Darwin (TV film)

Charles Darwin and the Tree of Life

Charles Darwin a strom života

Dokumentární

Velká Británie, 2009, 52 min

Tak a teďka v tom mám úplné jasno. Vizuálně příjemný, poučný a srozumitelný pohled na Darwinovu teorii. Místo hodin přírodopisu a biologie měli pustit tohle a každý by si odnesl dost informací.(27.11.2009)

Okrem knihy Strom života ktorá ilustrovane mapuje Darwinov život, je tento dokument akýmsi podčiarknutím teórie. Jednoducho približuje aj laikom svoju slávnu teóriu v podaní Davida Attenborougha, ktorý svojím životom a cestovaním pripomína samotného Darwina. Je to preto aj akýsi hold jeho práci. Myslím že takéto vysvetlenie dokáže pochopiť každý normálny človek no tento dokument som pozeral z náboženským fanatikom. Keď som sa ho na konci pýtal, čo si o tom myslí, poriadne mi zdvihol žlč odpoveďou: "No vieš, Darwin je ťuťko.." takže oprava Darwin sa mýlil. Človek pochádza z opice, len kresťania z divých skazených vajec.(3.11.2009)

Přiznám se, že dokumenty moc nesleduji, ale tento jsem si vyhlídla předem, protože s Darwinovou teorií sympatizuji už nějaký ten pátek. Bylo to moc krásně natočené, navyprávěné, zajímavé a na závěr překvapivé. Ještě jsem neviděla tak otevřený přístup k teorii o výběru druhů, který je stejně přirozený jako správný a logický. Že jsme původem z opiček, si myslím už dost dávno i bez pana Darwina, ale stejně se nechám ráda poučit. Šaškovský závěr s výměnou soch bych vynechala, i když na první pohled nesympatický demagog Owen si to zřejmě zasloužil už svým výrazem vypoulené žáby. Co bude za sto let, je zatím ve hvězdách, ale koukám na tak odvážný počin v konzervativním Albionu... Je mi jasné, že stát se to v Itálii, natož ve Vatikánu, určitě nemůže. Jejich problém, jejich neomezená moc - jak typicky lidské a po staletí přetrvávající!(28.8.2011)

Výborně udělaný dokument o výjimečném Darwinovi.(30.10.2009)

Až na pár väčších či menších systematických chýb ktoré boli spôsobené buď zlým prekladom (videl som dabovanú verziu), alebo ľahším vnesením do problematiky nezainteresovaných divákov je Darwinov strom pekný dokument o vývine evolučnej teórie. Krásna je aj medziriadková myšlienka o tom, ako zakomplexované sektárske videnie sveta bráni pokroku a upaľuje jedincov mimo ich ovčieho zmýšľania. Sir David je jedna z najväčších prírodopisných kapacít, ktorá sa postavila pred kameru. Carl Liné, Charles Darwin, Reginald Pocock a mnohí ďalší mu vydláždili životnú cestu. Konečne mohol vzdať hold životu aspoň jedného z nich. Záverečná kus za vlasy pritiahnutá (na úkor zrozumiteľnosti) schéma evolúcie bola síce vizuálne krásna, ale od súčasnej preformulovanej evolučnej teórie na teóriu evolučných skokov kus vzdialená. Oznam pre sektárov: Starajte sa o miništrantov, dušu, nebo, peklo a podobné neviditeľné veci. Tak ako sa nechytáte operácií srdcových chlopní, lebo o tom prd viete, tak sa nechytajte teórií o vzniku a fungovaní sveta!(4.1.2012)

Dokument od britské stanice BBC, kterým provází samotný David Attenborough je jedním z nejlepších od této stanice vůbec. Charles Darwin byl největší osobností biologie a celého světa přírodních věd. Tento dokument je spíše takovým životopisem, kde Attenborough představuje osobnost Charlese Darwina široké veřejnosti a seznamuje nás s jeho životem od počátku, až do doby, kdy vznikla jeho evoluční teorie. Dokument se nesnaží vyvozovat jasné závěry, pouze nás seznamuje s historií z více úhlů pohledu. Velice poutavě vysvětleno. BBC má zkrátka nejlepší dokumenty, to nikdo nezmění.(2.10.2011)

Kdo jiný než David Attenborough by dokázal takto přehledně, atraktivně a osobitě vyložit Darwinovu teorii o vývoji druhů a laicky vysvětlit základy evoluční teorie. Mohl sice zajít ještě o kousek dál a seznámit nás i s úskalími, která teorie vysvětlit nedokáže, aby divák nepodlehl iluzi, že 150 let stará Darwinova teorie představuje jakýsi finální milník v poznávání vývoje života na Zemi, ale na to už by 50 minut nestačilo. Takže v rámci možností tento dokument představuje perfektní "hodinu biologie".(7.1.2011)

To je tak výborně a příjemně na poslech vyprávěná evoluce všeho živého na naší planetě, s úmyslem každému jasně vysvětlit jak a proč vylezla ryba z vody a vznikl člověk na nohách, že by to mohli pouštět dětem na spaní. Ty tisícovky všemožných dobrodružných dokumentů mě i přes náklonnost k přírodě a lásce ke zvířatům začínají lézt krkem, ale tento dokument je opravdu skvělý.(29.8.2011)

Rychlokurz pojednávající o základních principech vývoje a bohatosti života na Zemi podaný velice poutavým, chytrým a moderním způsobem, jemuž dodává punc prvotřídní kvality pan Attenborough.(31.10.2009)

Aneb, když génius vypráví o géniovi.(31.10.2009)

Dokument nekriticky obdivuje velkého vědce, jehož teorie je však v dnešní době již překonaná. Jiní vědci již dokázali, že příroda umí zajistit přežití druhům, které by podle Darwina vyhynuly. Odkaz pořadu “Charles Darwin and the Tree of Life“ na stránkách BBC.(29.10.2009)

Hodina biologie s jedním s nejpovolanějších současných učitelů národů - Davidem Attenboroughem. Mohlo by se klidně na základce, či gymnáziích pouštět místo výuky a určitě by se moc žáků nezlobilo, kdyby šel film kouskem přes přestávku. Sice se nevyplatí chvíli se zamyslet, protože pak jste už o myšlenku pozadu, ale jedná se o velmi jasné vysvětlení převratné Darwinovy teorie.(28.8.2011)

Úžasný dokument, o úžasném Darwinovi, od úžasného Attenborougha..(23.3.2012)

Moc pěkný dokument o jednom z největších mozků v historii. A kdo jiný se mohl chopit role moderátora, než hvězda BBC. Škoda, že nezmínili Darwinovu vystudovanou teologii. Je to tak trochu paradox. Kněz (nikdy nepronesl žádné kázání) co zboří mýtus o božím stvoření světa. Ovšem je třeba připomenout, že už dávno před Darwinem se myšlenky na evoluci objevovaly. Jen bohužel nikdo nepřinesl smysluplné vysvětlení mechanismu evoluce. A trochu chybí povídání o pohlavním výběru. :) S chutí bych snesl více dílů.(9.6.2011)

Jasné a stručné od uživatele Djkoma, asi k tomu není co víc dodávat jasné informace, základy biologie a vzniku života a přírody pohledem někdejšího slavného a dosud jistě uznávaného Darwina.(28.12.2010)

Kdo jiný by měl přednést a přiblížit masám lidí skrze televizi Darwinovu evoluční teorii než sir David Attenborough. V současnosti (a ještě daleko do budoucna) není povolanější osoby a lepšího popularizátora. Verdikt: 5* a 100 %.(2.1.2012)

Docela přehledná Darwinova teorie přirozeného výběru. Jako ateistovi se mi to moc líbilo, není to zbytečně dlouhý, ani přeplácaný. 85%.(7.2.2012)

Názorné a srozumitelné vysvětlení Darwinovy teorie s lehkými odbočkami, které souvisejí a dokreslují jen to jak vše spolu souvisí. Dal bych to povinně do škol - místo jedné vyučovací hodiny tento dokument.(27.8.2011)

• Loleq7

Dokument mi neprezentoval nic nového, co bych už dříve nevěděl, a to jsou moje znalosti v tomto ohledu sotva průměrné. Přesto je potřeba uznat, že na tyto věci přišel Charles Darwin v době, kdy stále bylo v obecném povědomí, že za vznikem všeho stojí Bůh, který to zvládl, věřte nebo ne, za týden. To je však asi tak přibližně úplně všechno, co v tomto dokumentu cením. Svým obsahem i zpracováním bych se nebál ho zařadit spíše k těm podprůměrným. * *(27.9.2011)