, protože to on prozradil vedení, že u sebe mají drogy. Jenže co se nestane. Nečekají, že otloukánek se po večerech věnuje černé magii a rozhodně si nenechá nic líbit... ani po smrti... Je to sice nejkrvavější povídka ze všech, ovšem zároveň naprosto nejslabší. Třetí povídka nás vyvede z města rovnou do divočiny. Čtyři kamarádi si vyrazí do přírody sjet nějakou tu řeku. Bohužel ne všechny peřeje jsou pro ně jednoduché, takže za chvilku lapají po vzduchu, když se snaží dostat z vody ven. Jeden z nich se ovšem nenajde. Následuje noc, ve které je hlavním dějištěm stan. Jsou tři a nikdo nechce spát uprostřed. Den předtím totiž jejich kamarád, ten co zmizel ve vodě, zmínil to, že pokud někdy umře, tak bude chodit strašit toho, co bude spát uprostřed. Čtvrtá povídka aneb to nejlepší na konec. Už jsme měli hady v letadle, zombie v letadle, Jacka Bauera v letadle nebo psychopata Ryana Weavera z Turbulence. V tomto posledním letu je ale jiný pasažér. Letuška se musí celou několikahodinovou cestu starat o tělo nedávno zesnulé princezny. Prázdné letadlo, noční let, bouřka... zabalené mrtvola. Není co dodat.(19.10.2009)

• anderson

Priemer, ktorý neurazí. (18.1.2009)(18.1.2009)

1. SMS story 50%, 2. Ujetá duchařina 40%, 3. Vodáci 70% a 4. Poslední let 80%. Druhá polovina byla poznání lepší než ta první. Třetí a čtvrtý díl sice nějak extrémě nepřekvapily, ale v porovnání s prvními díly byly podstatně lepší.(5.5.2009)

Sympatický povídkový horor. Každý příběh má svoje světlé stránky i zápory, takže jsou ve finále víceméně vyrovnané. Pro běžného diváka asi nic moc neříkající nuda s pár ucházejícími momenty... pro fanoušky asijského hororu slušná porce strachu a napětí o čtyřech chodech.(7.4.2010)

Prvý príbeh začína celkom slušne, zo začiatku ma vtiahla "nevinná" smsková komunikácia, neskôr mierna melanchonická nálada, bolo cítiť stiesnenú atmosféru, neistotu. No nakonci to režisér zaklincoval úplne neoriginálne, milión krát videnou (teda aspoň v ázijských hororoch) rádoby pointov a trapným vyvrcholením príbehu, čím predošlé minúty v mojich očiach úplnen zhodil. Toto išlo teda zakončiť aj tisíc krát inak. 3/5. Druhá story má podobný problém, slubne sa vyvyjajúca zápletka okorenená rôznymi kamerovými nájazdmi, filtrami a inými vychytávkami akoby z oka vypadla z tvorby Pangocov, ale u tohto režiséra (Paween Purikitpanya) to bolo poznať už v jeho predošlom horore Body 19 - tam sa to však ešte dalo zniesť, no keď tu začali na konci pobehovať digitálne potvory, kvalita išla rýchlo smerom dole, tak zlé efekty som nečakal, pripadalo mi to akoby ich robili úplny amatéry. 3/5 Tretí kraťas od jedného z režisérov Shutter a Alone je asi najhorší z týchto štyroch. Hneď je poznať kto pri nakrúcaní spomínaných dvoch hororov mal väčší talent, historka o 4 kamarátoch je tuctová, bez napätia a aby toho nebolo málo zakončená nasilu vloženou pointov, len nech to vyzerá čo najviac moderne. 2/5 Konečne prišiel na rad posledný príbeh (resp. Posledný Let) - druhá (dovolím si povedať tá talentovanejšia) polovica režiérskeho dua Shutter a Alone, rozohráva na malom priestranstve lietadla napínavý ducharinu s vynikajúcou atmosférou, pár shock momentmi, lakačkami a sympatickým hereckým obsadením letušky .) Škoda, že to je takéto krátke a na konci to pôsobí až moc narýchlo zakončené len aby sa to vošlo do danej dĺžky. 4/5 Celkovo sa jedná o dosť sklamanie vzhľadom na daných režisérov - dvojica "shutter režisérov" a nádejný Paween (Body 19). Na 4bia som sa tešil už od prvých teaserov a nakoniec sú to len tuctové strašidelné historky, ktoré nemajú ponúknuť čo nové. Fanúšikov ázijských hororov síce môžu zaujať, ale myslím si, že na viac ako jedno pozretie to nieje. Nebyť tu zhrnutý The Last Flight tak idem dokonca aj z hviezdičkov dole. Celkom teda 2,5/5(20.10.2008)

4 - 2 - 2 - 4(13.12.2009)

1)Režisér Youngyooth Thongkonthun doteď natáčel převážně komedie a tak tohle pro něj byl první těžký křest ohněm, co se hororového žánru týče. No a nedopadlo to vůbec špatně. Úplně si vystačil s jednou herečkou, malým bytem a mobilním telefonem. Atmosféra sice zezačátku postrádá potřebné napětí, ale postupem času šlo ve vzduchu vycítit zlepšení. Sice nešlo o nic převratného, u čeho bychom lapali po dechu, ale určitě to byla příjemná změna oproti těm všech černovláskám lezoucích odevšad. Jen ten konec byl takový hodně zmatený, ale na efekt dobré. Rozhodně mě to příjemně navnadilo na další příběhy. 2)Tentokrát nás dostanou do varu již pěkně od začátku. Surové chování zdejší mládeže určitě v nikom nevykouzlí úsměvy ve tváři, ale spíše opovržení. Jaké však bylo mé překvapení v tom, kam se začal tento snímek ubírat dále. Režisér má rád zřejmě pořádné extrémy (Asiati jsou občas pěkní úchyláci) a tak se diváci dočkají několika velice podařených záběrů, při nichž se slabším povahám možná zvedne kufr. Bohužel na druhou stranu je zřejmá i oduševnělá masturbace nad digitálními efekty, které se tedy nepovedli vůbec a kvalitu příběhu srazili v některých momentech dolů. I tak mi však druhý příběh nadlouho utkví v paměti, protože něco takového se hned tak nevidí. Pochválil bych především práci kameramana, který odvedl pořádný kus práce. 3)Tak tento příběh mnozí označují za nejslabší článek a i v mých očích byl asi nejhorší. To však neznamená, že by mě tato průměrná podívaná nezaujala. Ba spíše naopak. Alespoň už teď vím, že nebudu ve stanu spát nikdy uprostřed. Navíc je vše pojato spíše jako taková hororová komedie i když s tímto označením budu opatrný. Některé dialogy byly trefné, jiné trapné, ale to už tak většinou bývá. I zde se podařilo režisérovi „místy“ vystihnout opravdu skvěle ponurou atmosféru a i samotný závěr bude pro leckoho nečekaný. 4)Říká se to nejlepší nakonec a já s tím souhlasím. Možná se mnou nebudete souhlasit, ale já si zde vytvořenou atmosféru užíval asi nejvíce. Když pominu fakt, že tu hrála asi nejpěknější herečka, tak napětí by se dalo v určitých pasážích doslova krájet. Již samotná představa, že musíte letět několik hodin s mrtvolou vedle sebe je zneklidňující a co teprve, když se začne odehrávat něco mnohem horšího. Jde jen o iluzi? Může naše svědomí vytvořit něco tak hrůzostrašného, zvláště když ho nemáme zrovna dvakrát čisté? Finální vygradování bylo důstojným rozloučením s touto minisérií.(26.4.2012)

V poslednej dobe som u seba okrem iného objavil slabosť pre poviedkové horrorové filmy. Haluzou je že na Phobiu som natrafil náhodou, nič vopred som si o nej nezisťoval a kým som ju nezapol mal som ju za ,,obyčajný,, dvojhodinový film. Po zistení že ide vlastne o 4 poviedky som bol teda potešený a možno aj to sa v konečnom dôsledku odrazilo na hodnotení. Prvý príbeh Loneliness je nádherný príklad toho že v jednoduchosti je krása. Jedna izba, jedna žena, jeden mobil a priamočiary príbeh. Veľká spokojnosť. 4/5. Druhá poviedka The Deadly Charm bola pre mňa najslabšia aj keď treba uznať že to bolo natočené dosť netradične a nie špatne. Nakoniec ale iba 2/5. Tretí The Middle Man je horrorový príbeh s trochou komediálnej nadsádky, čo ale tentokrát nebolo vôbec na škodu. Tí ktorí ste ale náhodou nevideli The Others, Sixth Sense a Shutter, dávajte pozor pretože, všetko sú to geniálne filmy a táto poviedka im bohužiaľ všetkým trom vyspoileruje konce :D. Ja som sa ale bavil veľmi dobre. 4/5. Posledný The Last Fright ma po skvelom treťom príbehu už moc nenadchol aj keď tu nebolo vlastne nič zbabrané. Klasické horrorové postupy, trochu hlúposti a celkom dobré scény. 2,5/5. Celkovo to teda aritmetickým priemerom vychádza na 3 hviezdy aj keď by si Phobia možno zaslúžila niečo na odlíšenie od priemeru. Jednoducho veľmi dobre pozerateľný ( teraz hovorím aj o tých dvoch slabších častiach ) horrorový mix z Thajska. Môžem povedať že na dvojku sa naozaj teším.(28.3.2011)

• oliveros

Azijský projekt so zaujímavou myšlienkou sa nedočkal dobrého spracovania. Štyri príbehy so žalostnými pointami, na prekvapenie nezvládnuté ani remeselne (resp. na mňa tu vôbec nič nezapôsobilo). Ak bolo toto ozaj maximum, ktoré dokázali štyria thajskí režiséri vyťažiť z možnosti vystrašiť diváka, tak obvivujem tých, ktorí im privodia spokojnosť. Nevydarené dielko zaslúži aspoň jednu hviezdu za náznak napätia v poslednom príbehu.(9.4.2009)

Co se týče duchařských povídkových filmů, tak do těch jsem úplný blázen, hlavně do těch japonských, ale jak vidím na svět přišel i thajský povídkový ghost horror a pokud se budou Thajci držet Japonců mohli by to v hororové kinematografii dotáhnout hodně daleko, ale film Phobia se Japonským duchařinám jen těžko vyrovná. Všechny příběhy byli spíše béčkové a že bych byl nějak k smrti vystrašený, "no to těžko". První příběh byl taková průměrná duchařina z celkem temnou atmosférou a člověk se fakt tak trochu bál a celkově to vyhlíželo velice povedeně. Druhý příběh už šel kvalitou rychle dolů, ale pořád se dal skousnout. Začátek vypadal trochu jako nějaký exploiter, který se zabývá právě brutální šikanou což je vcelku slušné téma, ale pak se to celé vyhrotilo v né moc povedenou duchařinu z nestrašidelným a ke všemu digitálně přidělaným duchem na kterém to bylo krásně poznat. Třetí příběh byl asi nejhorší. Režisér se snažil aby bylo všechno neuvěřitelně napínavé a nervy drásající, ale opak byl pravdou. A poslední příběh, taky takový lehký podprůměr co nijak zvlášť nezaujme, ale nakonec ten duch, který mně trošičku připomínal ducha Natre z hororu Shutter byl fakt dost hrubej a dalo by se říct že právě on se zasloužil o to jak film hodnotím, protože nebýt jeho tak filmu mrsknu 2* a kašlu na to.(18.7.2011)

Thajské hororové poviedky na mňa urobili celkom príjemný dojem. Kvalita jednotlivých filmíkov je rôznorodá, no aj napriek tomu ako celok pôsobí 4bia fajn. Ja som sa príjemne bavil. http://strasidelnyblog.blogspot.com/(6.4.2009)

První povídka byla neskutečně nudná. Taková one woman show, ale za nic nestála. Pekelně jsem se nudil a kromě finálové lekačky nebylo nic k hodnocení. Za finále dávám 1 hvězdu a 15 % . Druhá povídka je o poznání lepší, celkem obstojná duchařina, sice příběh nic moc, ale jinak to byl slušnej krvák. Bavil jsem se a to je pro mě důležité. Celkem 5 hvězda a 90 % . Třetí vodácký příběh se zprvu rozjížděl pomalu, ale ke konci měl grády. Finále jako hrom. Nicméně film se nebral tolik vážně, byla to taková hororová komedie. 4 hvězdy a 78 % . Poslední příběh byl pěkně ponurý a dost možná velmi dobrý, ale z nějakého důvodu mě prostě nudil. I když se to snažilo sebevíc. moc mě to nepřesvědčilo. 3 hvězdy a 66 % . Celkem hodnotím za 3 hvězdy a 68 %(15.1.2011)

3, 3, 4, 4...3.5(10.12.2011)

Celkem zajímavý projekt čtyř thajských režisérů. Každý má 25 minut na to, aby diváka vyděsil nejlépe jak umí... Čtyři duchařské příběhy v jednom filmu a každý z jiného soudku. Lahůdka pro milovníky Azijských hororů. První příběh je velmi klasický a předvídatelný. U druhého příběhu se podepsal autorův moderní styl a akčnost (bohužel na úkor levných speciálních efektů, ale divák promine, rozpočet je rozpočet...). Třetí příběh je pojat s velkou dávkou humoru. A čtvrtý, ten je opravdu strašidelný... Ode mne 80%(8.2.2009)

Moc rád mám horory a tohle byla parádní podívaná. Za pětadvacet minut na jednu povídku jde udělat fakt hodně. První s mobilem v hlavní roli byla dost dobrá, druhá pak byla jízda samá krev, no třetí na raftech moc nenadchne, spíš je taková úsměvná, ale poslední s letuškou - to je fakt nářez !! Moc dobrá podívaná, pro fanouška hororů povinnost !!!(1.11.2010)

První a čtvrtá povídka jsou bezva, tyhle asijský tvůrci umějí udělat super atmosféru.Druhá a třetí mě ale nenadchly ale i tak to nebylo zas strašný,celkově průměr,trošku lepší...(21.4.2011)

Každá z povídek má zaručeně něco do sebe. V první z nich sice neuslyšíte ani slovo, ale ke konci se dostaví menší porce mrazení v zádech, kterou bohužel o něco srazí vcelku nepovedený závěr - 6/10. - Druhá povídka je ze čtveřice asi nejslabší, ale přesto hororového fanouška nezklame. Dojem navíc kazí laciné digitální triky. 5,5/10. - Parta vodáků ve třetí povídce vás spíše rozesměje než vystraší, ale hororový nádech je cítit celou dobu. Přestože se nebudete bát, budete se bavit. ***Pokud nechcete zjistit pointu filmů Shutter, Šestý smysl a Titanic, tak se povídce vyhněte. Tyto pointy jsou tam totiž na plnou hubu vyzrazené.*** 6,5/10. - Poslední z povídek o letušce a mstivé princezně je v komentářích hodnocena jako nejlepší, mě ovšem dokázala otrávit už během prvních pěti minut. Tolikrát jsem snad "Your Highness" v jednom filmu ještě neslyšel. I přes mou otrávenost ale musím uznat objektivní kvality druhé poloviny této povídky a stejně tak přiznávám, že je ze všech nejhororovější a milovníky asijských hororů potěší. Zejména poslední záběr je perfektní. 6,5/10 --- Celkový dojem je pozitivní a jdu se vrhnout na druhý díl.(20.4.2012)