foto

Matthew Broderick

  • nar. 21.3.1962 (54 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Newyorčan Matthew Broderick mal svoje budúce zamestnanie už dané v génoch. Narodil sa divadelnej režisérke Patricii a hercovi Jamesovi Broderickovcom. Tri roky pred smrťou otca si s ním, ešte ako teenager, zahral v divadle. Definitívne odkladá záľubu v športe a oficiálne sa dáva na herectvo. Už čoskoro na to slávi úspech homosexuálnou rolou v hre „Trilógia o nešťastnej láske“. Tú si zopakuje vo filmovej verzii tejto hry, ktorú koncom 80. rokov nakrúti Paul Bogart (TORCH SONG TRILOGY). Podobný vzorec – najskôr divadelná hra, potom film podľa nej – sa opakoval aj v prípade počas Druhej Svetovej vojny sa odohrávajúcej drámy BILOXI BLUES (r. Mike Nichols - „Absolvent“). Ani jeho ďalšie účinkovanie v divadle nezostalo bez odozvy; dostal sa až na Broadway a niekoľko krát sa stal držiteľom ceny Tony (1983, 1995). Aj kvôli svojmu nenápadnému, snáď až príliš sympatického vzhľadu a nepriebojnému herectvu, by sa dal prirovnať k o rok staršiemu Michaelovi J. Foxovi. A podobne ako ten, ani on sa nikdy nestal plnohodnotnou hviezdou Hollywoodu a zaujal prevažne ženskú časť publika.

Na filmovom plátne sa Matthewovi spočiatku darilo. Svedkom úspechu bol už za jeden zo svojich prvých filmov, keď ho John Badham režíroval vo vtedajšou mládežou zbožňovaných VOJNOVÝCH HRÁCH v úlohe hackera. Hral i v ďalších nenáročných, ale teenagermi obľúbených filmoch. Či už to bolo sci-fi dobrodružstvo PROJEKT X s Helen Huntovou a šimpanzom, alebo rolička mladého zlodeja v mystickom epose Richarda Donnera JASTRABIA ŽENA (r. Richard Donner). Tu robil spoločníka k nemožnosti stretnúť sa v ľudskej podobe odsúdenej tragickej dvojici Michelle Pfeifferová – Rutger Hauer. Mal tú česť spolupracovať s režisérmi kalibru Edwarda Zwicka. Ale jeho GLORY, dráma, odohrávajúca sa počas vojny Sever proti Juhu, sa preslávila hlavne Oscarom pre Denzela Washingtona. M.B. spolupracoval aj s geniálnymi hercami – s Marlonom Brandom hral v ZELENÁČOVI, so Seanom Connerym a Dustinom Hoffmanom v RODINNOM PODNIKU, Anthonym Hopkinsom vo VITAJTE VO WELLVILLE Alana Parkera.

Kým ale v 80. rokoch bol aspoň mládežou pomerne obľúbenou sympatickou hviezdičkou, v deväťdesiatich stratil mladícku neopozeranosť (chlapčenský imidž mu ale už zostal). Ale zároveň sa neprerodil v zaujímavého dramatického - ani komického – herca. Narozprával Simbu, mladého leva, bojujúceho o zaslúžený trón, v trháku štúdia Disney LEVÝ KRÁĽ (a podieľal sa i na dvojke a trojke, určených rovno na video). S Disneym sa stretol aj v hranom trikovom dobrodružstve INŠPEKTOR DADGET, nakrútenom podľa kresleného seriálu. Tu stelesnil strážnika, ktorý sa po výbuchu v laboratóriu vďaka vedkyni (Joely Fisherová) zmení na robotickú mašinu a začne bojovať proti zločinu (Rupert Everett).

Občas oňho síce prejavili záujem známy režiséri v očakávaných blockbusteroch, ale boom ohľadom jeho osoby (a aj dotyčných filmov) sa nedostavil. Nepomohol režírujúci herec Ben Stiller chladne prijatou čiernou komédiou CABLE GUY, kde ho terorizoval Jim Carrey, ani romantická komédia s motorkárkou Meg Ryanovou PREPADNUTÍ LÁSKE. Veľkú príležitosť mu poskytol Roland Emmerich biológom Dr. Tatopoulosom, núteného so skupinkou priateľov (napr. Jean Reno, Maria Pitilloová) čeliť hrôze z GODZILLY ničiacej New York, vo vysoko rozpočtovom americkom remakeu japonskej klasiky. Ale aj ďalší očakávaný remake, tento krát STEPFORDSKÝCH PANIČIEK (podľa knihy Iry Levina a zároveň remake filmu nakrúteného v 70. rokoch), neskončil podľa očakávaní, aj keď ho nakrútil renomovaný Frank Oz a Matthew tu mal za partnerku Nicole Kidmanovú. Z jeho ďalších úloh menujme režiséra, ktorého debutu sa ujme producent (Alec Badlwin), v skutočnosti však agent FBI, snažiaci sa takýmto spôsobom prísť na kobylku kriminálnikom v Hollywoode (POSLEDNÝ VÝSTREL) alebo jeho skutočný režijný debut, prehliadnutú melodrámu INFINITY (1996). Tú aj produkoval a zahral si v nej skutočne žijúceho držiteľa Nobelovej ceny, vedca Richarda Feynmana.

Ďalej: nedocenená komédia dnes už ceneného Alexandra Paynea ELECTION s Reese Witherspoonovou a v roku 2000 na dvoch Oscarov nominovaná dráma NA MŇA SA MÔŽEŠ SPOĽAHNÚŤ s excelujúcou Laurou Lineyovou. M.B. sa tým, že sa nikdy nestal veľkou hviezdou, ale príliš netrápi. Načo. Má predsa stále svoje kvalitné úlohy na divadelných doskách a ako bonus od roku 1997 aj šťastné manželstvo so Sarah Jessicou Parkerovou („Sex v meste“).

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2016 Rules Don't Apply
The American Side
2015 Dirty Weekend
The Gaffigan Show (TV seriál)
Vykolejená
2011 Margaret
Mistrovský plán
Šťastný Nový rok
2010 Rozvedený se závazky (TV seriál)
2009 Taková moderní rodinka (TV seriál)
Wonderful World
2008 Hledá se Amanda
Chvilkové zatmění
Příběh o Zoufálkovi
2007 Konečně spolu
Pan Včelka
2006 Budiž světlo
Studio 30 Rock (TV seriál)
2005 Producenti
Strangers with Candy
2004 Lví král 3: Hakuna Matata
Marie a Bruce
Poslední výstřel
Stepfordské paničky
2003 Music man (TV film)
Pozor, hodný pes!
2000 Na mě se můžeš spolehnout
1999 Inspektor Gadget
Kdo s koho
1998 Godzilla
Lví král 2: Simbův příběh
Walking to the Waterline
1997 Propadlí lásce
1996 Cable Guy
Infinity
1994 Lví král
Mrs. Parker a začarovaný kruh
Vítejte ve Wellville
1993 Life in the Theater, A (TV film)
Night We Never Met, The
The Thief and the Cobbler
1992 Risk
1990 Nováček
1989 Glory
Rodinný podnik
1988 Biloxi Blues
Manželské etudy
Mučivá láska
1987 Courtship
Projekt X
1986 On Valentine's Day
Volný den Ferrise Buellera
1985 Jestřábí žena
'Master Harold'... and the Boys (TV film)
1918
1983 Návrat Maxe Dugana
Válečné hry
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2018 Broadway: The Next Generation
2016 Gettysburg Address, The
2013 Skum rocks!
2012 The 66th Annual Tony Awards (TV film)
2010 Kdo myslíte, že jste? (TV seriál)
2008 Valentino: The Last Emperor
2006 Heart & Soul: The Life and Music of Frank Loesser (TV film)
2003 Freedom: A History of Us (TV seriál)
2002 Behind the Scenes: The Music Man (TV film)
2001 Jazz (TV seriál)
Recording 'The Producers': A Musical Romp with Mel Brooks (TV film)
You Can Count on Me: A Look Inside
1999 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
1997 Lewis & Clark: The Journey of the Corps of Discovery (TV film)
1996 West, The (TV seriál)
1994 Making of 'The Lion King', The (TV film)
Would You Kindly Direct Me to Hell?: The Infamous Dorothy Parker (TV film)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2013 The 67th Annual Tony Awards (TV pořad)
2011 The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Marriage Ref, The (TV pořad)
2009 Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
Watch What Happens: Live (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 Night of Too Many Stars: An Overbooked Concert for Autism Education (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2001 Movie Loft, The (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Režijní filmografie

1996 Infinity

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(24)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace