Reklama

Reklama

Lovcova noc

  • Česko Noc lovce (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film noir o zradě, hříchu, nevinnosti, a zejména odvěkém souboji dobra se zlem. Jeden z nejúchvatnějších padouchů filmového historie, ďábelský Harry Powell, se snaží vetřít do rodiny svého bývalého spoluvězně. Jeho děti by totiž měly vědět, kde je ukrytý lup. Když před tímto zákeřným a nemilosrdným reverendem děti prchnou, pronásleduje své malé oběti vytrvale až do velkého finále. Vizionářský film, který je také poctou němé kinematografii od Griffitha po vrcholná díla německého expresionismu, byl ve své době nepochopen a propadl u diváků i kritiky. Dnes je snímek absolutní klasikou, nechybí v prestižních žebříčcích kultovních filmů a sám se stal jedním z nejcitovanějších filmových děl. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dokonale natočený film. Příběhově to už taková velká sláva není. Je to velmi jednoduchá snaha muže, získat schované peníze s odhodláním jít přes mrtvoly kohokoliv ve svém okolí. Velký důraz na vizuální stránku mě však dokázal příjemně okouzlit a například scéna (možný spoiler) nalezení mrtvé matky v řece s jejím autem je fantastický (spoiler konec). Charles Laughton předvedl velký styl a um, který je znát v každém okénku a v každé scéně. Mimo to i herce vede výborně a dlouho jsem neviděl takhle dobře zahraný starý film. Budu se těšit na další setkání a Lovcova noc dostála své reputace velmi kvalitního noir snímku. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Začátek padesátých let znamená odklon filmu noir k pochybným hrdinům, morálně vykolejeným zločincům a existenciální nejistotě. Lovcova noc tento trend zdatně předjímá. Mitchumův hrdina ztělesňuje předky všech budoucích maniaků, počínaje Hannibalem Lectorem až k Ledgerovu Jokerovi. Lovcova noc je perfektně nasnímaná a prezentuje jednu z nejlepších prací se světlem, co jsem v noiru viděl (a všichni víme, jak je dobré svícení pro film noir důležité). Co do příběhu však představuje podivný mix Caprova nepřirozeného patetismu a jeho sklonu k optimistickým koncům s noir a hororovými atributy. Krom toho, že výsledek působí jako pověstný dort pejska a kočičky, je film nehorázným výsměchem civilnosti, kterou žánr razí od dob Bogartových snímků let čtyřicátých. V padesátých letech by si pak Wellesův Dotyk zla o něj ani kolo neopřel. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, v mnoha ohledech mě přímo ohromil (Powellova krutost, jeho tetování LOVE & HATE, záplava citací z Bible, pohádkový nádech celého příběhu, hladovějící sirotci putující krajinou a žebrající o jídlo, téma náboženského fanatismu, lynčující dav - ten samý, který předtím Powella velebil...). Daly by se o něm popsat stohy papíru (což zcela jistě mnoho lidí už dávno udělalo), takže se za sebe omezím jen na konstatování, že Harry Powell je skutečně arcilotr, jakému není rovno, a že zhlédnutí Lovcovy noci považuji za hodně obohacující (pro každého správného filmového fandu). Btw. některé záběry v tom filmu mi přímo braly dech svou krásou (auto s mrtvou matkou pod vodou, plavba dětí po řece, babka s flintou v houpacím křesle na verandě...). Na plný počet nejdu jen proto, že mi to přece jen trochu přišlo zaseklé v době svého vzniku, a některé věci (typu zadní projekce) tam tedy už dnes působí lehce úsměvně. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Z tohto film-noiru mám veľmi rozpačité pocity. Pri predstave, aká je prvá polovica príjemne desivá, hrôzostrašná a nevídaná, tá druhá je nežným prístupom k detskej bezmocnosti akoby vystrihnutá z úplne iného filmu. Robert Mitchum predstavuje jedného z najhorších záporákov - tým mu vzdávam poklonu, pretože na jeho hereckej ,,šialenosti" stojí celá snímka - a spolu s tmavými tieňmi a sugestívnym podfarbením vyznieva film strašidelne presne do takej miery, do akej má. Nočnú scénu, kde Mitchum cvála v diaľke na koni a spieva si pesničku, považujem jednoznačne za najlepšiu a musím pochváliť nápaditú remeselnú stránku. Škoda tej diametrálne odlišnej druhej polovice, toto mohol byť pričinením Mitchuma najdesivejší film-noir v dejinách - aspoň v mojich očiach. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Střezte se falešných proroků! Čekal jsem, že reverend to bude z dětí důmyslně páčit celý film. Jenže ono to má mnohem větší záběr. Byl jsem překvapen kudy se děj vydal, ale líbilo se mi to. Mitchum byl senzační. Když si prozpěvoval tím svým hlubokým hlasem, tak si pomalu nezadal s Johnny Cashem. Ještě musím zmínit skvělou vizuální vychytávku, kdy kamera upozorní na děti skrývající se ve sklepě. Něco tak cool bych u tak starého filmu nečekal. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (22)

  • Scéna, kdy vidíme v dáli kněze na koni byla filmována ve falešné perspektivě. Ve skutečnosti seděl trpaslík na poníkovi. (Kulmon)
  • Jedného dňa prišiel Robert Mitchum na natáčanie opitý a producent Paul Gregory mu povedal, že nie je schopný pracovať. Mitchum sa nahneval, prišiel k jemu autu značky Cadillac, otvoril predné dvere a vymočil sa na predné sedadlo. (westerns)

Související novinky

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

11.08.2015

4 dny, 5 míst, 47 projekcí... Unikátní přehlídka filmů noir na hradě Křivoklát se blíží mílovými kroky! Třetí ročník festivalu, věnující se širšímu pojetí noirového fenoménu, startuje ve čtvrtek 20.… (více)

Reklama

Reklama