foto

Paul Bettany

  • nar. 27.5.1971 (45 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Paul Bettany se narodil 27. května 1971 v Londýně do skrze divadelní rodiny. Jeho Otec Thane je stále herec a matka je v uměleckém důchodě. Má starší sestru, spisovatelku. Když mu bylo 16, zemřel mu mladší bratr (8). Jeho žena Jennifer Connelly mu letos v srpnu porodila syna Stellana, který dostal jméno po herci Stellanu Skarsgårdovi. Bettany hrál se Skarsgårdem v Dogville. Jeho herecké vzory jsou Humphrey Bogart, Al Pacino, Robert DeNiro, Peter O'Toole a Vincent Cassel.

Do podvědomý diváků se zapsal rolí Geoffreyho Chaucera v Příběhu rytíře, za kterou byl oceněn cenou Evening standard 2001 za nejlepšího herce ve vedlejší roli. Ale již dříve byl znám z divadelních prken, jelikož rok hrál v Shakespeare Royal Copany. Z jeho nejznámějších rolí můžeme jmenovat Nicholase ve Hře o smrti, kde hrál kněze, který zhřeší (ale později pomůže odhalit vraždu), Charlese Hermana v Čisté duši a u nás nejnovější roli v Master and Commander: Odvrácená strana světa, kde ztvárnil lodního felčara (doktora) Stephena Maturina.

Paul Bettany se filmem The Heart of Me vrací k evropským filmům, o kterých tvrdí, že "mají šanci být opravdu dobré". Ale jak je vidět, tak ani hollywoodským filmům se nevyhýbá, což potvrzuje velkofilm Master and Commader.

Anna "Kroc" B.

Herecká filmografie

Filmy

2018 Avengers: Infinity War
2017 Journey's End
Official Secrets
2016 Captain America: Občanská válka
2015 Avengers: Age of Ultron
Destroyer
Legendy zločinu
Mortdecai: Grandiózní případ
2014 Transcendence
2013 Iron Man 3
2012 Avengers
Blood
2011 Kazatel
Margin Call
2010 Cizinec
Iron Man 2
Legie
2009 Královna Viktorie
Síla lásky
2008 Inkoustové srdce
Iron Man
Rozervaná pouta
Tajný život včel
2006 Firewall
Příběhy ztracených duší
Šifra mistra Leonarda
2004 Wimbledon
2003 Dogville
Hra o smrti
Master & Commander: Odvrácená strana světa
2002 Heart of Me, The
2001 Čistá duše
Kiss Kiss (Bang Bang)
Příběh rytíře
2000 David Copperfield (TV film)
Dead Babies
Nejlepší gangster
Suicide Club, The
1999 Mračna nad Afrikou
1998 Armáda v sukních
Návrat domů (TV film)
1997 Bent
Sharpovo Waterloo (TV film)

TV seriály

1999 Every Woman Knows a Secret (TV seriál)
1998 Killer Net (TV seriál)

Dokumentární

2014 Lennon or McCartney - a.z.
2010 A Man's Story
Humanity's Last Line of Defense
2004 Making of 'Wimbledon: The Movie' (TV film)
2003 Dogville Confessions
2001 Heath Ledger Profile
Stories for the People
World's First Sports Promoter, The

TV pořady

2012 The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2007 BAFTA Film Awards 2007 (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2003 Annual BAFTA/LA Cunard Britannia Awards (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2014 Úkryt

Scenáristická filmografie

Filmy

2014 Úkryt

Producentská filmografie

Filmy

2014 Úkryt

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(408)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace