Reklama

Reklama

Na sever

Trailer

Obsahy(1)

Po nervovém zhroucení se lyžař Jomar uchyluje do samoty coby hlídač lyžařského areálu. Když se dozví, že někde na severu se narodilo jeho dítě, vydá se na podivnou a poetickou cestu Norskem na sněhové rolbě. S sebou si nevezme jiné zásoby, než 5 litrů alkoholu. Během putování úchvatnou ledovou krajinou se zdá, že Jomar udělá všechno pro to, aby do svého cíle nakonec nedojel. Setkává se s dalšími citlivými a zmatenými dušemi, které přispějí k tomu, aby Jomar i přes zřejmou neochotu a zdráhavost svou pouť dokončil a došel ke světlejšímu zítřku. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Dlouhá cesta věčného smolaře za vlastní dospělostí, zabalená do typicky skandinávského mixu úsměvné melancholie a střízlivé iracionality. Norové mají na filmy, v nichž atmosféru dělá scenérie a děj táhnou bizarní, přesto přirozeně lidské postavy, asi nějaké tabulky. Nord vypadá jako natočený přesně podle klasické šablony. Všechno co si divák vybaví když se řekne "severský film", tak je i tady, pečlivě vyvážené a smíchané ve správném poměru. Tenhle přístup mi obvykle vadí, ale stejně jako Američané tu a tam natočí nádherný ryzí "Hollywood", tak i skandinávský recept na stylově čistý snímek dá občas vzniknout živoucímu a opravdovému příběhu. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Totálne ale totálne suchý humor, očarujúca severská príroda a tupý výraz týpka čo si žije svojský nezáživný život. Na sever je nenápadný snímok, ocení ho skôr ten, čo má rád prvoplánové vtípky a jednorazové gagy, pretože práve na tomto princípe fungujú aj divácke sympatie - či antipatie. U mňa jednoznačne to prvé.. ()

Reklama

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Vypsat dojmy z filmu je oříšek. Je to totiž dobrý film. Při pohledu na některé situace se divák i zasměje. Ale charakter hrdiny a jeho jednání v určitých situacích neumožňují se s ním ztotožnit, bez ohledu na to, že hl. postava je alkoholik a poloviční blázen. Pokusím se to vysvětlit. Když se Jomar vydává na cestu, zapálí zázemí vleku, kde pracuje. Nevíte, proč to dělá. Požár se ještě objevuje během cesty, kdy skončí v plamenech bouda, v níž Jomar přenocuje. K požáru dojde Jomarovou nepozorností, ten se ovšem nenamáhá s hašením a drandí si to dál. Nevím, jestli to má být ukázka specifického severského humoru, v tom případě na to nemám buňky, anebo něco jiného (viz dál). Ani z ostatních diváků se ale nikdo nesmál. Cesta má asi znázorňovat hledání vlastní identity, to by vysvětlovalo opakující se motiv "po mě potopa" ve smyslu zbavení se starých zatěžujících věcí - kdyby však nešlo o objekty a subjekty, které mu vždy v dané situaci nezištně pomohly. Jsou tam ale i veselé scény a záběry zasněžené krajiny jsou lahodící oku romantikovu. Vybraná hudba taky pěkně doplňuje film. A co po skončení filmu diváci? Odcházeli spokojení. Je však dobré vědět, že v té skupince, která se v kině sešla, nebyli žádní vyznavači konzumu. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Úžasná severská road movie, která mi přesně sedla do nálady. Plno ujetých týpků a ještě ujetějších gagů, které nikde jinde neuvidíte. Pro všechny, kdo milují nadsázku, snesou trochu černého humoru a ví něco o životě. Všeho akorát. Zaujalo mě víceúčelové využití dámských tampónů. :o) Obsazení: Jomar: Lasse: Anders Baasmo Christiansen, Kyrre Hellum, Lotte: Marte Aunemo, Ulrik: Mads Sjøgård Pettersen, Ailo: Lars Olsen, Mari: Astrid Solhaug ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Jomar (Andreas Daasmo Christiansen) je zajímavá postava. Chce dobrovolně zůstat jako pacient v psychiatrické léčebně. Jeho lékařka mu to však nedovolí, naopak mu sehnala práci u lyžařského vleku. A zde Jomara začínáme poznávat. CITÁT - Byl jsem nemocný.......... A jak to tak bývá, za vším hledej ženu. Jomar jednu měl a má i syna, dlouho je neviděl. Jednoho pěkného zimního dne se rozhodne....... Chce vidět syna, ale jediným výjezdem z místa, kde žije je tunel a Jomar má z tunelů strach. Dokonce víc než z ohně. Jednou, při sledování televize, kde dávají National Geographic o největších požárech v tunelech se to v Jomarovi hne. Road movie může začít. Film má naprosto úžasnou hudbu (Ola Kvernberg) určitě ji oceníte nejen v sedmnácté minutě. Jomar je muž, kterého musíte litovat a zároveň se jeho činům smát, jinak to snad ani nejde. Tak tedy bere skútr, nějaké léky, cigára, nějaký ten chlast a vyrazí. Cestou onemocní, je léčen, bere si pivo z cizího domu CITUJI - Jmenuju se Jomar Henriksen, mám na severu syna......... potká muže, jenž mu chce dát vše a také jednoho zvláštního poutníka ze skútrem připoutaným k tělu. Prostě taková severská rodinka...... Nejlépe ji asi oceníte při scéně z alkoholem, dámskýma vložkama a vyholenou hlavou. CITÁT - A teď počkáme......... Po mnoha útrapách, poruchách a abstinenci se Jomar dočká konce své cesty, kam ho však zavede to už je na vás. Nádherná je scéna okolo 70 minuty, ale nechci prozrazovat. Nádherná, mrazivá road movie. ()

Galerie (15)

Související novinky

Severské filmy na říjen

Severské filmy na říjen

04.10.2009

A opět je tady nabídka zajímavých filmů od Skandinávského domu. V pondělí 5. 10. začíná minifestival „Je láska láska?“, který filmová sekce SD připravila ve spolupráci s pražským kinem Atlas … (více)

Reklama

Reklama