Reklama

Reklama

Příběh Rudého zla

  • Lotyšsko The Soviet Story (více)
Lotyšsko, 2008, 86 min

Obsahy(1)

Dokument, ktorý je prácou viacerých historikov, mapuje počiatky a zrodenie myšlienok socializmu, jeho následné vyvrcholenie v podobe komunizmu a národného socializmu.
Odhaľuje vzájomnú prepojenosť a spoluprácu medzi nemeckými nacistami a sovietskymi komunistami pred vojnou i počas nej v oblasti propagandy, ideológie a vyvražďovacích metód. (badygorila)

(více)

Recenze (68)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Filmová Černá kniha komunismu. Srovnávání národního socialismu a sovětského komunismu je působivé. Samozřejmě je to uděláno tak, aby se to co nejvíce hodilo. Provokativní proklamace a důkazy o bratříčkování jsou super. Zakomponování Putina je na místě, dát tam současnou ruskou neonacistickou scénu..., budiž to je lehce zavádějící. Drobné nedostatky přebíjí úžasný tah na branku. Už dlouho jsem neviděl podobně nebojácný dokument, který si nebere servítky. 84%. ()

faana21 

všechny recenze uživatele

Brrrrr! Člověk může být absolvent historie, nicméně mě osobně nikdy nepřestane děsit nelidskost režimů, které svou ideologii opřely o likvidaci druhých. A doufám, že nikdy nepřestane. V onu chvíli bude něco špatně. Ano, jistě, tvůrci dokumentu se v několika tvrzeních uchylují již za rámec přijatelné naléhavosti na úkor faktů, nicméně dávám za plný počet, neboť to esenciální zůstalo, navíc bylo vyzdviženo na piedestal naší a budoucím generacím jakožto odstrašující příklad jakou cestou už se nikdy nevydat. Paralely přijetí ne-vyrovnání se s vlastní historií na příkladu Německa a Ruska vyznívají pro druhou zmiňovanou zemi varovně... ani ne tak pro ni, jako pro nás. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Pokud má někdo jen malé tušení, že v historických zkazkách o Druhé světové něco neštimuje, pokud zaslechl něco o tom, že by se Hitler paktoval se Stalinem, pokud myslí, že Stalin byl několikanásobně větší masový vrah než Hitler, dostane v tomto dokumentu konkrétní odpovědi s přesahem do současnosti, včetně upozornění na snahy takové skutky zakrýt. Co zakrýt, udělat ze těch zločinců hrdiny. Je to skličující "podívaná", nikoliv pro slabší povahy, ale vidět by to měli všichni. Po tomto dokumentu už pro vás Druhá světová nebude tak jednoznačně černobílá jako dosud, už si nebudete myslet, že největší zlo představovali němečtí náckové a proti nim šel odhodlaný svět bojovat za svou svobodu. Kdepak. Vlastně zjistíte, že to ve srovnání s Rusáky byli docela břídilové. ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Neriešim údajnú jednostrannosť, povrchnosť, či propagandu. Pretože, nech aj je niečo pre dejepisne v tomto smere úplne nezorientovaného diváka (napr. mňa) prifarbené, zobecnené, či zamlčané, za účelom citelnejšieho šokového efektu a zabrnkania na city, tak to množstvo dobového fotografického a video materiálu, ktoré je v dokumente použité a ktoré vás emočne prevalcuje, je proste nespochybniteľné a hlavná myšlienka, bez ohľadu na úplnú historickú presnoť, jasná. ()

kwoky 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem se díky tomuto filmu dozvěděl něco nového. Měl jsem však dojem, že bych neměl všechno sežrat i s navijákem, takže jsem v průběhu sledování i dost googlil. I za to jsem se rozhodl dát 5*, i když film sám o sobě dokonalý není. Některé informace ve filmu uvedené nejsou zcela přesné, ale +- to asi sedí. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Film sa natáčal viac ako dva roky v mnohých európskych krajinách ako napríklad Rusko, Ukrajina, Litva, Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia a Belgicko. (YoZo8)
  • Edvins Snore sa viac ako 10 rokov zaoberal zbieraním materiálov a rozhovorov s odborníkmi a svedkami, zostavovaním týždenníkov, pátraním po dokumentoch ukrytých v archívoch v Rusku, na Ukrajine, v Litve, Veľkej Británii a Nemecku. (YoZo8)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno