Reklama

Reklama

Tlumená světla

(festivalový název)
  • Litva Artimos šviesos (více)

Obsahy(1)

Třicátník Tadas má zdánlivě všechny důvody ke spokojenosti. Jeho kariéra v pojišťovně se slibně rozvíjí, má hezkou ženu, luxusní auto a nový byt v moderní čtvrti. Životem však proplouvá bez vzrušení, pohlcen stereotypem. Náhodné setkání s Linasem, spolužákem ze školy, mu nečekaně otevře nový svět. Linas zasvětí Tadase do svého rituálu – nočních jízd městem s poloprázdnou nádrží. Během jedné ze zastávek u benzinové pumpy se k dvojici připojí okouzlující a tajemná Vita. Jízda prázdnými nočními ulicemi velkoměsta, světla pouličních lamp, lesknoucí se vozovka a setkávání se s dalšími řidiči jsou romantickou protiváhou šedi všedních dnů, únikem před vyčerpávající rutinou. Noční jezdci získávají alespoň na okamžik pocit něčeho nového, nepoznaného. Režisér Ignas Miškinis v této městské road movie vytváří obraz odcizení v moderním zrychleném světě, v němž jsou lidé podle jeho slov „opuštění, ztracení a vzdalují se lidem kolem sebe, často i těm nejbližším“. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Devitka 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedená roadmovie. Člověk svázaný stereotypem, úspěšným leč jednotvárným životem bez sebemenšího zvratu najednou díky svému příteli poznává sobě neznámou odvrácenou stranu života. S volantem v ruce a dvěma litry benzínu v nádrži vidí věci, o kterých neměl ani tušení, dělá to, co by ho nikdy nenapadlo. Postupem času tomuto novému kouzlu podléhá a proniká tak do světa nočních jízd... ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Fantastický snímek se zajimavým námětem. Noční jízda, poloprázdná nádrž, zasnuté světla. Musím se přiznat, že jsem taky zkoušel co hrdinové v Low Lights a začal jsem snímek vnímat trošku jinak než při projekci. [44. MFF KV 2009] ()

Reklama

vaclaw 

všechny recenze uživatele

Taková Litevská variace na Samotáře. Skupina lidí kolem třicítky hledající sama sebe i ty druhé, vizuálně vyšperkované, obsahově místy prázdné, zvlášť zhruba v prostřední části mi noční putování přišlo bezúčelné a bezobsahové a jednotlivé zvraty poněkud umělé a neuvěřitelné. Dojem ze snímku krom výše zmíněného vizuálního ztvárnění napravuje ještě hudba a především závěr, který sice je relativně očekávatelný, ale i tak poměrně atmosferický a silný. Určitě to není ztráta času, ale zážitek ze sledování bohužel zůstal tak na půli cesty v rozpacích přešlapující, takže ty 3* jsou tak akorát. ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Průměrný "intektuální" film, jež jako všechny takovéto pokusy bsahuje chvílemi zajímavou kameru, člověka žijícího ve stereotypu, pomalý příběh v netypickém prostředí směřující ke katarzi a nápravě - to samé klišé co v průměrném akčním filmu vyplní dinosauři, nacisti a meteority - což bych asi uvítal více. Tuctový film, s několika vtipnými momenty. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama