Reklama

Reklama

Pět minut v nebi

  • Velká Británie Five Minutes of Heaven (více)
Trailer

Aby mohli žít, musí se nejprve vyrovnat s bolestnou minulostí.  V politicky rozbouřeném Severním Irsku se sedmnáctiletý protestant a člen ilegálních ulsterských dobrovolnických sil Alistair Little chce zapojit do dění, což si vyžádá život katolíka Jimmiho Griffina, staršího bratra Joea Griffina. Teprve jedenáctiletý Joe se nechtěně stane svědkem této sektářské vraždy a zbytek života žije pod tíhou výčitek své matky, která mu zazlívá, že dovolil, aby bratra zabili. Po více jak třiceti letech se oba muži mají setkat před televizními kamerami a hledat společně cestu, jak se s minulostí vyrovnat. Nikde ovšem není psáno, že taková cesta existuje. V komorním, dvěma cenami z prestižního filmového festivalu v Sundance ověnčeném dramatu německého režiséra Olivera Hirschbiegela excelují Liam Neeson a James Nesbitt. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (72)

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušné drama, ktoré však vyústilo do podpriemerného konca....pretože samotný záver a to aj napriek tomu, že nesie obrovské posolstvo a má byť pre ľudí námetom podkopáva samotnú dramatickú líniu a uberá sa niekam..............................................................................................................................................................................( sem ). ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(136/2015) / Tým, že som o filme nevedel dokopy nič okrem toho, že v ňom hrá Neeson čakal som predsalen niečo akčnejšie. Celkom tomu napovedali aj prvé minúty filme v dokonalo dobovo zobrazenom Severnom Írsku 70-tych rokov. Po úvodnej časti film sa ale celé smerovanie zvrtne celkom iným smerom. Five Minutes of Heaven je pomalý, dramatický a psychologický príbeh dvoch chlapov so zvláštnym putom minulosti. Škoda, že originálne vymyslenej zápletke nestíha koniec. Neni vyložene zlý z pohladu logiky, skorej narýchlo ušitý a odbitý. (8/10) ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Film se silným a živě vyobrazeným tématem, se silnými hereckými výkony - který bohužel funguje jen do ukončení "televizní" konfrontace. Pak jako by někdo přehodil tu výhybku, co měl scénárista v hlavě, a jde to šupem dolů až k lehce WTF konci. Ta první část nicméně opravdu stojí za to, takhle poutavě, konkrétně a srozumitelně podané téma britsko-irského konfliktu jsem ještě neviděl. Celkově 70%, to důležité ale na 90%. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Niekedy sa nevypláca, aby dráma útočila na city. Pustý domov- prázdnota v srdci, prázdnota ducha. Fotografia rodiny- súcit, sebatrýznenie. Režisér Oliver Hirschbiegel chce zjavne citovo zotročiť diváka. " Aby som mohol hovoriť o mužovi, ktorý sa zo mňa stal, musíte poznať muža, ktorým som býval. " Jedna dobré mierená do krku a je to za 5* ! Takto by to malo len 60 minút a bolo by to skutočne, dramatické dielo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poměrně drsný drama, které na základě určitých událostí mohlo vzniknout snad jenom v Irsku. Díky samotnému příběhu se tady totiž během pár minut vytváří snad nejvíce nervy drásající setkání dvou postav, které by se rádi po svém vyrovnali s minulostí. Osobně musím říct, že dlouho se mi u filmu nestalo, že bych přestal dýchat hned na začátku filmu a poprvé se vědomě nadechl až na jeho konci. Liam Neeson zlomeného muže zahrál stejně dobře jako James Nesbitt toho lačnícího po pomstě. Výsledek je tu, co jsem tak četl, pro někoho rozporuplný, ale za sebe musím říct, že jsem byl spokojený. Tak, jako s celým filmem. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • James Nesbitt soutěžil o cenu Broadcasting Press Guild v kategorii nejlepší herec. (Terva)
  • Anamaria Marinca získala na festivalu evropského filmu v Lecce cenu za nejlepší výkon ve vedlejší roli. (Terva)

Reklama

Reklama