Reklama

Reklama

Dům z malých kostek

(festivalový název)
  • Japonsko Tsumiki no ie (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný / Drama / Rodinný
Japonsko, 2008, 12 min

Režie:

Kunio Kató

Scénář:

Ken'ja Hirata

Kamera:

Kunio Kató

Hrají:

Masami Nagasawa

Čas plyne a my se vezeme na jeho vlnách, aniž bychom si v každodenním stereotypu našli chvilku a koukli se přes rameno. Někdy ale stačí kamínek a spadne lavina. Tento krátkometrážní Oscarem oceněný film ukáže, jakou nostalgii dokáže rozpoutat dýmka, která zapadne kamsi do minulosti... (Arbiter)

Recenze (54)

Hannibal92 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších a nejpůsobivějších kraťasů, které jsem viděl. Strašně mě fascinuje kolik citů a hloubky jsou někteří tvůrci schopni dostat i do tak krátkého filmečku. Tohle je nádherný životní příběh o tom, jak moc jsme schopni uzavřít se sami do sebe, aniž by jsme si to uvědomovali a dokud nám to někdo (nebo něco) nepřipomene, tak si toho prostě nevšimneme. ()

Reklama

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Dům z malých kostek je čirá melancholie a nostalgie. Od grafického provedení, barevné palety, designu světa, přes příběh a hudbu — všechny tyto elementy přispívají k hořkosladké atmosféře, která z tohoto kraťasu sálá. Film vypadá díky své ruční kresbě nádherně — trhanou animací sice nijak neohromí, ale podle mě je tento umělecký záměr naprosto na místě. Na film se tedy krásně dívá, dobře sekunduje i hudební podkres v podobě něžného piana. Audiovizuálně tedy skvělá práce, přesně takovéto atmosferické filmy mám velmi rád. Příběhově je to pak emocionální jízda po horské dráze vystavěné ze vzpomínek staršího muže, který žije sám ve svém domě obklopeném vodou. Jak voda stoupá, je muž nucen si stavět další a další patra na svém příbytku, starší patra i vzpomínky se pomalu vytrácejí. Až do okamžiku, kdy muži až na dno spadne oblíbená fajfka a ten se pro ni ponoří. A odhalí vzpomínky, které už dávno stihly vyblednout, vzpomene si na blízké, kteří už tu nejsou. Film o pomíjivosti času mě vždycky dokážou emocionálně vychýlit, je to věc, o které můj mozek často přehnaně přemýšlí, když má pocit, že jsou věci až moc v pořádku. Ačkoliv to tedy pro mě není úplně nejpříjemnější téma, film jsem si užil. Svým zpracováním i myšlenkou mě zaujal. [Oscary 2008] ()

easaque 

všechny recenze uživatele

dojemný snímek se silnou nostalgickou atmosférou o hledání a oživování zašlých vzpomínek. Podobenství v zaplaveném světě s vysokými domy se mi líbilo a určitě zapůsobí i na Vás, takže za pozornost stojí i díky výtvarné stránce. Zatím jen silnější 4* a možná časem dám víc. Tu správnou nostalgii si užijete zde: http://vimeo.com/14661112 [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Čo poschodie to spomienka. Príbeh starčeka, ktorého dni sú zrátané a ktorý sa pre svoju milovanú fajku vyberie na odyseu do minulosti. Tu vo svojich spomienkach spomína na krásne chvíľe a osudové zvraty, ktoré zostali zapadnuté prachom a zaplavené vodou. Krásny kraťas, plný melanchólie v tej najčístejšej podobe. Strašne mi to pripomína Chometov štýl kresby. ()

Zajímavosti (1)

  • Režisér a zároveň scénárista Kunio Katô se stal prvním Asiatem, který vyhrál Oscara za Nejlepší krátkometrážní animovaný film. (HellFire)

Reklama

Reklama