Atletické variace

Dokumentární / Sportovní

Československo, 1982, 30 min

Jan Špáta

Když nám paní Sommerová vyprávěla, že Špáta nahrával zvuky u sebe doma v koupelně, tak se tomu všichni smáli, když se zamyslím nad tím, jak náročné tenhle dokument natočit muselo být, tak je mi spíš do breku .. :) Ano, je to vyjímečné dílo s výjimečnými záběry a hl. úžasným střihem, bohužel já nikdy na ten sport moc nebyla ..(12.12.2008)

• gr8 escape

Nudné, monotónní a s nesnesitelnou zvukovou stopou, dodělávanou dodatečně samotnými autory... Pár hezkých záběrů běžících sportovců... Proč?(27.11.2009)

• bassator

Najdete ZDE v restaurované verzi z roku 2009 - 15. 1. 2010 - kino 70 - Nové Město nad Metují - restaurovaná verze - 25%(4.8.2010)

Atletická část byla výborně natočena i sestříhána, záběry z řeckého okolí ale dost nudí.(2.8.2010)

Byť jsem fyzicky dost aktivní, sport jako společenskou událost považuji víceméně za ubohost. Realita je ovšem jaká je a se sportem je spjata spousta lidských příběhů, velké historické mezníky (zpravidla související s propagandou, ale o to teď nejde) apod. Výhodou těchto "němých" sportovních dokumentů je to, že člověk nemusí poslouchat (zpravidla mírně retardovaného) komentátora a může se více soustředit na lidský rozměr věci. Tomu Špáta ještě nahrává využitím výjevů z každodenního života země, kde OH vznikly. Pokud jde o použité zvuky, mnohdy budí úsměv, ale nevidím sebemenší důvod se nad nimi pohoršovat - doporučuji trochu nadhledu a oproštění se od dnešní high-tech fixace;)(14.12.2010)

v dnešní době jsou ty zvukové a ruchové kombinace až nepříjemné(17.2.2010)

Obrazová koláž ne jen o sportu, vítězství a prohrách, ale i Řecku jako zemi, jeho historii, lidech, přírodě a krásách. Zajímavé, ale půl hodiny je přeci jen trochu moc, na to, že se zde vůbec nenachází komentář, který by věci zobrazené uvedl do kontextu.(11.4.2010)

• mr.filo

Na DVD Restaurované filmy Jana Špáty.(13.3.2012)