Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Je dost pokrytecké vyčítat Japoncům, že zabíjejí kytovce, když my si každý den pochutnáváme na jiných zvířatech, která cítí bolest úplně stejně, ale protože nejsou tak roztomilá, tak jejich masakrování nikoho nedojímá, co? Zajímalo by mě, kolik z vás, co se tady "stydíte, že jste člověk" a chtěli byste shazovat na Japonsko další atomovky, je vegetariánů? I tak je dobře, že tento film vznikl, a musím mu dát plný počet. V některých otázkách uhodil hřebíček na hlavičku, třeba v tom, jak (ne)funguje Mezinárodní velrybářská komise, upozornil na problém s kontaminovaným masem a zesměšnil pár zkorumpovaných úředníků. A především partyzánská "Akce zátoka" si zaslouží respect! ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Hmm.. V rámci filmových ekoagitek je tohle jeden z nejstřízlivějších, nejvěcnějších a pravděpodobně i nejméně manipulativních kousků který zaujme hned v několika vrstvách. 1. Je poměrně vtipné kolik práce a organizace to všechno jen před pár lety dalo, když dnes by tam stačilo ze silnice(či lesa) pustit letku dronů. 2. Fascinující je absurdita argumentů japonských lobistů, nevědomost 90% japonců a bezzubost všech ochranářských organizací. 3. Je dost k zamyšlení jak se tu hrozivě řeší 25000 delfínů ročně když ve stejném období na světě zemře podobně hnusnou smrtí miliarda krav, slepic atd. (tady South Park opravdu trefil hřebík na hlavičku).. 4. Film se nesnaží tlačit na pilu melodramatu (i těch povinných housliček v pozadí je méně), nesnaží se být prvoplánově šokantní (ano mířím hlavně na tebe Earthlings) a vystačí si jen s fakty, rozhovory a situacemi plnými absurdity (a taky s trochou té ninjovské akce-no)... 5. Je fajn, že film (narozdíl od jeho diváků-jak tu čtu) chápe rozdíl mezi japonci a japonskými velrybářskými společnostmi.... ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dokument, který spíše prezentuje nekončící moc médií, než delfíny samotné. To hlavní se mu však povedlo, zapůsobil, a to sakra intenzivně. Asi ve dvou pasážích mi naskočily zimomriavky. Odnáším si tedy z filmu jednu obrovskou životní zkušenost. Chceš - li dnes na světě něco změnit, natoč to na kameru a předej problém médiím. Potom je akci zcela jistě zaručena nějaká reakce, v případě tohoto kousku velmi výrazná reakce. Dokument je však na můj vkus příliš aktivisticky založen a nedává moc možností vyjádřit se k problému z pohledu druhé strany, i když by se dost možná jednalo jen o výkřiky do prázdna. Takový dokumentární střed. * * * ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

neskutečně působivý dokument, ovšem bohužel v tom negativním slova smyslu.. skutečnost, že je v Taiji v Japonsku každoročně brutálně a naprosto bezdůvodně zmasakrováno X tisíc delfínů, je prostě a jednoduše smutná.. nejde tu o maso - delfíní maso obsahuje velké množství rtuti a je tudíž jedovaté.. ani o peníze - když bylo rybářům navrhnuto, že pokud delfíny ušetří, bude jim "ušlý zisk" finančně kompenzován, odmítli.. osobně z toho mám ten pocit, že si Japonci svůj komplex ze zákazu lovu velryb (s)prostě vybíjí na delfínech.. snad s tím začnou něco dělat i další lidé, v jejichž možnostech třeba bude právní cestou něco změnit.. tento dokument v čele s Richardem O´Barrym je k tomu snad prvním krokem.. P.S.: zabíjení těchto inteligentních, ušlechtilých a stále ne zcela pochopených tvorů by pro mě každopádně bylo barbarstvím, i kdyby důvody k němu byly jakkoliv "správné"..... ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha důkazů, že lidská rasa nemá na této planetě co dělat. Chováme se jako dítě na pískovišti. Bez rozmyslu zacházíme s naší matičkou Zemí jako s hračkou, která, když se rozbije, budeme mít další, se kterou si můžeme hrát. Ale je nad slunce jasnější, že další šance nebude. Pro mně osobně je příšerné sledovat lidskou hloupost, podporovanou touhou po moci, zisku nebo jen takovou tu čirou a bezdůvodnou. Tento snímek je zaměřen na lov kytovců u japonských břehů. Uvidět znamená uvěřit, tedy není třeba další komentář. Povinné pro všechny, kteří mají v hlavě mozek a občas ho i použijí. Když už to nemůžeme zastavit, alespoň vědět o tom a mluvit má smysl. 90% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Herečka Hayden Panettiere zo seriálu Heroes (stvárnila Claire Bennetovú) protestovala proti zabíjaniu delfínov v Taidži už v roku 2007, keď spoločne s ďalšími piatimi surfermi vplávala do zátoky, kde lov prebieha. Herečka je tiež hovorkyňou kampane usilujúcej sa o zákaz lovu s poukázaním na krutosť a zbytočnosť zabíjania a tiež údajný fakt, že mäso delfínov obsahuje nebezpečne vysokú hladinu ortute a nie je preto vhodné na konzumáciu (Pipo83)
  • Oscar 2009: nejlepší celovečerní dokument. (zdeny99)
  • Dokument získal na 25. výročním filmovém festivalu Sundance, konaném v lednu 2009 v USA, Cenu diváků. Porazil tak 878 dalších přihlášených dokůmentů. (PATTXA)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama