Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

Fr 

všechny recenze uživatele

Japonské TAIJI – největší dodavatel delfínů do všech středisek na světě .... Fakta, která ohromí, záběry jenž šokují ! Ric O'Barry – nejslavnější krotitel delfínů se snaží dát do pořádku to co způsobil. Samozřejmě ne sám. Má tým, protože v Taiji jsou místa, kam nikdo nesmí. A právě tam je třeba dát kamery, které světu ukáží POBŘEŽÍ DELFÍNÍ HRŮZY, ale hlavně KRVAVOU ZÁTOKU. Často nedokážu dost dobře posoudit, jestli všichni ti aktivisti bojují za správné věci. Ric a jeho parta však potvrzují pravdu, že ŽÁDNÁ ZMĚNA NENÍ DOSAŽENA DÍKY VLÁDÁM A ORGANIZACÍM, ALE DÍKY NADŠENÝM JEDINCŮM. (A stejně, jako je největším klamem přírody delfíní úsměv, lidstvo si může dál věřit v pomoc třeba od OSN.) CHTĚLI natočit dokument, ve kterém je vidět umírat delfíny. Chtěli natočit něco, co s lidmi ,,pohne“. Občas to opravdu není pro slabé povahy. A když vidím plavat o život delfína, říkám si, že je to horší než když umírá člověk, protože v tu chvíli LIDI NENÁVIDÍM. Silný dokument, který řekne vše co je třeba těm, kteří potřebují ,,osvětu“ ze světa kytovců a rybolovu. MASAKRY DELFÍNŮ V TAIJI ZAČÍNAJÍ KAŽDÉ ZÁŘÍ. POKUD TO NEZASTAVÍME!!!! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci slyšet historky, kterak delfín zachránil lidský život. 2.) Nevím, jak umřel můj hrdina Flipper. 3.) Nikdy jsem neslyšel o ,,chorobě z Minamata“. 4.) Jsem Kytovec a přemýšlím o japonském pobřeží. 5.) Nějak jsem z komentáře nepochopil, kdy mám jet do Japonska demonstrovat. PŘÍBĚH ***** NAPĚTÍ ** P.S.: Nezapomeňte vydržet do konce titulků !! ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je vážně síla! I na mě to bylo trošku silné kafe a to vydržím docela dost. Film mi ukázal i skutečnost, že japonsko není možná zas až tak úplně demokratická země, i když se tváří, že jí je. Na druhou stranu to maso vzhledově vypadalo fakt dobře. Asi bych koštnul, kdyby v tom nebyli kvanta rtuti ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Tento dokument bych doporučil všem příznivcům Japonska a jeho ušlechtilé kultury. Sledovat ty vymaštěnce v zátoce bylo něco příšernýho. Nejdříve se snaží zamezit natáčení, za chvíli tam kuchají delfíny a ještě se u toho tlemí. Záběry z konference mě jen utvrdily v tom, že je to banda ignorantů. Také jsem si vzpomněl na návštěvu aquaparku, kde měli cvičené delfíny a ještě před vystoupením jste se za 20 euro mohli s jedním vyfotit. Ano, nechutná záležitost. Jenže pak pustí pěknou hudbu, delfíni začnou skákat, cvičitelé tleskat a dál už to znáte. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Působivá agitka od toho nejzasvěcenějšího z nejzasvěcenějších. Informační části jsou nápaditě prokládany s "akcemi" aktivistů. Co mě opravdu pobavilo, byla komise pro lov velryb. Fraška plná ignorantů. Jen ty srdcervoucí záběry interakcí s delfíny se mi rychle přejedly. Nicméně na mě The Cove udělal hodně velký dojem. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dokument, který spíše prezentuje nekončící moc médií, než delfíny samotné. To hlavní se mu však povedlo, zapůsobil, a to sakra intenzivně. Asi ve dvou pasážích mi naskočily zimomriavky. Odnáším si tedy z filmu jednu obrovskou životní zkušenost. Chceš - li dnes na světě něco změnit, natoč to na kameru a předej problém médiím. Potom je akci zcela jistě zaručena nějaká reakce, v případě tohoto kousku velmi výrazná reakce. Dokument je však na můj vkus příliš aktivisticky založen a nedává moc možností vyjádřit se k problému z pohledu druhé strany, i když by se dost možná jednalo jen o výkřiky do prázdna. Takový dokumentární střed. * * * ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Společnost Kerner Optical, dříve Industrial Light and Magic model shop, pro natáčení vyrobila speciálně maskované kamery, které měly vzhled kamene. Tyto kamery pak pomohly zachytit utajené dění v zátoce. (PATTXA)
  • Oscar 2009: nejlepší celovečerní dokument. (zdeny99)
  • Film sa v Japonsku premieta v upravenej verzii - sú rozmazané tváre rybárov a pribudla poznámka, že panujú spory o tom, aké množstvo ortute sa nachádza v mäse delfínov, ktoré sa bežne predáva i podáva v školských jedálňach. (XR)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama