Reklama

Reklama

Dějiny rasismu

(seriál)
Velká Británie, 2007, 176 min

Tento dokumentární seriál mapuje posun ve vnímání „rasy“ a dějiny rasismu v Evropě, Americe, Australasii a Asii. Seznámí nás s tím, jak se myšlenky o rasových rozdílech vyvíjely v návaznosti na historické události a charakterizuje zásadní dopad, jaký má chápání „rasy“ a rasismu na vědu, kulturu, společnost a světovou historii. Zkoumáním dějin „rasy“ - od prvních záchvěvů rasového povědomí až po projevy rasismu v moderní společnosti a kultuře - poznáme charakter „rasové scény“, která už pět století zaujímá tak významné místo v kolektivní obrazotvornosti Západu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Rozumchin 

všechny recenze uživatele

V prvním díle se zabývá otrokářstvím, které rasy vytvořilo. Zjistíte, že Aristoteles a Kant byli rasisté, a že Španělé si nebyli jistí zda jsou indiáni lidé. Druhý díl se zabývá vědeckým rasizmem (od Darvina přes eugeniku k ospravedlnění různých genocíd a holokaustu) a zrozením konceptu podřadných ras (či národů, etnických skupin, jak chcete). Třetí díl je o dějinách afroameričanů (rasové nepokoje, lynčování), kolonizaci Afriky a jejím průběhu a důsledcích. ()

MeGab 

všechny recenze uživatele

Vůbec nezmíněn rasismus namířený vůči nemuslimskému obyvatelstvu v arabských zemích, utajená genocida Arménů v Turecku, zcela opomenuto zlodějské chování Arabů vůči lidem s bílou pletí na arabských tržnicích. Přesto první dva díly jakž-takž ušly. Zato poslední část týkající se současnosti je jen módní bestiální propaganda ve smyslu sypání si popelu na hlavu, která se dá označit i pojmem „kálení si do vlastního hnízda“. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

V prvnim dilu se popisuje genocida Spanelu na Floride a dalsi krutosti.Dale to jak se vyvijelo v severni a jizni Americe pripustnost miseni ras.Druhy dil pojednava o socialnim darwinismu,eugenice a vedeckem rasismu,ktere rozdmychavaly genocidu v britskych koloniich.V Indii pod britskou nadvladou zemrelo 30milionu Indu.Dokiment se zminuje o prvnich koncentracnich vyhlazovacich taborech Nemcu v Namibii.V tomto si Britove a Nemci mohou podat rucr. ()

leafroller 

všechny recenze uživatele

Velmi faktický a na můj vkus silně otřesný precizně zpracovaný dokument o vztahu mezi otroctvím a rasismem mapující období od dobytí Ameriky po současnost. Dokument odhaluje především pokrytectví minulých i současných velmocí, jejich brutální krvavou historii a zdroje jejich bohatství. Po shlédnutí tohoto vynikajícího díla se už navždy budete dívat na Španěle, Američany a především Brity z úplně jiného úhlu a bez jakýchkoli iluzí. A na rovinu říkám, že některé příběhy vyprávěné v dokumentu jsou natolik brutální, že by si slabší povahy měly dát pozor. Závěrečné konstatování, že ve srovnání s historií byl židovský holocaust za druhé světové války pouhou epizodkou, asi hovoří za vše. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Spevák, textár Michael Kocáb a hudobný skladateľ, gitarový mág, Michal Pavlíček zložili v roku 1988 skladbu "Já rasisty nikdy neměl rád". Spieva sa v nej: "Tváril jse nekompromisne, a nakonec do ucha náušnici jsi dal.. Ať kdo chce co chce jsi ríká, ten mládenec, měl vlastní názor a to bych bral. Až na to že..! Opakem pravým pak slušný, student byl. Nervy a potíže nedělal. Vážne a rozumne mluvil, púsobil, šel svojí cestou a to bych bral. Až na to že..! Jak jeden, tak druhej, jse pravdepodobne bouchli do hlavy. Teď blábolej a skučej, že se žlutejma je žít už nebaví! Slušný pán středních let též jse, vybarvil. Mravnost ve všech pádech skloňoval. Když došlo na věc, rázne jse postavil: "Ty žlutý, šikmookí bych hnal!" Ať starej, či mladej, v tom jednom jse vzácně shodnou, že človek je prej jen bílej, že barevný trpet, tu nebudou.. Nebudou! Jo a když jse ptaj proč žaluju. Já rasisty neměl jsem nikdy rád. Jak tupý jsou, o jak je lituju, když nevedí že pýcha predchází pád." http://www.youtube.com/watch?v=v10Bsy8rzBg Toľko umelecké vyjadrenie dvoch špičiek československého art-rocku ku problematike rasovej neznášanlivosti. Ak vás táto téma zaujíma hlbšie, určite sa veľa odpovedí dozviete práve v dokumente televízie BBC "Dejiny rasizmu". *** ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama