Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Divokém západě může zlomek vteřiny znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. S takovou rychlostí dokáží tasit zbraně legendární pistolníci Wyatt Earp, Billy Kid nebo Divoký Bill Hickok. Nejrychlejším z nich je však vysoký štíhlý Texasan, bývalý bankovní lupič jménem Jimmy Ringo. Pověst neporazitelného střelce, který má na kontě už dvanáct zabitých protivníků, ho předchází všude, kam přijde. To je však právě potíž, protože Jimmy se neustále potýká s horkokrevnými mladíky, jejichž cílem je legendárního střelce porazit. Jednoho dne přijede Jimmy do města Cayenne, kde žije jeho milovaná dívka Peggy i s jejich osmiletým synkem. Ve městě se zpráva o jeho příchodu okamžitě rozkřikne. Nikdo neví, že Jimmy chce zanechat života psance a rád by se usadil. Čeká ho tu další mladík s rychlými kolty, a navíc se do města blíží trojice kovbojů, kteří se Jimmymu chtějí pomstít za smrt svého bratra... (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

"He don´t look so tough to me" -- Filmové perly přicházejí když je nejmíň čekáte. Western bez jediného slabého nebo zbytečného místa, natempovaný (po čtvrthodině jsem si říkal, že není možný aby vydržel jet tímhle stylem celý film), dramaticky sevřený a skvostně zahraný. Autorem námětu je André De Toth, Scorseseho oblíbený béčkový režisér noirů a chlapáckých filmů. Gregory Peck mi do role tvrdých chlapů obecně moc nesedí (srovnej Pistolníka a Wylerovu Velkou zemi), ale tady jsem mu to sežral i s navijákem, koncentrovaná mlčenlivá role. Śkoda, že Pistolník není více doceněný, pro mě jeden z nejlepších westernů vůbec. 100%. P.S. Den po Pistolníkovi jsem četl článek o tom, jak nadcházející Inglourious Basterds opět zpopularizují knírek a že knírek "is badass." Pistolník je toho zářným důkazem. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Těžký je život slavného pistolníka. Zatímco Wyatta Earpa všichni poplácávají po zádech za jeho fušku v Tombstonu, Jimmy Ringo musí po své dlouholeté kariéře psance čelit namachrovaným holobrádkům, kterým se "nezdá tak tvrdý, jak si mysleli". Jeho bývalá mu navíc nemůže přijít na jméno a v každém okně číhá pomstychtivý chlápek s puškou. Western ve stylu "čekej, povídej a dívej se na hodiny" sice dotáhl k dokonalosti o 2 roky později Fred Zinnemann se svým snímkem V pravé poledne, Henry King s Gregory Peckem ale ještě před ním ukázali, že tenhle žánr není jenom o odstřelování indiánů a přehnaném sentimentu, jak tehdy s chutí dokazoval John Wayne. Pistolník je napínavý, posmutnělý a ani chvilku nenudící, což jsou vlastnosti, které rozhodně nejsou u většiny filmů samozřejmostí. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Niekde na českej stanici som zachytil čiernobiely film s Gregory Peckom a neodolal som. Mám pre tohto herca slabosť, navyše príbeh o slávnom a obávanom bojovníkovi, ktorý už zostarol a zmenil svoje názory vyzeral sľubne. V každom zaprášenom bare sa našiel niekto, kto si na ňom chcel urobiť meno, alebo minimálne skúsiť či je skutočne taký rýchly a drsný ako sa hovorí. Jimmy Ringo je už z toho unavený, chce pokoj, ale jeho meno je jednoducho magnet na problémy...G. Peck je sympaťák, film v pohode vtiahne do deja a čiernobiela farba vôbec nie je na škodu. 80%. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Není to čistokrevný western. Spíš něco na způsob velkého rodinného dramatu ve westernových kulisách. A náš osamělý pistolník ? Kromě dvou rukou (o kterých bude řeč) má taky srdce ... úplně jako každý druhý - a jak správně tušíte, právě v tom spočívá kámen úrazu. Po celou stopáž jsem lavírovala mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Ptáte se, co nakonec rozhodlo ? Postrádala jsem moment překvapení. Ten příběh je detailně naplánovaný, pečlivě zakreslený, přesně vykolíčkovaný ... a bez reptání dodržovaný - do nejmenších podrobností. Aniž by si dovolil jakoukoli - třeba jen drobnou vzpouru ... kupříkladu ve formě nějakého nedůležitého vybočení. Prostě od samého začátku směřuje k jedinému možnému zakončení ... 3,5* ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi příjemné překvapení a tak výborný western, nakolik výborný může ne-auteurský western být (ne-auteurský ve smyslu výborného scénáře, herců a řemesla, ale bez „dotyku“ osobité režijní senzitivity); pro mě především narativní hra na téma stárnutí pistolnických legend vydrží být vrcholnou zábavou až do konce, kdy neodolá a musí své téma korunovat tragickou rétorikou... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Gregory Peck o tomto filme povedal: "Je to jeden z mojich najobľúbenejších filmov, čo som kedy natočil." (westerns)
  • Na scénáři k filmu rovněž spolupracoval budoucí slavný režisér béčkových filmů Roger Corman. I přesto, že odvedl velký kus práce, takřka celý honorář obdržel editor. Corman se následně rozhodl tuto „nádeničinu u Foxu“ ukončit. (Komiks)

Reklama

Reklama