Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je rekonstrukcí posledních let legendárního velitele Kedyw (Kierownictwo Dywersji - velitelství diverzních akcí) polské Zemské armády (Armia Krajowa) brigádního generála Emila Augusta Fieldorfa pseudonym "Nil". Tento velký polský vlastenec a vynikající velitel vedl nejvýznamnějsí vojenské a diverzní akce v Němci okupované Varšavě, včetně odvážného atentátu na velitele SS a police Varšavskeho distriktu Generálního gouvernementu Franze Kutscheru. Příběh zapomenutého hrdiny začíná v okamžiku jeho návratu z vyhnanství z hlouby Sovětského svazu, kam byl deportován po zatčení NKVD v roce 1945 a končí výkonem trestu smrti v komunistickém žaláři na Mokotówie v zimě 1953. (kamals)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Hodně kvalitní film založen především na hodně kvalitním životopisném příběhu. Kromě příběhu zde byly excelentní také herecké výkony, tedy především herecký výkon Olgierda, který ztvárnil onu hlavní postavu Generála Fieldorfa. A samozřejmě, ke konečnému výsledku přispěla i atmosféra a nespravedlnost tehdejší doby. 80%. Viděno v kině na 40. LFŠ. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Poláci zřejmě neumí natočit průměrný film, buď se jim velmi vyvede, nebo vznikne něco takhle blábolivě nudného. Hrdina odboje, o němž se dozvíme, že tak trochu vymyslel jednu akci, tomu prostě ani při nejlepší vůli nedokážu říkat životopisný snímek. Podivuhodné zakomponování flashbacků také nepatřilo zrovna k vrcholům filmařského umění. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ve filmu jsem se konečně dozvěděla, kdo vlastně byli ti strašní soudci a prokurátoři, kteří posílali nejlepší syny národa na šibenici. Kdo byli hlavní komunisté, kteří po válce převzali moc v Polsku i u nás. Tento film je skvělý, protože na stůl položí všechny karty a na nic si nehraje. Ano, takto zemřeli nejlepší vlastenci, a toto jsou lidé, kteří je popravili a nikdy za to nebyli potrestáni. Bravo, Poláci. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nie je to prvý, ani posledný film, ktorý som o stalinistických procesoch videl. Filmy majú spoločné, že akonáhle o niekom sa v mene vyššieho záujmu rozhodne, že bude zlikvidovaný, tak zlikvidovaný bude. A nikto z tých, ktorí priložili roku k dielu nebude nikdy potrestaný. A spolu s ostatnými hlupáčikmi budú donekonečna nosiť Stalinove obrazy na zhromaždenia nepoučiteľných, mumlať "robili sa aj chyby" a spomínať na mlieko za korunu sedemdesiat. Možno to tak v prírode, milujúcej priemer, funguje. Špičky sa likvidujú, aby ich miesto mohla zaujať amorfná, tvárna masa. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To jsou filmy, kde slova nestačí popsat tu hrůznost a hnus, kterou jsem pociťovala po celou dobu. Je to jeden z nejsilnějších životopisných filmů, co jsem měla možnost v poslední době vidět i když rozhodně nebude patřit mezi ty, které bych si chtěla zopakovat. Škoda, že se o něm téměř neví, protože si pozornost v každém případě zaslouží. Určitě doporučuju. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (8)

  • Falešné jméno brigádního generála Emila Augusta Fieldorfa znělo Walenty Gdanicki. (CarloRizzi)
  • Ve snímku můžeme zaznamenat i drobnou nuanci. Tou je výrok soudu, kdy je generál Fieldorf 16. dubna 1952 odsouzen k trestu smrti a rozsudek začíná větou: „Ve jménu Polské lidové republiky“. Toto prohlášení bylo ovšem vyřknuto ještě před přijetím nové ústavy v červenci roku 1952, tzn. ještě v rámci Polské republiky (Polskiej Rzeczypospolitej). (majky19)
  • Místo pohřbení Augusta Emila Fieldorfa je neznámé. (CarloRizzi)

Reklama

Reklama