foto

Sophie Okonedo

  • nar. 11.8.1968 (47 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Prošla několika televizními seriály a tu a tam se mihla v televizních filmech. Než ovšem nadějnou Londýňanku objevil film, nějakou dobu to trvalo. Mimo Británii ji prakticky nikdo neznal. Drobné role za oceánem se ale přece jenom vyrojily – účinkovala například v bláznivé komedii ACE VENTURA 2: VOLÁNÍ DIVOČINY (1995) nebo v thrilleru ŠAKAL (1997) s Brucem Willisem.

Na dráhu mezinárodně uznávané herečky vstoupila díky vedlejší roli Julietty v sociálním dramatu ŠPÍNA LONDÝNA (2002), který režisér Stephen Frears umístil do metropole, která nedává nic zadarmo. Thriller, mimo jiné oceněný na MFF v Benátkách, jí nabídl roli prostitutky se „zlatým“ srdcem. Sophie na vavřínech neusnula a krvavý příběh z Rwandy z jara 1994 ji nabídl další plnohodnotnou roli, za kterou získala nominaci na Oscara. Terrymu Georgeovi se totiž hodila do dramatu HOTEL RWANDA (2004), natočeného dle skutečných událostí kruté genocidy páchané na afrických kmenech. Ztvárnila manželku muže, který před smrtí poskytnutým azylem v hotelu zachránil přes tisíc lidí.

Žánrově odlišnou úlohu ji naopak nabídla comicsová adaptace ÆON FLUX (2005), u které je nejlepší rezignovat na logiku, nechat se kolébat vizuálním kabátem a doufat, že to celé brzy skončí. Další příležitost se jí naskytla v podobě adaptace prvního dílu knižní série o „agentovi 0014“ Alexu Riderovi, která se ve Velké Británii těší velké popularitě. Rozpačitý STORMBREAKER (2006) měl být zábavným dobrodružstvím pro děti. Herečka, která ráda odbíhá k práci pro televizi, nás překvapila i svou účastí na mini-sérii společnosti HBO okolo událostí, které načas semkly celý svět – britské drama TSUNAMI (2006) – a její výkon zpečetila nominace na Zlatý glóbus.

Stejný rok stihla i SCÉNY Z PARTNERSKÉHO ŽIVOTA, tedy jeden slunečný den v londýnském parku a několik zajímavě zpracovaných osudů. A naposledy nás zatím těšila v nenáročné komedii MARTIAN CHILD (2007), která podle všeho díru do filmového světa neudělá, ale je minimálně pravděpodobné, že o talentované Sophii Okonedo uslyšíme ještě nesčetněkrát.

Michal "castor" Kočí

Herecká filmografie

2016 Henry VI Part 1 (TV film)
Henry VI Part 2 (TV film)
Richard III (TV film)
2014 Untitled Wall Street Project (TV film)
Válečný manuál
2013 Mayday (TV seriál)
Po zániku Země
The Escape Artist (TV seriál)
2012 Sindibád (TV seriál)
2011 Facka (TV seriál)
2010 Mrs Mandela (TV film)
2009 Father & Son (TV seriál)
2008 Barva pleti
Criminal Justice (TV seriál)
Tajný život včel
2007 Célébration (TV film)
Dítě z Marsu
Oliver Twist (TV seriál)
2006 Scény z partnerského života
Stormbreaker
Tsunami: Následky (TV film)
2005 Aeon Flux
Born with Two Mothers (TV film)
2004 Hotel Rwanda
Whose Baby? (TV film)
2003 Alibi (TV film)
Cross My Heart
Doctor Who: Scream of the Shalka (TV seriál)
Případy inspektora Lynleyho: S nepřítelem v zádech (TV film)
2002 Dead Casual (TV film)
Špína Londýna
2001 Once Seen
Sladká pomsta (TV film)
2000 Clocking Off (TV seriál)
In Defence (TV seriál)
Never Never (TV film)
Peaches
1999 Letošní láska
Mad Cows
1997 Šakal
1996 Deep Secrets (TV film)
Staying Alive (TV seriál)
1995 Ace Ventura 2: Volání divočiny
Go Now
Governor, The (TV seriál)
1993 Věk zrady (TV film)
1991 Young Soul Rebels

Dokumentární

2013 28UP South Africa
2011 Doctor Who: Best of Specials (TV seriál)
The Making of The Slap (TV film)
2009 Turínské plátno: Nové důkazy (TV film)
2007 Dějiny rasismu (TV seriál)
2004 Stan Collymore: Confessions of a Premiership Footballer (TV film)

TV pořady

2014 The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
2007 Jackanory Junior (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace