Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Uprostred tichej a opustenej vidieckej krajiny sa tiahne nedokončená diaľnica. Len pár metrov od bezpečnostných bariér stojí dom. Otec, matka a ich tri deti tu šťastne žijú už desať rokov. Idylka sa končí v okamihu, keď sa výstavba skompletizuje a v tesnej blízkosti domu začnú hučať prvé autá. Odpor rodiny rastie, odmieta sa vzdať svojej oázy pokoja. Novodobí švajčiarski robinsoni strácajú definitívne zmysel svojho doterajšieho života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Výborný "rodinný" film založený na jedinom nápade/mieste, ktorý/é využíva do maxima. Celý čas som rozmýšľal, či toto miesto bolo vytvorené kvôli nápadu alebo sa nápad zrodil na základe miesta. Film nerieši, ako sa tam rodina dostala ani ďalšie okolnosti, iba rozvíja svoju absurdnú situáciu a to od trošky komiky do trošky psycha. A ten genius loci a absolútna jednota miesta tomu zabezpečujú osobitú, nezabudnuteľnú atmosféru. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

13.6.2010 ~ To si vám rodinka takhle bezstarostně žije kdesi v opuštěných polích poblíž rozestavěné dálnice, na které nikdo po dlouhou dobu lopatou nesáhl. Idylka rodině ale končí ve chvíli, kdy se práce na dálnici znovu rozjíždějí. Oni se však svého domova vzdát nehodlají. ~ A tak se všichni chovají jak parta degénů, co chce žít hned vedle dálnice, oddělení jen svodidly. Nejprve přelézají svodidla a skáčou mezi auty, posléze lezou domů podzemní trubkou a pak se zazdí doma. Nechtějí se vzdát svého obydlí. A to je všechno. Nízkorozpočtová švýcarská hovadina, která sice má pár vtipných a hezkých kousků, jinak to ovšem postrádá jakoukoliv logiku. Jen dement by stavěl barák a jal se ho rekonstruovat, když mu u něj už nějakou dobu stojí dálnice. A způsob, jakým se brání faktu, že tu dálnici si jen tak pro jejich hezké oči někdo nevezme a nepřetáhne o pár kilometrů dál je imbecilně absurdní. Nene, tohle akceptovat nehodlám ani jako komedii, ani jako parodii, ani jako televizní scénku. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Prijemne uletená, francúzsky bláznivá a svieža "groteska", ktorá evokuje pocit, že jej herci asi dosť improvizovali. To posledné na čom by film stál, je sofistikovaná dejová konštrukcia. To, na čom naopak stojí primárne, sú skvelý nápad a miera sympatií, ktorými si vás získa jeho nekonvenčná, a až do vyskytnutia 'onoho problému' krásne funkčná a spokojne "bohémsky" existujúca rodinka. Ak si ale vaše sympatia nezíska, film pretrpíte. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Jak zde uvedli ostatní - námět je zajímvý, ale na celovečerní film to ani zdaleka nestačí. Pošahaná rodinka žijící na "samotě" u rozestavěné dálnice. Po 10 letech je rozhodnuto dálnici dostavět a otevřít. Členové rodinky však stojí pohromadě a především na popud matky místo neopustí, protože je to přeci jejich domov. Nastupuje velké drama, jak se vypořádají s hlukem a znečištěním... Že je to jedna idea roztáhnutá do nudné hodiny a půl by mi ani tolik nevadilo, ale postavy mě přišly neskutečně nesympatické a jejich chování tak nelogické a pro mě odpudivé, že ani nevím, jak jsem to vydržel dokoukat do konce. Horší nesžití se s charaktery a nepochopení jejich jednání jsem snad nezažil... ()

whack 

všechny recenze uživatele

Keď vám začnú popri vašom odľahlom domčeku stavať diaľnicu v rámci rozvoja infraštruktúry, ktorý je tak potrebný, aby sa všade dalo dostať autom a čo najrýchlejšie, neostáva vám nič iné, iba sa odsťahovať, alebo zobrať krompáč a demontovať. Niektoré prehnané prvky v konaní členov tejto rodinky (najstaršia dcéra, ktorá od nich bez slova odíde, alebo zamurovanie sa v dome) neberiem ako chybu, ale naopak ako symboliku toho, čo chcel film zdôrazniť: Mnohí by za ticho a lúky s radosťou obetovali diaľnice a autá. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Dom pri diaľnici, v ktorom rodina žije, bol postavený špeciálne pre účely filmu. (GTS_PUNK)
  • Vodičov jazdiacich po diaľnici hralo 300 obyvateľov neďalekej dediny. V dni, keď sa nenakrúcalo, jazdili na diaľnicu dokonca s celými rodinami. (GTS_PUNK)
  • Režisérka Ursula Meier hľadala správnu lokáciu pre natáčanie takmer rok, dokonca aj v Kanade. Nakoniec našla časť opustenej diaľnice v Bulharsku. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama