Reklama

Reklama

Síla lásky

  • Velká Británie Creation
Trailer

VOD (1)

Anglický přírodovědec Charles Darwin se snaží najít rovnováhu mezi svými revolučními teoriemi o evoluci a vztahem ke své zbožné manželce, jejíž víra je v rozporu s jeho prací. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Emotivní a dojemný pohled na údobí z života Charlese Darwina, které předcházelo napsání knihy, která v mých očích znamenala vítězství nad tmářským církevním pohledem na svět. Darwin zde není vykreslen jako rebel či důstojný člen akademie bojující za svoje názory, ale jako člověk zlomený smrtí své nejstarší dcery, pronásledovaný osobními démony, kteří drtí napadrť nejen jeho samotného, ale i jeho rodinu. Vhodně bylo zakomponováno i naznačení poměrů doby, kdy reverend posílá dítě klečet do rohu jen za to, že projevilo svou víru v existenci dinosaurů. Paulu Bettanymu a Jennifer Conelly to perfektně klapalo - tihle dva se k sobě prostě hodí. Ostatní aktéři se nemohli výrazněji projevit, protože tihle dva si film ukradli výhradně pro sebe a zejména u postavy Jeremyho Northama je to trošku škoda, protože jeho duchovní by si zasloužil větší prostor. Ovšem buď jak buď, Creation je výborný film, na který jsem narazil náhodou a o to více mě příjemně překvapil. 85% ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Britové filmy umějí, né že né. A nejlépe jim to jde s kostýmními či "dobovými" filmy. Creation není výjimkou. V Hollywoodu by se asi podobný námět s podobným zpracováním neuchytil, takže děkuji za ostatní světové kinematografie nekopírující americký styl. Samotný film je plný emocí, které sice nevyždímají člověka až na kost, ale přesto přivodí nepříjemné pocity mrazení v zádech a svědění slzných kanálků. K tomu hodně pomáhá manželská dvojice na plátně i ve skutečnosti - Paul Bettany a Jennifer Connelly. Fakt, že jde o manželský pár i ve skutečnosti hodně napomáhá uvěřitelnosti jejich vztahu a vztahu k dětem. Na rodinné hodnoty se zde hraje možná o něco více, než jsem před zhlédnutím čekal, to však nic nemění na faktu, že jde o velmi příjemné rodinné drama, které dává divákovi nahlédnout pod pokličku vzniku jedné z nejdiskutovanějších knih 19. století. ()

Reklama

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Snad je to tím, že dnes celý den prší, ale creation je každopádně silný příběh, který nestihnete prožít cestou v metru a jeho tklivé tóny se se prostě hodí k podzimním mrazíkům. Pro někoho možná příliš emocionální (měla jsem na krajíčku, ale kapesník jsem potřebovala jen kvůli neutichající rýmě) a nevhodné k podobě Dawina coby dlouhovousého muže jak ho známe z učebnic - nebudu říkat, že tomu tak není, možná jsme se jen - já a film - mimořádně strefily do naší současné nálady. ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Charles a Emma, muž a žena, černá a bílá. On už dávno pochopil, že Bůh je jen přelud, který si lidé vymysleli, aby dali věcem smysl a řád, ona jeho teorie zarputile odmítá a dál spíná ruce k tiché modlitbě. V 19. století nemohly být dva světy rozdilnější, přesto tihle dva koexistují vedle sebe v křehkém svazku narušeném ztrátou dítěte, ve svazku plném tichého nesouhlasu, proseb, výčitek ("Copak ti nevadí, že možná nikdy neprojdeš nebeskou bránou a my dva tak zůstaneme po celou věčnost odloučeni?"). I když předem víte, kdo bude muset ustoupit, stejně vás to smířlivé pohlazení po tváří "tak si ze mě nakonec udělal spoluviníka", ono spojení černé a bílé v šedou, dostane. Výborným tahem bylo obsadit do filmu skutečný manželský pár, neboť každý dotek, každý pohled je prozářen láskou. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Výchozí tezi, že Darwinovu duševní a duchovní krizi, zapříčiněnou jasným tušením, že jeho teorie zabije (dobové chápání) Boha a sloupové společnosti se naň vrhnou, prohlubila dále smrt jeho milované dcery, bych bral. Jen mi připadá trochu nesmyslé tvrzení, že jen díky tomu, že se s touto smrtí vyrovnal, známe tuto teorii jako Darwinovu a ne třeba Wallaceovu. Je těch depresí, chmur a vidin až moc, takže Darwin zde vypadá spíše jako nějaká chandrou trápená postava z Dostojevského románu, než jako britský, viktoriánský vědec. Snad by to chtělo více dobových společenských souvislostí (třeba více Thomase Huxleye, zvaného jako Darwinův bulldog, který se zde jen mihnul, a více místního faráře, který zde také neměl příliš prostoru) a méně psychologizování. Je to škoda, protože herecké výkony (zvláště manželů Darwinových) jsou skvělé, reálie a kostýmy dokonalé, kamera velmi dobrá a hudba velmi podporující celkový kladný dojem. PS: český název je příšerný. Pod takovým titulem by jeden čekal nějakou limonádu. ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama