Reklama

Reklama

Síla lásky

  • Velká Británie Creation
Trailer

VOD (1)

Anglický přírodovědec Charles Darwin se snaží najít rovnováhu mezi svými revolučními teoriemi o evoluci a vztahem ke své zbožné manželce, jejíž víra je v rozporu s jeho prací. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Nejdůležitější milníky vytváření velké teorie vyprávěné mrtvé dcerce za zvuků tklivé hudby - toť základní kostra Creation. Těžko si představit, že by někdo mohl nalézt mně méně příjemný způsob pohledu na tuto mně tak sympatickou látku. Člověk by skorem dospěl k závěru, že evoluční teorii tu dnes máme proto, že se Darwin nakonec se smrtí své dcery vyrovnal. Nechci vyznít jako ten nejhorší cynik, chápu, že pro každého trochu slušnějšího otce je smrt dítěte tragédií, jenže... opravdu si zasloužím, aby se ze mě slzy mačkaly vyprávěním jakýchsi uplakaných příběhů? Aby se mi závažné důsledky evoluční teorie předkládaly tak, jako se předkládají žáčkům nižších tříd základní školy? Doufám, že ne. Film nehovoří o původu druhů, nehovoří o přírodním výběru - nabízí uplakaný příběh o síle lásky manželské a otcovské. Konflikt náboženský je těmito láskami smazán a nakonec úplně vyhlazen mainstreamovými moudry... Aaa, proč jen tam víc nebyl ten skrček Huxley? Od jeho plamene jsem mohl i já chytnout... Nebýt občas ve filmu on, nějaký ten výcuc z Darwinových knih a korespondence (bohužel podmalovaný dramatickou hudbou) a jedna scéna, která ukazuje přírodu jako systém, v níž se život jedněch rodí ze smrti jiných, nemilosrdně, ale beze zla, byl bych ještě tvrdší než takhle. Silné **. ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Sice jen využívají lákavé nálepky teorie evoluce, aby prodali romantické drama o manželské lásce po ztrátě dcery, leč na svůj žánr je to příjemně civilní, dobře odrežírované a hlavně skvěle zahrané. Největší uznání patří Bettanymu za Darwina, Connelly je sama o sobě dostatečným důvodem koukat na cokoli a epizodních roliček se dostalo i takovým fajnovým Britům, jako jsou Ash Morgan nebo Sherlock Holmes ;) ()

Reklama

bartias 

všechny recenze uživatele

Poutavý film o vzniku teorie, která ovlivnila celou moderní společnost, triumfuje Paulem Bettanym. Ten v hlavní roli profesora Darwina sužovaného smrtí malé dcerky podává strhující herecký výkon. Sekunduje mu při tom skutečná manželka Jennifer Connelly. Tragické životopisné drama navíc ukazuje výplody Darwinovy chorobné mysli skoro ve stylu mysteriózního thrilleru. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Není to primárně (a ostatně ani sekundárně) o vzniku "O původu druhů", natož o Darwinovi či evoluční teorii jako takové. Je to především dobře zahrané sladkobolné filmové drama a až poté to výše zmíněné. Ze začátku nápadité ("pohádkové" vyprávěnky dcerce, koloběh života v trávě za domem) a se silným tématem, ale příliš rychle se tenhle směr utne a začne se až do úplného konce zbytečně přešlapovat na jednom sebelítostivém místě. PS: Paul "Stephen Maturin" Bettany byl pro Darwinovu roli skvělá volba, kterou obsazení jeho manželky jen umocňuje. ()

lukax 

všechny recenze uživatele

Nejsem na podobně herecky založené filmy moc zvyklý, ale mám vztah k tématu evoluční biologie a tak jsem se na něj dost těšil. Hlavní postavou je bezesporu Darwin, význam jeho ženy není zdaleka tak silný – srovnatelný s osobou kněze, dřívějšího Darwinova přítele. Oba dva slouží jako protiklad ke ztrácející se hrdinově víře. Skutečně hlavní postavu tvoří dcera Annie, která ve věku deseti let umírá a kolem této skutečnosti se staví příběh utvářený střídajícími se obrazy z Darwinova života před smrtí jeho oblíbeného potomka, které jsou zachyceny v jasných, sytých barvách a po smrti, které… nejsou. ___ Právě díky tomuto vyprávěcímu postupu tak divákovi není prezentován příběh (který je od začátku všem jasný), ale hrdinův duševní stav, který je každou další scénou nasvětlován z nového úhlu. Až ve dvou třetinách snímku si byli tvůrci dostatečně jisti, že mu rozumíme a nechali do doposavaď „nehybné“ situace přijít Wallaceův dopis, jenž odstartuje rozřešení. ___ U mě to fungovalo. :-) ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama