Reklama

Reklama

Síla lásky

  • Velká Británie Creation
Trailer

VOD (1)

Anglický přírodovědec Charles Darwin se snaží najít rovnováhu mezi svými revolučními teoriemi o evoluci a vztahem ke své zbožné manželce, jejíž víra je v rozporu s jeho prací. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

Molly 

všechny recenze uživatele

Charles a Emma, muž a žena, černá a bílá. On už dávno pochopil, že Bůh je jen přelud, který si lidé vymysleli, aby dali věcem smysl a řád, ona jeho teorie zarputile odmítá a dál spíná ruce k tiché modlitbě. V 19. století nemohly být dva světy rozdilnější, přesto tihle dva koexistují vedle sebe v křehkém svazku narušeném ztrátou dítěte, ve svazku plném tichého nesouhlasu, proseb, výčitek ("Copak ti nevadí, že možná nikdy neprojdeš nebeskou bránou a my dva tak zůstaneme po celou věčnost odloučeni?"). I když předem víte, kdo bude muset ustoupit, stejně vás to smířlivé pohlazení po tváří "tak si ze mě nakonec udělal spoluviníka", ono spojení černé a bílé v šedou, dostane. Výborným tahem bylo obsadit do filmu skutečný manželský pár, neboť každý dotek, každý pohled je prozářen láskou. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Osobní krize roztažená přes celý film doprovázená přízrakem mrtvé dívenky je rozbředlá a nudná. Chápu metaforu, že smrt dcery je z hlediska vesmíru stejně tragická nebo zanedbatelná jako smrt jedné nešťastné samičky orangutana. Stejně jako smrt miliard a miliard dalších žijících organismů. Takové plýtvání, taková krutost! Jaká je na to odpověď? Když se nedá věřit v boží plán, tak nastoupila nevyhnutelná teorie přirozeného výběru. To je obhajitelné myšlenka. Ztvárněná ale rozbředle. /4. 10. 13./ ()

Reklama

Lischai 

všechny recenze uživatele

Podobně jako ve svých biografiích Forman, i Amiel používá události z Darwinova života jako volné motivy, z nichž spřádá příběh o muži, který zabil Boha. Film je to skromný, hezký a seberovný. Na nic si nehraje a pokud na něj koukáte v citlivější chvilce, je snadné uronit jednu či dvě evoluční slzičky. -- EDIT: Které čuně přeložilo Creation jako Sílu lásky? ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Nikdy som sa hlbsie nezamyslal nad "pribehom" v pozadi Darwinovej evolucnej teorie a nad spolocenskymi problemami, ktore samotna Darwinova myslienka musela vyvolat. Creation mi ponukol prijemne chvile, pocas ktorych som mohol trosku pouvazovat nad vecami "medzi nebom a zemou" a pritom si aj oddychnut od dennodennych banalit. Spominany rozorvany "duch" filmu mne prave sedel a akosi mi navodzoval atmosferu, ktora by teoreticky mohla Darwina v danych casoch sprevadzat. Paul Bettany si kazdopadne zasluzi velky potlesk. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Několikrát jsem se setkal s názorem, že tento film měl být o Darwinových cestách a dobrodružstvích a přitom jde o nudné melodrama o životě na anglickém venkově - mě se přitom líbilo právě to, že si tvůrci zvolili obtížnější, trnitější cestu a snažili se ukázat něco víc, než pár barevných obrázků palem a lodiček. Ty se tam nakonec stejně ocitnou, ale plní úlohu šťavnatých ilustrací a ne vizuální vaty. Oba herci v hlavních rolích jsou naprosto úchvatní, Bettanymu se podařilo zobrazit nejen tvůrčí muka a strach z důsledků vlastního objevu, ztrátu důvěry v partnera i prázdnotu po smrti dítěte, ale také - což v poslední době není zrovna časté téma - bolest člověka, který zažívá hlubokou krizi své víry, destrukci žebříčku hodnot. Když si k tomu připojím ještě dva, tři okamžiky, kdy jsem se upřímně dojal a krásnou - ačkoli trochu divadelní - snovou práci s obrazem a hudbou, pak nemám co řešit. Doporučuju. ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama