Reklama

Reklama

Jmenuji se Khan

  • Indie My Name Is Khan (více)
Trailer

Muslim a muž trpící Aspergerovým syndromem se zamiluje do indické emigrantky. Usadí se společně v San Franciscu a založí rodinu. Jenže po tragických událostech 11. září se rodina stává terčem anti-muslimského násilí. Rizvan Khan, muslim z Indie, se přestěhoval za bratrem do San Francisca a žije spolu s ním a jeho manželkou. Rizvan trpí Aspergerovým syndromem. Ve městě potkává Mandiru a zamiluje se do ní. Přes protesty rodiny se s ní ožení a společně si založí malý rodinný byznys. Žijí šťastně a spokojeně, ovšem pouze do té doby, než přijde 11. září a s ním teroristický útok na newyorská dvojčata – muslimové se z rázu stanou veřejnou hrozbou. Mandira je zděšená a svého manžela opouští. Rizvan je zmatený a nechápe, proč ho láska jeho života opustila. Ve snaze získat svou manželku zpět, se vydává na dojemnou a inspirující cestu napříč Amerikou. Toto je triumfální příběh o netradičním hrdinovi, jež se snaží překonat nesnadné překážky ve jménu lásky. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (239)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Vůbec by to nebylo špatné drámo, kdyby to nebylo tak křečovitě hloupě levně pitoreskně Bollywoodsky natahované a v poslední třetině tak happyendovsky přeslazené, že se vytratila veškerá logika. Možná mi to uniklo, ale chybělo mi na konci "Khane, jsem těhotná", aby byl patos dokonalý. Kdyby z toho vypustili část se snahou potkat prezidenta a spíš se zaměřili jen na hledání vraha, bylo by to 100x lepší, než snaha psychicky méně vybaveného jedince spasit svět, nemluvě o absurdnosti zamilováni se do Khana. Obě hlavní postavy to zahráli moc pěkně, ale to indické sladidlo filmu dosti vadí. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

indickí herci hrali troška "na kameru" a teatrálne. Khan (ako herec) bol výborný, hral to presvedčivo, Film zaujímavý ako väčšina filmov v ktorých ide o "postihnutého" . v tomto prípade autistu. Keby si moslimský svet riešil problém v mešite, ako to urobil v jednej scéne Khan, svet by sa necítil tak ohrozený islamizmom. ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, proč se právě indičtí filmaři nejvíc zabývají komplikacemi v životech amerických muslimů po 11. září a ani nemá cenu o tom v tomto komentáři spekulovat. Mnohem důležitější je, že My Name Is Khan je z této vlny indických filmů ten nejvyrovnanější a nejlepší. _____________________ Ostatně je také poměrně prostý a (záměrně) naivní, avšak ve svých simplifikacích nestaví muslimy do pohodlné role ukřivděných obětí (jako New York), ani netrpí nekoncepčností (jako realističtější a sebekritičtější Kurbaan). V zásadě prosazuje tři základní myšlenky: lidé se profilují jen dle svých skutků, problémy se nemají přehlížet, ale řešit a všechno (krom smrti) je vždy možné napravit. _____________________ Že půjde o milý a dobrosrdečný film, od Karana Johara každý čekal; na rozdíl od jeho předchozí počinů je však výrazně civilnější a daleko méně expresivní co se emocí týče. Tato vlastnost je přímo ukotvena v ústřední osobnosti Rizvana, jemuž Aspengerův syndrom výraznější projevy emocí nedovoluje a při klíčovém zvratu filmu tak vlastně stojí za jeho rozchodem s Mandirou. Je rozhodně fajn, že za patáliemi hlavních postav nestojí jen předsudky jejich spoluobčanů a film má daleko do toho být hysterický (akty proti-muslimského násilí, které se v něm objevují, vychází ze skutečných incidentů) . _____________________ Pokud Rizvan při své podařené a úspěšné cestě někde zakopnul či zavrávoral, tak to jistě bylo u způsobu vyprávění, které je znázorněno jako čtení jeho deníku. Ten byl ovšem psán pro Mandiru a proto je nelogické, aby v něm byly uvedeny i události, o nichž musela dávno vědět. Další drobný problém představuje pasáž s hurikánem, jenž je sice vizuálně nejpůsobivější částí filmu, ale ve vyprávění přebývá a jen zbytečně odsouvá rozuzlení. (Dodatek 2. 5. 2010: Čímž jsem ale rozhodně nechtěl naznačit, že je třeba film hodnotit podle prvních deseti minut :/ ) ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"My name is Khan, and I am not a terrorist!" Mé první velké setkání s indickou filmovou produkcí dopadlo více než skvěle. MNIK spojuje prvky mnoha žánrů a celkově jsou propleteny do neuvěřitelného celku gigantických rozměrů. Film se zabývá dosti ožehavým problémem mínění lidí o muslimech ve společnosti - poukazuje na dost důležitou myšlenku, a to že být muslimem, neznamená být teroristou. Bohužel, ne všichni toto dokážou pochopit. A musím uznat, že Dustin "Rain Man" Hoffman má dost vážnou konkurenci v Indii v podobě Shahrukha Khana. První třetina filmu měla lehký a převážně romantický ráz. Byla vtipná, příjemná, ale zároveň také poučná. Druhá třetina na mě zapůsobila maximálně - a to po všech možných stránkách (nic bližšího neřeknu - to musí vidět každý sám). U závěrečné třetiny jsem měl smíšené pocity - byla působivá, ale chvílemi krapet přitažená za vlasy (ale což ... který film dneska nepostrádá nějakou tu mouchu). Musím pochválit a vyzdvihnout (a to dost vysoko) neuvěřitelnou kameru, která dělala mnohé scény ještě působivějšími. A hudba? To byla naprostá lahůdka pro mé uši - ani nevadilo, že jsem nerozuměl. Zkrátka chci říct, že o úplně dokonalý film do posledního puntíku nejde, ale že bych musel použít plácačku? Ani náhodou! "Existují dva druhy lidí. Dobří a špatní!" - A existují dva druhy filmů. Dobré a špatné! ... A MNIK je absolutně tím dobrým!!! ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Přesně ten příklad filmu, s jehož sledováním kvůli tématu i délce dlouho dlouho otálím a když už se k němu konečně nic neočekávajíce donutím, zůstanu do televize celé tři hoďky zažraná jak skvrna od vína na bílé košily. A to mám z lékařských luhů a hájů dočasnej zákaz vejrat na obrazovku víc jak hoďku a půl, ale nedá se svítit, tenhle indickej Forrest Gump mě přiměl úplně zapomenout na čas. 90% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Po premiéře v Bombaji film putoval do 70 zemí po celém světě a získal si mnoho úspěchu. (MJackie)
  • Sameer ve filmu před 11. září 2001 hraje Sony Playstation Portable, ale Sony vydalo PSP v Japonsku 12. prosince 2004 a v USA dokonce až 24. března 2005. (MJackie)
  • Hlavní ženskou roli Mandiru měla původně hrát herečka Kareena Kapoor, ale režisér Karan Johar nakonec obsadil svoji oblíbenkyni Kajol. Rizwanova bratra Zakira měl původně hrát Aamir Bashir, ale nedostal vízum do USA, a tak roli nakonec dostal Jimmy Shergill. (MJackie)

Reklama

Reklama